Mistrovství ČR mládeže v šachu 2017, Kouty nad Desnou

V sobotu 11.3.2017 bylo v Koutech nad Desnou v Hotelu Dlouhé Stráně zahájeno 25. Mistrovství České republiky v šachu mládeže v kategoriích do 10, 12, 14 a 16 let. V kategoriích chlapců hraje vždy 24 oprávněných hráčů, kategorie dívek jsou otevřené pro všechny hráčky ČR. Dále se hrají doprovodné turnaje FIDE Open 2017 a Národní Open 2017. Celkem zasedlo za šachovnice téměř 300 hráčů a včetně doprovodu se sešlo 500 příznivců královské hry.


Mistrovství se hraje na 9 kol švýcarem tempem 90 min/40 tahů + 30 min do konce s přidáváním 30 s za každý provedený tah. Každý den se hraje 1 kolo, v pondělí jsou na pořadu 2 kola. Nové mistry budeme znát v sobotu 18.3.2017 odpoledne.
Všechny partie můžete on-line sledovat na http://online.chess.cz/MCR_JaM_2017/seznam_online.htm
Z našeho oddílu se MČR účastní pouze Martina Šťastná (nasazená s č. 3, celkem 25 hráček) v kategorii dívek do 12 let, když Míše Lorencové zabránil v účasti připravovaný zájezd s pěveckým sborem a na Matyáše Hosnedla, 1. náhradníka z přeboru Čech, odkud se na MČR postupovalo, místo nezbylo.
Z jihočechů do mistrovských bojů budou promlouvat v kategoriích D10 Beátka Havelková (1, QCC) a Dorotka Veverková (č. 15, Sokol Tábor), v D12 kromě Martiny také Daniela Nagyová (13, QCC), Anežka Žilavá (10) a Nikola Zemanová (15, obě Šachklub Tábor), v D14 nemá Jihočeský kraj zástupce (!), v D16 Anička Tůmová (8, Šachklub Tábor), v H10 Matěj Záluský (17, Šachklub Písek) a Jakub Šimon Šimůnek (21, QCC), v H12 David Hák (9, Šachklub Tábor), v H14 Jakub Stinka (1, Šachklub Písek), Láďa Nagy (6, QCC) a v H16 Jan Miesbauer (1, Šachklub Písek), Matyáš Zeman (3, Hraničář H. Stropnice) a Lukáš Dolanský (13, Sokol Klatovy). Je zřejmé, že co do počtu hráčů v jednotlivých kategoriích tak na čísla jejich nasazení (až na výjimky) je na tom Jihočeský kraj velmi bledě.

hotel

Náš přesun do Kout byl poněkud komplikovaný. Protože byly jarní prázdniny, Martina odjela spolu s rodinou s oddílem do Krkonoš na lyže. Lyžařský výlet končil v pátek večerní zábavou a tak na odjezd z hor v pátek nebylo pomyšlení. Se známími, kteří byli v Krkonoších autem jsme se dohodli, že nám Martinu předají v sobotu u Hradce Králové, kam ji dovezou autem. My jako doprovod (manželka a já) jsme vyrazili v pátek k večeru do Prahy, kde jsme u syna přespali a v sobotu ráno vyrazili hledat místo srazu u H. Králové. K velkému překvapení jsme se na dohodnutém místě v dohodnutou dobu sešli, naložili Martinu a ujížděli do Kout, kam jsme přijeli 1,5 hod před začátkem 1. kola.
Po ubytování a zjištění, že se to tady za rok moc nezměnilo, včetně setrvávajících problémů s připojením na Wifi, se mohlo začít.

1. kolo – sobota 11.3.2017
V 1. kole Martina hrála bílými s Nikolou Zemanovou (č.15) ze Šachklubu Tábor a prokázala, že si na horách dobře odpočinula – za hodinu bez chyb za pomoci soupeřky pěkně zvítězila. Zasloužila si za to zmrzlinový pohár.

2. kolo – neděle 12.3.2017
V 2. kole čekala na Martinu Taťána Nesporá (17) z ŠK 1921 Zábřeh. Soupeřka už těžší, přesto Martina předvedla dobrou hru. Partii mohla rozhodnout taktikou v 25. tahu, když přehlédla taktický úder a spokojila se s výhodou, kterou uplatnila v 53. tahu. Na zmrzlinový pohár nebyl čas, ale nepřijde o něj.
Odpoledne jsme spolu se Šimůnkovými, Kájou Švejdou (hraje Národní Open), Lukášem Dolanským a Tomášem Hurdzanem z Klatov (spolubydlící Lukáše) vyrazili nadýchat se horského vzduchu na cca 10 km procházku. Nejspokojenější byl p. Šimůnek, že se Kuba i Kája, kterého má na starosti, pěkně unavili. Před večeří si s babičkou zaskočily do bazénu a vyhřály se ve vířivce.
Večer byla pěkná přednáška hlavního trenéra MČR IM Davida Kaňovského na téma isolovaný pěšec. Zásluhou jednoho diváka jsme se všichni ještě i nasmáli.

