55. Zaječice: 5. místo dvojice Pražák – Hejda

Snad v každém sportu existuje soutěž, která si vybudovala zvučné jméno. Lyžaři mají Jizerskou padesátku, volejbalisté Dřevěnice, turisté chodí do Prčic a mladí šachisté jezdí do Zaječic. Tento turnaj se letos ve dnech 3.-4.6.2017 hrál již po 55., letos poprvé ne na Sečské přehradě, ale v krásném prostředí Chrudimského regionálního muzea. V současnosti se hrají tři turnaje: Mistrovství České republiky družstev starších žáků v rapid šachu, Turnaj dvojic nejmladšího žactva (25. ročník) a Turnaj v rapidu jednotlivců (16. ročník) – všechny turnaje jsou Open.
ŠA VŠTE postavila do turnaje jedno družstvo a jednu dvojici. Šestičlenné družstvo musí být složeno ze 4 chlapců (2002 a mladší) + 1 dívka (2002 a ml.) a 1 mladší žák (2005 a ml.), když v každám zápase nastupuje nejméně         1 dívka a 1 ml. žák, povolen je 1 host z jiného oddílu. Dvojice je složena z hráčů a hráček nar. 2008 a ml. z jednoho oddílu.
Turnaj družstev i dvojic se hrál na 9 kol švýcarem tempem 2×25 min + 10 s na každý tah.

My jsme se na letošní Zaječice vypravili spolu s Hraničářem H. Stropnice, vedeným Františkem Rolinkem. Se složením družstva jsme měli trochu problémy a o jeho startu jsme rozhodli na poslední chvíli – neměli jsme šest hráčů, a tak jsme si vypůjčili jednoho z Hraničáře. Původně jsme počítali s Luckou Rolinkovou, ale když se ozvala Vlašim s nabídkou, aby za ně hostovala naše Martina Šťastná, šla do Vlašimi hostovat Lucka a my jsme si na hostování vzali Vaška Bauera.
Naše družstvo tak hrálo ve složení Matyáš Hosnedl, hostující Vašek Bauer z Hraničáře, Martina Šťastná, Honza Bauer, Jarda Studenovský a Michal Nedvěd. Družstvo sice ne v nejsilnější sestavě, ale jistě perspektivní –         v této sestavě (kromě hostujícího Vaška) může hrát ještě dva roky!
V Turnaji dvojic nastoupily Dan Pražák s Ondrou Hejdou. Matyáš Zeman a Dominik Rolinek, oba z Hraničáře, bojovali v turnaji jednotlivců.
Ubytování pro nás a družinu z Hraničáře zajistil Honza Bauer st. v chatkách kempu Yachtklubu Pardubice na Sečské přehradě a to byla za výborného počasí výborná volba. Sice jsme museli do Chrudimi jezdit, ale v pátek po příjezdu do kempu a v sobotu po skončení šesti kol se hrál na louce fotbal až krtiny létaly a když se nehrál fotbal, létaly talíře.

IMG_9126

Na sobotu večer nám ještě Honza st. připravil grilování a tak ve spojitosti s vychlazeným pivem (pouze pro dospělé) neměl večer v kempu chybu.

IMG_9140
V sobotu po slavnostním zahájením se zpívanou hymnou boje za šachovnicemi začaly. Do turnaje šestičlených družstev se přihlásilo 63 družstev, do turnaje dvojic 51 družstev, do jednotlivců 52 hráčů.

IMG_9159
V Mistrovství ČR družstev starších žáků jsme byli nasazeni jako 25. tým, takže když to v neděli po posledním kole bylo na 35. místo, nebylo to úplně dle našich představ. Když se ale podíváme na jednotlivé výsledky, dva zápasy jsme prohráli tím nejtěsnějším rozdílem, a vyhrát např. dobře rozehraný zápas v posledním kole, skončili jsme na 20. místě, takže to by tak špatné nebylo. Máme ale perspektivní tým, tak snad příště. Dařilo se Honzovi na 4. šachovnici, který udělal 7 bodů, Martina (3.) udělala 6 b., Matyáš (1.) a Jarda (5.) po 4,5, Vašek (2.) 3,5 a Michal (6.) 1 bod. Turnaj suvereně vyhráli Polabiny před Vlašimí, za které hostovala Lucka, která na 5. šachovnici přispěla 3,5 body.

IMG_9184
Do Turnaje dvojic bylo naše družstvo nasazeno na 12. místě a udělalo nám velkou radost, když skončilo na krásném 5. místě. V tomto turnaji se sčítají uhrané body, kterých naši hráči nasbírali 12,5 – Dan na 1. šachovnici 6 bodů, Ondra na 2. dokonce 6,5! Pouhé jedno vítězství je dělilo od stupně vítězů! U Ondry bylo znát, že když se zbaví zbrklosti, jsou výsledky hned jiné.

IMG_9170

Dařilo se i našim kamarádům z Hraničáře v turnaji jednotlivců: Matyáš, nasazený s č. 6 vybojoval nádherné 2. místo, Dominik (19.) 9. místo.

IMG_9178

 

IMG_9188u

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 19.6.2017 8:04 | Shlédnuto: 1 095 x
Zpět nahoru