3. divize: ŠA VŠTE B – Spartak Soběslav B 2,5 : 2,5

V sobotu 11.2.2017 jsme se v 7. kole 3. divize – východ utkali doma s týmem Sp. Soběslav B. Vzhledem k nemocem a zimnímu počasí, lákajícího na lyže jsme měli problém se sestavou, ale nakonec jsme se sešli v plném počtu.
Hráli jsme v sestavě Peťa Šťastný – Míša Lorencová – Honza Bauer – Ondra Hejda a já.

Honza hrál e4 a soupeř odpověděl skandinávskou. Honza se spokojil s klidnou hrou a i když nevyužil příležitosti k zisku materiálu, které v pozici byly, stál lépe. Když soupeř přehlédl vidličku, ztratil kvalitu a když přicházel po několika tazích ještě o figuru, raději vzdal – 1 : 0.

Ondra hrál černými proti anglické. V zahájení ztratil nějaké to tempo, ale rozhodující chyby se dopustil, když bez dokončení vývinu se rozhodl otevřít střed a po chybném braní přišel o figuru a pěšce. Když vyměnil dámy, přišel o druhou figuru a bylo rozhodnuto – 1 : 1.

Míša zvolila černými na d4 soupeře slovanskou obranu. Po přechodu do střední hry hrála příliš pasivně, nepřečetla hrozby soupeře a když přišla o dva pěšce, nedalo soupeři moc práce partii rychle rozhodnout – 1 : 2.

jsem musel nastoupit, protože se nám nepodařilo jiného hráče sehnat. Hrála se zavřená sicilská, v které jsem se po malých rošádách pustil do soupeře nástupem pěšců na královském křídle. Naštěstí soupeř nehrál nejpřesněji, ztratil pěšce, po výměně figur druhého a hra přešla do koncovky, kde každá strana měla obě věže, jednoho koně a já sedm pěšců proti pěti soupeře, když moje věže byly podstatně aktivnější. Po výměně koňů nebyl problém koncovku dovést do konce, i když se soupeř snažil mi výhru zkomplikovat – 2 : 2.

Rozhodovala partie Peti na 1. desce. Hrály se čtyři jezdci ve šanělské variantě, kde se Peťa rozhodl, že si dobrovolně znehodnotí pěšce na královském křídle po braní na f3. Při zápletce ztratil (obětoval?) pěšce, kterého získal zpět a hra přešla do koncovjy, kde každý měl věž, koně a 6 pěšců. Při manévrování se nepodařilo jeden druhého překvapit a tak se soupeři dohodli před opakováním tahů na remíze, která znamenala i nerozhodný výsledek celého utkání – 2,5 : 2,5.
Od Peti proti zkušenějšímu soupeři pěkný výkon!

Další kolo sehrajeme až 18.3.2017, kdy budeme zajíždět do Kaplice k utání s C-družstvem Spartaku.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 17.2.2017 16:52 | Shlédnuto: 701 x
Zpět nahoru