Chess Lady 2017

Jubilejní 10. ročník dívčí války „Chess Lady“ se obvykle hraje začátkem roku, tentokrát byl termín o měsíc posunut na 3.2.2017. 35 dívek do 20 let hrálo ve třech kategoriích: „A“ (1997-2001), „B“ (2002-2006) a „C“ (2007 a ml.). Všechny hráčky hrály společně tempem 2×20 min + 5s/tah na 7 kol švýcarem, každá kategorie byla hodnocena zvlášť.
Z našeho oddílu se turnaje zúčastnil Martina Šťastná a Terezka Ederová, obě v kategorii „B“.

Pro Terezku, která hraje šachy velice krátkou dobu, to byl nejen první turnaj vůbec, ale i první „soutěžní“ partie.

20170203_102313u

Hned v 1. kole hrála proti hráčce nasazené s č. 4 a byl jsem překvapen, jak se dobře držela. V druhém kole už měla lehčí soupeřku a velice rychle byla vyhraná. Měla dámu, obě věže, bělopolného střelce a došla pěšcem na poslední řadu. Měla velké dilema – na šachovnici už dámu měla, obě věže, políčko proměny bylo bílé jako střelec, kterého také měla, nezbývalo nic jiného než si postavit koně. Soupeřku s armádou svých figur připravila o všechny její figurky, ale protože o patu ještě neslyšela, tak k němu celkem logicky došlo. Před dalším kolem jsme si rychle řekli, že postavit si může i další dámu, Terezka se naučila jak dát mat králem a věží a jak se vyhnout patu. Ve 3. kole nedávala v zahájení pozor a dostala tzv. „šustr“ mat (mat 4. tahem). To je poměrně velmi oblíbené zahájení zvláště u začínajících hráčů a i v tomto turnaji slavilo velkou úspěšnost. Po každé partii jsme ji s Terezkou rychle probrali a Terezka se lepšila partii od partie. V dalších třech kolech dvakrát vyhrála a jednou nešťastně prohrála. V posledním kole ji nejprve soupeřka přehrávala, potom se situace otočila a navrch měla Terezka. Dostala se až do koncovky krále a věže proti králi a k překvapení nejen soupeřky jí nabídla remis. Ta tomu nejdříve nechtěla věřit, ale nakonec přijala. Když jsem se Terezky zeptal, proč nehrála, vždyť se mat věží dopoledne naučila, odpověděla, že se bála že to nestihne, protože jí zbývaly na hodinách dvě minuty. Tak už ví, že když má soupeř samotného krále, že už neprohraje a dvě minuty jsou dost dlouhá doba, zvláště když se za každý tah přidává čas.
Ve svém prvním turnaji Terezka uhrála 3 body a skončila celkově na 26. místě a v kat. „B“ na 12. místě.
V příštím turnaji už jistě bude soupeřky jinak prohánět!

Martina byla nasazená s č. 7. S hráčkami nasazenými výše prohrála, s hráčkami nasazenými pod ní vyhrála. Získala 5 bodů a obsadila celkově 6. místo, v kat. „B“ horším pomocným hodnocením 3. místo.

20170203_173351u
Turnaj vyhrála Aleksandra Czarniecká z Polska (kat. „B“) před Annou Tůmovou a Ladou Doležalovou (obě z Tábora, kat. „A“).
Turnaj, organizovaný jako vždy na jedničku, byl zakončen vypuštěním lampionu se jmény vítězek.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 14.2.2017 12:49 | Shlédnuto: 1 091 x
Zpět nahoru