3. kolo – pondělí 13.3.2017
Dnes je náročný den – na pořadu jsou dvě kola, jedno dopoledne, druhé odpoledne.
V tom dopoledním Martina hrála bílými s Anežkou Žilavou z Tábora a měla jí oplácet porážku z podzimního Mistrovství Čech v Harrachově. Zahájení sehrála vcelku dobře, ale po zbytečné výměně dam se riskantně vydala králem do centra šachovnice, přestože bylo na šachovnici hodně figur. Odmítala nabídky remízi, chtěla zabránit věčnému šachu a dostala se do podezřelé pozice, kterou jenom díky tomu, že Anežka nehrála pozorně, přežila. v koncovce už uplatnila větší zkušenosti a po 3 hodinách zvítězila.

IMG_8736

4. kolo – pondělí 13.3.2017
Po skončení 3. kola a po obědě se čekalo na nalosování dalšího kola. Vzhledem k tomu, že jedna partie se pěkně protáhla, bylo nalosováno až cca 1,5 hod před začátkem 4. kola. Podle očekávání se Martina bílými utká s Aničkou Lhotskou, nasazenou jedničkou z SK OAZA Praha.

IMG_8739

Tak poslední zpráva: Martina sehrála zahájení vcelku slušně, ve střední hře zaváhala a po hrubce zbytečně ztratila kvalitu. Soupeřka měla navrch, ale Martina se rvala jako lvice. Promeškala první příležitost, jak partii otočit, ale bojovala dál. V okamžiku, kdy se dostala do vyhrané pozice, nepochopitelně odevzdala střelce v domnění, že chytá dámu (hrálo se více jak 3,5 hodiny a obě soupeřky se dostávaly v oboustraně obtížné pozici do časové tísně) a prohrála. Přesto pochvala za bojovnost.

5. kolo – úterý 14.3.2017
Po pondělním náročném dvojkole byla většina účastníků (hráči vč. doprovodu) docela unavena. Při rozboru partií ze včerejška měla Martina s Anežkou Žilavou velké štěstí, s Aničkou Lhotskou zase smůlu, takže se to vlastně vyrovnalo. Ještě je třeba dodat, že po každé partii následuje rozbor s trenéry MČR. Hráči si mohou vybrat, ke komu na rozbor půjdou. K dispozici jsou IM David Kaňovský, hlavní trenér MČR, dále IM Pavel Šimáček, IM Richard Biolek, IM Petr Pisk a FM Jiří Tůma. Martina chce chodit puze k P. Šimáčkovi, který je velmi vlídný i k hráčům, kteří prohrají (s nadsázkou lze říci, že najde něco dobrého i na hře hráče, který dostane tzv. šustrmat).
5. kolem se turnaj překlápí do druhé poloviny. Martina dostala jako černá za soupeřku Nelu Ruby Pejřimovskou (7) z Chotěboře. Zahájení vč. přechodu do střední hry se hrálo hodně opatrně, Martina měla ze soupeřky respekt a nehrála vždy ty nesilnější tahy. Když se osmělila, hned se to projevilo – pěšce soupeřka ubránila, zapoměla ale na koně a to Martině stačilo, aby bez problémů zvítězila.
Večer byla na pořadu přednáška IM Piska doplněná komentáři a poutavým vyprávěním GM Sergeje Movsesjana, mistra světa a olympijského vítěze v družstvech, mistra ČR který se narodil v Gruzii a od 13 let žije v ČR. Jednu chvíli patřil do desítky nejlepších hráčů světa! Zajímavé je že má 3 děti, ale žádné z nich nemá ambice šachy hrát (ale umí je), nejstarší syn hraje hokej.

Movsesjan

6. kolo – středa 15.3.2017

Martina bude hrát černými s Adélkou Třasákovou z Polabin, takže případná příprava s Michalem Novotným nepřipadá v úvahu. Uvidíme, co Michal na Martinu Adélce poradí.
Po 1,5 hodině hry Martina přiběhla s vítězstvím. Cestou na rozbor ji zastavil GM Marek Vokáč s otázkou, jak hrála a hned chtěl vidět partiář. S partiářem v ruce a naslepo zhodnotil partii tah po tahu se všemi variantami, které se nabízely a na schodech s Martinou partii rozebral. Rozbor se Šimim si Martina nemohla nechat ujít takže na chyby, které v partii udělala, byla upozorněna dvakrát a snad si je zapamatuje.

7. kolo – čtvrtek 16.3.2017
Martina „vyfasovala“ na 2. šachovnici bílými Pavlínu Dudovou (12, Beskydská šachová škola).
Byl to pěkný pohled – na třetí vedle Martiny hrála Danuška Nagyová.

