Mistrovství ČR mládeže Kouty nad Desnou

V úvodu zpravodajství z Mistrovství ČR mládeže v Koutech nad Desnou se musím všem omluvit za zpoždění této první zprávy. Měl jsem samozřejmě v úmyslu psát každý den, ale znáte to – čas je někdy prevít a dostane Vás do tísně nejen při partii.
Tak tedy: začalo se v sobotu 5.3.2016 a hraje se v kategoriích do 10, 12, 14 a 16 let, dívky a chlapci samostatné turnaje. Hraje se každý den od 9:00 jedno kolo, v pondělí se hrála kola dvě, v sobotu 12.3. je na pořadu poslední, 9. kolo od 8:30.
Naši Šachovou akademii VŠTE reprezentují Míša Lorencová (D14, 21 účastnic, nasazená jako 12.) a Martina Šťastná (D12, 18 účastnic, 8. nasazená).


Do party jsme se dali s reprezentanty Hraničáře H. Stropnice Luckou Rolinkovou a Matyášem Zemanem a s Lukášem Dolanským z Č. Krumlova, který hraje extraligu za Klatovy. A také kamarádíme s Táboráky a dalšími.

IMG_7327

Stručně jak to zatím probíhá:
1. kolo: Míša nastoupila proti favorizované Karin Němcové (2.), překvapení se ke smůle Míši nekonalo. Míša dobře zvládla zahájení, ale poté, co na svého krále otevřela sloupec, nezabránila prudkému útoku a před matem vzdala. Martina hrála s Michálkovou (17.) a proti očekávání nevyhrála. Získala pěšce, potom ale špatně spočítala kombinaci a přišla o  figuru. V koncovce s figurou méně za pěšce nakonec byla ráda, že jí soupeřka nabídla remis.

IMG_7292

IMG_7295

2. kolo: Míša si bez problémů poradila s Vaškovou (10.) a Martina po boji až v koncovce porazila Habinovou (5.).
3. kolo: Míša ztratila v partii s Otrubovou (8.) ve střední hře kvalitu a soupeřka už nedala Míše šanci partii zachránit. Martinka hrála s jednou z favoritek Aničkou Lhotskou (3.). Zajímavě vedená partie přešla do koncovky nestejných střelců, kde se soupeřky dohodly na remíze.
4. kolo: Náročný den – druhé kolo v jednom dnu. Míše se opět podařilo s Obšivačovou (20.) při nestejných rošádách na svého krále otevřít sloupec, Míši útok byl ale rychlejší a po získání materiální převahy nebylo o jejím vítězství pochyb. Martina hrála s kamarádkou Peťou Píšovou (1.). S její maminkou jsem seděl v restauraci, když po více jak 3,5 hodinách přiběhla usměvavá Peťa. Ty jsi vyhrála? Ne, prohrála. Za chvilku přišla zamračená Martina. Ty jsi prohrála? Ne, vyhrála. Pak se v těch ženskejch vyznejte.
5. kolo: Míša partii s Urbanovou (6.) dobře rozehrála, ve střední hře ale nedávala pozor a přišla o kvalitu. Soupeřka přešla do pěšcové koncovky s věží proti střelci a pěšci a ve vyhrané pozici v domnění, že dříve promění volného pěšce, vyměnila věž za střelce. Špatně ale počítala – Míša nehrála tak, jak předpokládala, byla „ve čtverci“, pěšce chytla a nastalou pěšcovku bez figur bez problémů vyhrála. Na Martinu čekala Olga Dvořáková (2.), další favoritka skupiny. Martina partii rozehrála dobře, stála lépe, ale stačil jeden  nepřesný tah a zkušená soupeřka okamžitě převzala iniciativu. Po další nepřesnosti už  následovala ztráta kvality a neodvratitelná prohra. Nevadí, nebylo to tak špatné, příště to určitě vyjde.
6. kolo: Míša hraje s Janotkovou (18.). Od začátku hraje aktivně a soupeřka musí hrát velmi pozorně. Útok dokáže zastavit pouze výměnami, po kterých musí dát kvalitu a krátce na to i pěšce. I přes několik nepřesných tahů si Míša připsala další bod a už má 4. Martina hraje s Aničkou Vavřínkovou (6.), další silnou hráčkou, ale která soupeřka není. Zahájení sehrála Martina sice netypicky, ale stojí dobře. Ve střední hře nabízí soupeřce pěšce, ta nemá odvahu ho sebrat a nedělá dobře. Martina hru zpřesnila, získala figuru za dva pěšce a sice trochu komplikovaně, ale nakonec bez problémů rovněž dokráčela pro bod a má také 4. Po 6. kole je Míša na 7. místě a Martina na 5.

