Klatovy 2017

Ani v prvním prázdninovém týdnu naši mladí šachisté nezaháleli. Ve dnech 1.- 9. července bojovali Matyáš Hosnedl a Honza Bauer na šachovnicích turnaje O pohár města Klatov – UNILEASING OPEN. Nastoupili v Turnaji B – SOPHIA CUP proti hráčům s ELO FIDE ne vyšším než 2000 bodů, když pro ty zdatnější borce byl vypsán Turnaj A – UNIQUA CUP.
V letošním roce se obou zmíněných hlavních soutěží zúčastnilo 199 hráčů a hráček z 8 zemí. K tomu další desítky hráli doprovodné turnaje v rapid šachu a v bleskovém šachu.

Matyáš vstupoval do Turnaje B – SOPHIA CUP jako 33. nasazený hráč a skončil na pěkném 27. místě celkového pořadí s 5,5 body.  O vyrovnanosti zápolení svědčí skutečnost, že 5,5 bodu stačilo v celkovém pořadí na 15 – 30 místo.

Matyáš na předních šachovnicích
Radost si pak Matyáš udělal v doprovodném turnaji Kolo Klatovy v rapid šachu mládeže, který těsně vyhrál.

Honza byl v Turnaji B – SOPHIA CUP nasazen jako 69. hráč a skončil na 64. místě celkového pořadí se 4,5 body. Oproti loňskému překvapivému 29. místu s 5 body je to o něco horší výsledek. A to i přesto, že letos byla jeho hra zase o něco vyspělejší. Sám však konstatoval, že v několika partiích porazil sám sebe, když nedotáhl svou převahu ve hře do vítězného konce.

Honza
Honzovi se letos zadařilo alespoň v doprovodném turnaji AIRWEB OPEN v bleskovém šachu. Startoval jako          67. nasazený a po vydařených partiích, kdy přehrál i několik hráčů s ELO vyšším než 1900 skončil na velmi pěkném 42. místě.

Vítězem Turnaje B – SOPHIA CUP se stal Karel Cyroň z ŠK Hošťálkovice s 8 získanými body.
Vítězem Turnaje A – UNIQUA CP a tak i celkovým vítězem turnaje O pohár města Klatov – Unileasing Open se opět stal GM Petr Neumann.

Klatovský turnaj není však pouze o šachu. Je místem přátelských setkání, zápolení v dalších sportech i kulturních zážitků. To nakonec dokládají přiložené fotografie, které najdete na

http://chessvstecb.rajce.idnes.cz/Klatovy2017

A především to činí klatovský turnaj jedním z nejvyhledávanějších v celé zemi. Díky Vám, pořadatelé,  a  díky Vám, sponzoři, kteří to celé připravujete.  Už teď se těšíme na další ročník.

Na závěr dvě zajímavosti:
1. Někteří hráči vstupovali do turnaje jako členové jednoho šachového oddílu, ale skončili jako členové jiného šachového oddílu. Jak je to možné? Vysvětlení je jednoduché – šachové oddíly Hraničář Horní Stropnice a ŠA VŠTE Č. Budějovice uzavřeli dohodu o vzájemné spolupráci, podle které se některé soutěže, které Hraničář vybojoval v uplynulé sezoně, převedou na ŠA VŠTE. A nejsou to soutěže ledajaké – Extraliga mládeže, 2. liga a 2. divize. Podmínkou převodu soutěží byl přestup hráčů z Hraničáře do ŠA VŠTE. A jak si noví hráči ŠA VŠTE vedli?
V turnaji A startoval Václav Kotál, který byl nasazen s č. 32. Uhrál 5 bodů a skončil na 38. místě (o vyrovnanosti svědčí to, že 5 bodů uhráli hráči na 26. – 43. místě).
V Turnaji B startoval bratr Václava Vítek Kotál, nasazený s č. 62. Uhrál 4 body a skončil na 68. místě (4 body uhráli hráči na 64. – 83. místě).
2. Senzačního výsledku dosáhl Láďa Nagy starší, který se rozhodl také si zahrát, když už je v Klatovech jako doprovod  dcery a syna. Byl nasazen jako předposlední, 109. z 110 hráčů. Uhrál 5 bodů a skončil na 42. místě! Hodíme mu lano?

Výsledky Turnaje B – SOPHIA CUP: zde
Výsledky Turnaje A – UNIQUA CUP: zde
Výsledky doprovodného turnaje mládeže Kolo Klatovy v rapid šachu: zde
Výsledky doprovodného turnaje AIRWEB OPEN v bleskovém šachu: zde
Odehrané partie ke stažení: zde

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 21.7.2017 13:29 | Shlédnuto: 1 373 x
Zpět nahoru