Open QCC Č. Budějovice

Od soboty 13.2. do soboty 20.2.2016 se bude v Gymnáziu Jírovcova, Jírovcova 8
Č. Budějovice, hrát Open QCC Č. Budějovice.
Z našeho oddílu jsou přihlášeni Matyáš Hosnedl (v předběžné startovní listině nasazen s č. 25, celkem 37 přihlášených),  Honzík Bauer (č. 29) a Martina Šťastná (č. 30). Nasazenou „jedničkou“ je FM Jan Havlík (Šachklub Písek), který obhajuje prvenství z let 2014 a 2015.


1. kolo se hraje v sobotu 20.2. v 14:00, v neděli 21.2. se hrají dvě kola (9:00, 15:30), další dny se hraje od 15:30, v sobotu 20.2. poslední kolo od 9:00. Bližší informace na www.qcc.cz.
Jak si povedou naši hráči Vás budeme průběžně informovat.

Pondělí 15.2.2016, stav po 4. kole: Turnaj nezačal dobře pro Matyáše – nemoc mu nedovolila zúčastnit se od začátku a tak přišel o první tři kola. V tom prvním čekali na Honzíka i Martinu těžcí soupeři – Honzík hrál s Láďou Nagyem (č. 10), Martina s p. Váhalou (č. 11). Oba se ale nedali, sice prohráli, ale soupeři se pěkně zapotili. Ve druhém kole hrála Martina s p. Kauckým (21) a po pěkné hře vyhrála. Honzík hrál proti p. Čiperovi (18), nepodařilo se mu soupeře překvapit a prohrál. Ve třetím kole svedl los naše hráče proti sobě. K všeobecně očekávané remíze sice došlo, ale ne po vzoru některých velmistrů po 10 tazích, ale po více než 2,5 hodině hry a 40 tazích. Po zahájení stál lépe Honzík,  výhody ale nevyužil a do lepší pozice se dostala Martina. Hrála ale příliš „při zdi“ a partie přešla do pěšcové koncovky se stejnobarevnými střelci. V zablokované pozici se potom dohodli na remíze. Do 4 kola již nastoupil i Matyáš. Na rozehrání dostal lehčího soupeře a bez problémů rychle vyhrál. Krátce po něm skončila partii i Martina, když dala soupeři v 18. tahu mat. Nejdéle hrál Honzík, který měl za soupeře Danielku Nagyovou. Partie skončila po více jak 3,5 hodinách hry, kdy se Honzík musel bránit a remízu vybojovat. V 5. kole to nebude mít lehké Martina, která nastoupí proti zkušenému „Franki“ Korostenskému, nasazenému s č. 3. Matyáš i Honzík mají relativně lehčí soupeře a jiný výsledek než výhry by bylo překvapení.

Úterý 16.2.2016, 5. kolo: Překvapení se nekonalo. Matyáš svého soupeře od začátku přehrával a bez problémů za 3/4 hodině vyhrál. Na Honzíka se soupeř vrhnul vším, co měl na šachovnici, ale oběti materiálu nebyly korektní. Tlaku soupeře se Honzík s přehledem ubránil a za 1,5 hodiny vyhrál. Nejtěžší to měla Martina. Zahájení odehrála trochu pasivněji, ale při přeskupování figur na chvilku přestala chránit krále a soupeř okamžitě udeřil. Od toho okamžiku se hrálo jen na jedné straně a zkušený soupeř nezaváhal – po 3 hodinách zapsal bod. V 6. kole čeká Martinu Matěj Kaňka, Matyáš si bude muset dát pozor na na turnaji dobře hrajícího Sebíka Placera a Honzík se utká s Radovanem Jiříkem. Na čele jsou se ziskem 4,5 bodu Honzové Miesbauer a Žilavý, o 1/2 bodu za nimi jsou Honza Havlík, Petr Chval a Jaroslav Zachař.

Sobota 20.2.2016: Omlouvám se, z časové tísně (jak známo, není pouze v šachu) jsem nezvládl psát zprávu po každém kole, tak teď všechno najednou:

6. kolo: To se nám moc nepovedlo. Uspěl pouze Honzík, který remizoval s Jiříkem. Martina nehrála s Kaňkou dostatečně koncentrovaně. Nejdříve si nechala rozbít kryt před králem, potom ztratila pěšce a byla pod tlakem. S pěšcem méně přešla do koncovky, kde měla jisté šance na remíze. Nedávala ale pozor, přišla zbytečně o figuru a vzápětí si nevšimla, že jí hrozí dvoutahový mat, před kterým vzdala. Matyáš také nepředvedl koncentrovaný výkon a dobře hrající Sebík ho po zásluze přehrál.