Pokračování bude následovat, napíšu jak si vedou naši parťáci Lucka, Lukáš a Matyáš i další jihočeši a přidám i nějakou fotku.

Pozn: Pěkné počtení je i na stránkách Hraničáře Stropnice, ŠACHklubu Tábor a možná i jinde. Na ty zatím nemám, ale budu se snažit. Jinak všechny partie jsou přenášeny on-line na stránkách chess-svetla.cz!

7. kolo: Míša nastoupila proti Gřesové, další silné hráčce (3) ratingem o více jak 4OO bodů vyšším. Míša hrála pozorně a soupeřku nepustila do vážnější akce. Po výměně těžkých figur se soupeřka pokoušela Míšu překvapit manévrováním lehkých figur a když zjistila, že Míša se nenechá zaskočit, souhlasila s remízou. Martina hrála s další kamarádkou, Míšou Marešovou (10). Za šachovnicí ale kamarádství většinou neplatí a tak se bojovalo. Obě se snažily z pozice něco získat, ale obě hrály pozorně a po výměnách to nakonec skončilo nerozhodně.
Po obědě jsme vyjeli autobusem na Červenohorské sedlo a udělali si vycházku zpátky do Kout. Cestou si děti na sněhu zařádily a doufám, že to bude mít kladný vliv na zisk bodů v posledních dvou kolech.

Jak si vedou jihočeši: Po 7. kole je v D10 Daniela Nagyová (QCC) s 4 body na 7. místě a Dorotka Veverková (Sokol Tábor) s 3 body 12., v D12 Martina 4,5-5., Lucka Rolinková (Hraničář) 2,5-12., Anežka Žilavá (ŠACHklub Tábor) 2-17. V D14 Míša 4,5-7., v D16 Anička Tůmová (ŠACHklub Tábor) 4,5-4. V H10 David Hák (ŠACHklub Tábor) 4,5-4., v H14 Lukáš Dolanský (Sokol Klatovy) 5,5-2., v H16 Honza Miesbauer (JOLY Lysá n/L.) 5-3. a Matyáš Zeman (Hraničář) 3,5-15.

8. kolo: Míša hrála s Laurincovou (3.), samozřejmě další silnou hráčkou. Po slušně sehraném zahájení Míša nejdříve pěšce ztratila, potom ho získala zpět ale když přehlédla odtah střelcem přišla o dva pěšce a pro zkušenou soupeřku nebyl problém partii vyhrát. Martina hrála s Dudovou (12.). Po opatrném začátku nejdříve nehrála nejpřesněji, ale po výměnách přece jen převzala iniciativu a v koncovce, i když nevolila nejrychlejší pokračování, bez problému zvítězila.
Odpoledne se holky s klukama vydali do bazénu, a včerejší řádění na sněhu bylo slabý odvar toho, co tam

20160311_164551u

vyváděli dnes. Tak doufám půjdou brzy spát, aby zítra posledním kolem důstojně zakončili působení na tomto Mistrovství.

