Memoriál Fr. Černíka – Jan Havlík po šesté!

17.11.2016 se v prostorách Menzy VŠTE na Okružní konal již 24. ročník Memoriálu Fr. Černíka v bleskovém šachu, již tradičně také jako krajský přebor. Letošní ročník, kterého se zúčastnilo 24 hráčů, se stal v historii smutným rekordmanem co do počtu zúčastněných – méně hráčů ještě nehrálo. Je záhadou, proč se v podstatě jediného takového turnaje v kraji, navíc krajského přeboru, účastní stále nižší počet hráčů.

Zatím co na první ročníky jezdili hráči zvučných jmen z celých Čech, na posledním ročníku najdeme z jednotlivých okresů kraje mimo Č. Budějovice jen jednotlivce, z Č. Budějovic 6 hráčů (za to z H. Stropnice 4! – to je příklad!) a mimo kraj jediného hráče. Ve stejném termínu se v Jihočeském kraji nehrál žádný podobný turnaj, v Čechách zřejmě také ne. Kde je zakopaný pes? Možná v malé propagaci, ale do všech oddílů bez výjimky pozvánka odešla (pravda, po problémech najít vhodnou místnost na poslední chvíli), ale v termínovém kalendáři byl turnaj uveden.
Bojkot turnaje nevyhlásili jen hráči, ale také technika. Počítač si postavil hlavu (procesor?), odmítl losovat švýcara a tak role zachránce byla na Milanovi Durchanovi, který obětavě přijel s vlastní technikou. Nemuselo tak dojít na losování švýcara kartičkami jako za starých časů. S cca hodinovým zpožděním bylo možné začít a boje to byly urputné. Hrálo se 11 kol klasickým tempem 2×5 min, samozřejmě bez přidávání.
Roli největšího favorita držel FM Jan Havlík (Tatran Prachatice), který pohár pro vítěze zvedl nad hlavu již 5x. S tím se nechtěli smířit FM Adolf Lacina (ČZ Strakonice, 2x vítěz) a FM Štěpán Papáček (Jiskra Třeboň), kteří si na pohár rovněž brousili zuby. Ani další hráči nechtěli dát bod zadarmo a favoriti to s nimi neměli lehké.
Jan Havlík nad Štěpánem Papáčkem ve 4. kole vyhrál a když v 6. kole remizoval s Adolfem Lacinou, povolil v závěru dvěma soupeřům remízu a bezpečně dokráčel s 9,5 body z 11 možných k 6. vítězství, k 5. v řadě. Na 2. místě skončil s 9 body Štěpán Papáček a na 3. místě s 8,5 body Adolf Lacina.

IMG_8310u
Do šesti finančních cen se vešli ještě 4. Petr Kukla (ŠK Č. Krumlov), 5. Martin Klicnar (ŠACHklub Písek) a 6. František Hostička (Tatran Prachatice). Cenu pro nejlepší ženu si odnesla Lucie Rolinková (Hraničář H. Stropnice), pro nejmladšího účastníka Daniel Pražák (ŠA VŠTE).

IMG_8302u
Turnaj proběhl v pěkném prostředí v pohodě bez jakýchkoliv rušivých elementů.

Všechny foto z turnaje můžete shlédnout zde.

 

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 22.11.2016 17:32 | Shlédnuto: 1 531 x
Zpět nahoru