Soutěž družstev zahájena: Sp. Soběslav B – ŠA VŠTE 3 : 2

K historicky prvnímu utkání družstva Šachové akademie VŠTE došlo v Soběslavi, kde jsme se v soutěži 3. jihočeské divize – východ utkali s místním Spartakem B. Nastoupili jsme v sestavě (od 1. šachovnice): Jonáš Havelka, Matyáš Hosnedl, Martina Šťastná, Jan Bauer a Michaela Lorencová. Zkušenějšího soupeře (kromě poslední na všech ostatních šachovnicích vyšší rating) se na všech postech naši podstatně mladší hráči nezalekli a pustili se do něj bez bázně a hany.

IMG_6870 IMG_6871

Zahájením prošli naši hráči až na Jonáše (skotská hra) bez zaváhání. Po cca 1,5 hodině hry využil soupeř dvojice střelců a zranitelného postavení Jonášova krále, který zůstal v centru, k nástupu pěšců na královském křídle. Jonáš se snažil bránit postupem krále, ale proti souhře figur zkušeného soupeře neměl šanci a v beznadějné pozici po ztrátě figury vzdal – 1 : 0 pro Soběslav.

Na ostatních šachovnicích byla hra vyrovnaná. Jako druhá skončila Martina. Po trochu opatrném začátku (anglická) zvýšila Martina aktivitu. Po výměně věží a lehkých figur získala pěšce, na šachovnicích zůstaly figur jen dámy. Ve snaze pokračovat v aktivitě pěšce vrátila, ale koncovku s dámami a pěšci se hráči po oboustranném šachování rozhodli dát za remis – 1,5 : 0,5 pro Soběslav.

Jako třetí dohrál Matyáš. Po poklidném průběhu (Caro-Kann)a výměnách ve střední hře dospěla partie do pěšcové koncovky se šesti pěšci na obou stranách. Matyáš měl převahu 3:2 na dámském křídle, soupeř 3:4 na královském, kde měl na g-sloupci dvojpěšce a soupeř volného e-pěšce. V této na propočet ne jednoduché pozici jsem navrhl Matyášovi, aby zkusil nabídnout remis, kterou soupeř přijal – 2 : 1 pro Soběslav.

V té době stál Honzík i Míša vyrovnaně. Honzík sehrál zahájení (skandinávská) na něj nezvykle pasivně, měnil figury i když nemusel a zřejmě nebyl v dobré pohodě. Přehlédl ztrátu pěšce, kterého soupeř rád sebral, zavřel si koníka na kraji šachovnice, kterého soupeř okamžitě napadl a před další ztrátou Honzík vzdal – 3 : 1 pro domácí – bylo rozhodnuto.

Zbývala partie Míši. Ta hrála ruskou a přistoupila k ní zodpovědně. Ve střední hře sice nezablokovala dámské křídlo a vytvořila si slabinu na c6, na snahu soupeře ovládnout volné sloupce na dámském křídle za každou cenu ale odpověděla přesnou hrou. V jeden okamžik sice soupeři dovolila, aby se osvobodil z vazby na a-sloupci, ten toho však nevyužil a druhou šanci mu Míša nedala – když se snažil zabránit ztrátě kvality, Míša ho překvapila hezkým taktickým manévrem, po kterém okamžitě vzdal.

IMG_6873

Míša tak dosáhla prvního vítězství v soutěži družstev a stanovila výsledek na 3 : 2 pro soupeře.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 13.10.2015 16:35 | Shlédnuto: 1 573 x
Zpět nahoru