IMG_8741
Hrála se Steinitzova obrana ve španělské. Martina přechod do střední hry nehrála nejpřesněji, soupeřka ale nepřesností nevyužila. Nalákala soupeřku a nechala se připravit o „španělského“ střelce, ale získala za něj pěšce. Po výměně dam vyměnila ještě koně za střelce a přešla do koncovky (všechny věže, na každé straně koník, pěšec více) s pozičně výbornou hrou s ovládnutím volného sloupce. Zbytečně otevřela královské křídlo a dala tak soupeřce šanci k aktivní protihře za vytvoření volného pěšce. Stála ale pořád výrazně lépe a když soupeřka odevzdal kvalitu, stačilo dávat pozor, aby nedostala mat a bezpečně dovedla partii k vítězství. Protože Anička Lhotská podruhé remizovala, srovnaly se obě na čele se ziskem 6 bodů z 7. Výborně si včera vedla Danuška Nagyová, která dokázala pěkně zvítězit nad těžkou soupeřkou a v 8. kole bude hrát bílými s Martinou v ČB derby.

8. kolo – pátek 17.3.2017
Martina sehrála s Danuškou partii, která trvala téměř 3,5 hod. Martina si počkala, až soupeřka udělala krátkou rošádu a okamžitě zavelela k útoku „na krále!“. Po cca hodině hry získala pěšce, krátce na to kvalitu a zdálo se, že partie brzy skončí. To by se možná i stalo, kdyby Martina nezapoměla na nekrytého koně, kterého soupeřka ochotně sebrala. Po výměně dam přešla partie do koncovky, kde Martina měla věž a 5 spojených pěšců, Danuška koně, střelce a 3 pěšce v sestavě 2+1.
Tady už si Martina dala pozor, další chybu nevyrobila a po velkém boji v podstatě zaslouženě, s využitím větších zkušeností, zvítězila.
Po skončení ostatních soubojů bylo zjevné, že na čele jsou Anička Lhotská s Martinou se ziskem 7 bodů, a protože soupeřky za nimi jsou s odstupem 1,5 bodu, má Martina jisté 2. místo na Mistrovství ČR! V posledním, 9. kole bude hrát bílými s Michaelou Marešovou (8, ŠK 64 Plzeň).

9. kolo – sobota 18.3.2017
Ráno jsme se probudili do zasněžených Kout, je ale nad nulou a tak sníh asi dlouho nevydrží.

IMG_8746
Dnešním, posledním kolem více jak týdenní účinkování Martiny v Mistrovství ČR skončí. Bez ohledu na výsledek dnešní partie máme z jejího umístění radost a určitě s námi i další příznivci jihočeského šachu.

IMG_8744u

V úvodu tohoto povídání jsem si posteskl, že je na tom mládežnický šach v Jč kraji velmi bledě. Rád se omlouvám všem, kterých se toto tvrzení dotklo. O medaile případně lichotivé umístění v tabulce bojují Dorotka Veverková, Beátka Havelková, Danuška Nagyová, Anička Tůmová, Matyáš Zeman, Láďa Nagy, Jakub Stinka, Jan Miesbauer a Lukáš Dolanský. Za nimi ale k naší škodě další hráče nevidíme. Pokud jsem na někoho zapoměl, omlouvám se.

Tak máme MČR mládeže 2017 za sebou.

Partie Martiny v posledním kole se podobala partii 4. kola s Aničkou Lhotskou. V zahájení chyby a  ztráta pěšce, probuzení ve střední hře s pěkným útokem, promarnění několika šancí dostat se do vyhrané pozice,  zbytečně vlastní rychlá hra s dostatkem času, když soupeřka se dostala do silné časové tísně. Ve snaze získat pěšce zpět (místo lepšího pokračování v útoku) další chyba, ztráta věže a konec partie. Přesto pochvala za aktivní střední hru. Protože Anička Lhotská se nenechala překvapit a bezpečně vyhrála, neměla prohra Martiny na konečné pořadí vliv – 1. místo Anička Lhotská 8 b., 2. místo Martina Šťastná 7 b., 3. Míša Marešová 6 b.

IMG_8747u

Výborného úspěchu dosáhl Matyáš Zeman, který získal titul Mistra ČR!

Nádherné je rovněž 3. místo Dorotky Veverkové, 4. místo Aničky Tůmové (té uteklo 3.místo až remízou v posledním kole), 5. místo Beátky Havelkové a 6. místo Danušky Nagyové. Do 10. místa skončili ještě Honza Miesbauer (6.), Jakub Stinka (8.) a Lukáš Dolanský (9.) Těsně pod Top 10 skončili Matěj Záluský (11.),  Láďa Nagy (12.) a Jakub Šimon Šimůnek (13.).

 

 

 

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 13.3.2017 17:34 | Shlédnuto: 3 151 x
Zpět nahoru