9. kolo: Při pohledu do tabulky před posledním kolem bylo zřejmé, že Míša bude bojovat o umístění mezi nejlepší desítkou a Martina o medaily. Míša hrála bílými s Postráneckou (19.) a její soupeřka hrála ruskou – zahájení, které černými s oblibou hraje Míša. Při přechodu do střední hry nevolila Míša nejlepší tahy a přenechala iniciativu soupeřce, která získala prostor. Míša se rozhodla otevřít centrum, soupeřka reagovala výměnami figur a ty byly pro Míšu vodou na mlýn. Soupeřka v touze získat pěšce zapoměla na opatrnost a Míša okamžitě přešla do útoku, rozvrátila pozici soupeřky, nespokojila se ziskem dvou pěšců a střelce a otřesená soupeřka před ztrátou dámy vzdala. Krásný závěr!
U Martiny bylo zřejmé, že na zisk bronzové medaile, na kterou před zahájením soutěže nebylo ani pomyšlení, stačí s Gregůrkovou (14.), která patřila k těm, které by měla porazit, hrát na jistotu a remizovat. Na remízy ale Martina nehraje. Za situace, kdy o 1. místo bojovaly se stejným počtem bodů Anička Lhotská a Olga Dvořáková, měla v případě prohry jedné z nich a své výhry šanci i na druhé místo. Stinnou stránkou bylo, že na třetí místo si dělala zálusk v případě neúspěchu Martiny smečka hráček, které sice měly o celý bod méně, ale pomocné hodnocení podobné. Na taktizování je v tomto věku ještě asi brzy a tak bez něj šla Martina do boje – hrát svou hru, dobře postavit figury, zbytečně neměnit a ono to půjde. Na neštěstí se naplnil druhý scénář. Když jsem se po cca hodině od zahájení podíval na on-line přenos, nevěřícně a v šoku jsem zíral na monitor – v 18. tahu Martina bez dámy v totálně prohrané pozici. Po zahájení (španělská) se upnula na plán hrát pěšci na dámském křídle a nevěnovala pozornost průhlednému plánu soupeřky. Přeehlédla taktický obrat a přišla o dámu. Na každé situaci nutno hledat něco pozitivního – tak tedy, když jsem snad ve zdraví přežil toto, přežiju už všechno. A ještě jedno pozitivum: takto beznadějnou partii by každý vzdal – Martina ale nevzdala, začala bojovat, připravila soupeřku také o dámu, ale pozice s kvalitou a třemi pěšci méně moc naděje nedávala. Snažila se soupeřce hru co nejvíce znepříjemnit, ta se ale nenechala vyvést z klidu a zejména díky převaze pěšců si po 55 tazích připsala bod.
Kdzž bylo všude dohráno, čekalo se na spočítání výsledků a konečné pořadí.
Míša skončila díky jen o málo horšímu pomocnému hodnocení na 9. místě a to určitě není špatné.
U Martiny o pořadí na 3. místě rovněž rozhodovalo pomocné hodnocení, tedy úspěšnost hráček v posledním kole, zda jejich body hodnocení vylepší. Po posledním kole měly v boji o 3. místo 4 hráčky stejný počet bodů. Podle 1. pomocného hodnocení už zbývaly jen dvě – Martina a její kamarádka Petra Píšová. Druhé pomocné hodnocení rozhodlo, že Petra bude 3. a Martina 4. – madaile těsně uplavala. Martina moc smutná nebyla – vždyť medaily získala kamarádka.

Potom už se rozdávaly medaile. Z jihočechů získal zlatou za 1. místo Honza Miesbauer, stříbrnou za 2. místo Lukáš Dolanský a bronzovou za 3. místo Anička Tůmová. 3. místo neuniklo jen Martině, ale i Davidovi Hákovi.

IMG_7345

IMG_7344

Jak dopadli ostatní jihočeši: Danielka Nagyová (D10) 6. místo, Dorotka Veverková (obě D10) 8., Lucka Rolinková 14., Anežka Žilavá 17. (obě D12), Matyáš Zeman (H16) 13.

Mistrovství ČR mládeže 2016 skončilo. Všichni účastníci Mistrovství mají postup na Mistrovství Evropy mládeže, které se bude hrát v srpnu v Praze. Pro hráče je vyjednána výjimka, spočívající v tom, že není povinnost ubytovat a stravovat se v oficiálním hotelu.
Co tak začít s přípravou hned zítra?

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 10.3.2016 1:38 | Shlédnuto: 2 110 x
Zpět nahoru