7. kolo: Druhý domácí  souboj – los přivedl k jedné šachovnici Matyáše s Martinou. A opět nedošlo k

IMG_7250

očekávané dohodě. Partie byla vcelku vyrovnaná, po více jak  2 hod hry při přechodu do koncovky Martina (opět!) zbytečně přišla o pěšce, potom ještě o jednoho a pro Matyáše nebyl problém dovést partii k vítězství. Honzík dostal dalšího silného hráče – Petra Hostašu. Partie se hrála celkem v poklidu, potom ale Petr udělal chybu při výměně figur když bral pěšcem místo dámou. Honzík okamžitě vynutil výměnu dam a přešel do koncovky se ziskem pěšce a vytvořením volného pěšce, kterého při další nepřesnosti soupeře prosadil a vyhrál.

8. kolo: Honzík nastoupil černými proti Kaňkovi. Po zahájení (přijatý královský gambit) a opačných rošádách zahájil Honzík na dámském křídle útok „na krále“. Nehrál ale nejdůrazněji a po výměně lehkých figur přišel o pěšce. Pokračoval však v útoku, nabídl oběť dámy, kterou však soupeř nepřijal, protože by dostal mat. Získal pěšce zpět a po výměně dam přešla partie do koncovky s věžemi a jezdcem. Honzík přehlédl vidličku, ztratil kvalitu, krátce na to i jezdce a s věží méně vzdal – škoda, pěkná partie! Martina hrála bílými s Danuškou Nagyovou. Ta si připravila francouzskou, ale na nástup pěšců na dámském křídle nereagovala nejpřesněji a Martina ji začala přehrávat. Získala pěšce a velkou prostorovou převahu, a přestože také nehrála nejpřesněji, nezaváhala a s přehledem vyhrála. Matyáš nastoupil bílými proti p. Kauckému. Tomu se letos proti mladým hráčům nedaří, když jeho agresívní hra založená na chuti obětovat neslaví úspěchy. Tentokrát hrál „při zdi“ a pozice byla přes větší prostor Matyáše dlouho vyrovnaná. Postupně ale Matyáš začal uplatňovat lepší postavení figur, získal pěšce, ale místo pokračování v aktivní hře na dámském křídle, která by vedla k zisku dalšího pěšce a postupu dvou volných pěšců, otevřel královské křídlo a po další chybě vystavil svého krále útoku obou věží a střelce soupeře. To nemohlo skončit jinak, než vzdáním před matem. Rovněž škoda, pěkně vedená partie a nepovedený závěr.

9. kolo: A máme tady závěr. Ve „švýcaru“ na posledních dvou kolech hodně záleží – v konečném pořadí se dá hodně získat, nebo také hodně ztratit. Naši hráči to neměli jednoduché, zvláště Martina, která hrála s p. Motejzíkem, a Honzík, který nastoupil proti p. Královi. Trochu snazší to měl Matyáš, který měl za soupeře Manvela Asatryana. K překvapení všech byl se soupeřem rychle hotov Honzík – bílými ve skandinávské

IMG_7258

nachytal soupeře „na švestkách“ a ten ve 12. tahu vzdal. Podstatně déle hrála Martina. Černými ve hře dámským pěšcem hrála aktivně a soupeře zatlačila postupem pěšců na dámském křídle do defenzívy. Po přechodu do koncovky s dámami, jedním párem věží a stejnými střelci nenašla vyhrávající pokračování, přistoupila na výměnu dam a do lepší pozice se rázem dostal soupeř. Ten už toho ale možná měl po týdnu dost, tak nabídl remis a Martina ráda přijala.

IMG_7255

Dlouho hrál také Matyáš. Partie byla celkem vyrovnaná, potom Matyáš získal pěšce, ale v koncovce s dámami, jedním párem věží a jedním párem jezdců nebylo jednoduché se prosadit. Trpělivým manévrováním se ale Matyáš prosadil a turnaj zakončil výhrou.

IMG_7256

Závěr: V turnaji se naši hráči určitě neztratili. Nejlépe skončil Honzík na 20. místě se ziskem 4,5 bodu, na 23. místě Martina a na 27. Matyáš, oba se 4 body. Martina zvítězila mezi „ženami“ a ještě získala cenu Fair play, když nevyžadovala kontumaci soupeře, kterému při partii zazvonil mobil. Turnaj to byl pro děti určitě náročný – dopoledne ve škole, odpoledne šachy, některé partie končily i po 19. hodině. Kdy byl čas na úkoly do školy, to skutečně nevím – o přípravě na soupeře nemluvě. Matyáš přišel o první 3 kola, přesto pěkný výsledek. Určitě s hrou i přístupem našich hráčů spokojenost.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 12.2.2016 11:17 | Shlédnuto: 1 948 x
Zpět nahoru