Šachový festival Č. Budějovice 2017

Ve dnech 20.-30.6.2017 se v rámci Šachového festivalu Č. Budějovice 2017 hrály dva turnaje,kterých se zúčastnili i naši hráči. V turnaji FIDE Open startovala Martina Šťastná, v turnaji JU Open startovali Matyáš Hosnedl a Dan Pražák.


Martina byla v silném turnaji s 71 účastníky na startu nasazena s číslem 68 (RtgFIDE 1463). Turnaj začal druhý den poté, co se Martina vrátila ze Zlína z Mistrovství České republiky školních družstev, kde se v týmu Gymnázia Jírovcova  podílela na tom, že se škola může honosit titulem Mistr České republiky školních družstev v kategorii  6. – 9. tříd. Martina získala na 3. šachovnici 5,5 bodu z 9.
Hned v prvním kole FIDE Open hrála Martina proti zkušenému Edovi Nejdlovi (č. 34, RtgFIDE 2068). Držela vyrovnanou hru a teprve v koncovce v remizové pozici chybovala a zbytečně prohrála. V 2. kole proti Tomáši Balounovi (49., 1887) při přechodu do střední hry ztratila pěšce, po zbytečných výměnách a pasivní hře ještě jednoho s zkušenému soupeři nedělalo problémy partii dovést do vítězného konce. Podobný průběh měla partie     3. kola s Jarábkem (57., 1718). Ve 4. kole s Baštýřem (67., 1497) si dala na pěšce pozor a když udělal soupeř chybu, dokázala ji využít a vyhrála.

DSCN5041

V 5. kole s Chvalem (47., 1907) ne příliš dobře sehrané zahájení a opět ztráta pěšce. Po výměnách přešla hra do koncovky, kde měla Martina střelce proti jezdci s pěšci na obou křídlech a volným centrálním pěšcem soupeře. Martina obětovala jednoho pěšce za průnik krále na soupeřovo nekryté královské křídlo, získala pěšce zpět a vynutila si se silným soupeřem remis. V 6. kole proti Cheklestove z Ruska (62., 1657) hrála opět zbytečně pasivně a ve vyrovnané koncovce soupeřce s větší vůlí po vítězství nakonec po hrubé chybě prohrála. V 7. kole proti Punčochářovi (36., 2054) dospěla partie po nedůrazném zahájení a střední hře do vyrovnané koncovky, stačila ale hrubá chyba y bylo po nadějích. V 8. kole na Martinu čekala nadějná Polka Pawicka (54., 1791, 10 let!). Od začátku hrála aktivněji a stačilo jí jen čekat na chybu Martiny. Té se v koncovce dočkala a bylo rozhodnuto. Poslední kolo bylo zároveň posledním dnem školy. Ráno dostala Martina vysvědčení (vyznamenání s pochvalou školy za reprezentaci na MČR) a hned po vysvědčení už čekal p. Brhlík (58., 1711). S turnajem se rozloučila remízou a bylo na ní vidět, že je ráda, že to má za sebou. Nakonec se ziskem 2 bodů obsadila 61. místo a výkonem 1590 si polepšila o 18 bodů RtgFIDE. Na její hře byla znát únava z nabité sezony. To se projevovalo pasívní hrou, kterou se dostávala do stísněných pozic a v závěrech partií stačila chyba a veškeré snažení bylo marné. Přesto pochvala za bojovnost v tak silném turnaji, kde žádnou partii nehrála s hráčem, který by měl nižší rating než ona.

Matyáš hrál JU Open rovněž druhý den po návratu ze Zlína, kde v družstvu Gymnázia Jirsíka vybojoval celkové        9. místo, když na 1. šachovnici uhrál 7/9. Matyáš vzal turnaj jako přípravu na Open Klatovy, s vědomím, že jedno kolo turnaje se kvůli školní akci nezúčastní. Matyáš nastupoval do turnaje jako 4. nasazený hráč (RtgFIDE 1739) z 32 hráčů. V prvních třech kolech neměl postupně proti Švejdovi (19.), Motejzíkovi (12., 1524) a Kauckému             (9., 1578) problémy a poměrně rychle vítězil. Ve 4. kole narazil na to té doby rovněž bez ztráty Filipa Steinbauera  (1., 1817). Filip si na Matyáše připravil Severní gambit. Obětoval pěšce za vývin figur a dostal Matyáše pod tlak. V 8. tahu obětoval druhého pěšce a stupňoval tlak. V ostré pozici nezvolil Matyáš správný tah když nedocenil hrozby soupeře. V 15. tahu vlezl soupeři pod mat a ten toho bez zaváhání využil. Škoda, takovéhle chyby nejsou u Matyáše vidět často. 5. kolo Matyáš vynechal, když přednost dostala školní akce, a za to se body nedávaly. V 6. kole dostal za soupeře p. Krále (11., 1547). Po celkem vyrovnaném průběhu Matyáš odmítl nabídku remízy, krátce na to využil soupeřovo nepozornosti k zisku pěšce a v koncovce celého bodu. V 7. kole čekal p. Růžička (8., 1579). Matyáš dobře vzdoroval aktivní hře soupeře. Nejdříve pěšce ztratil, dokázal ho získat zpět. V koncovce ale opět hrubá chyba a konec nadějím. V 8. kole nastoupila proti Matyášovi Emma Dobsa (18.), hrála bez respektu ale Matyáše moc nepozlobila, když ve 20. tahu ztratila dámu. V posledním kole čekal na Matyáše p. Lauko (3,, 1780)). Ten je znám jako velmi houževnatý hráč, který si dovede počkat na chybičku soupeře a potom jí využít. To Matyášovi vůbec nevadilo. Pustil se do útoku ale bez zajištěné vlastní obrany a to soupeř nemilosrdně potrestal – Matyáš přišel o figuru a krátce na to vzdal. S 5 body tak Matyáš obsadil celkové 9. místo. Sehrál pěkné partie, ale asi ne se 100% nasazením – to co prohrál bylo až po hrubých chybách, kdy polevil v koncentraci.

Dan, nasazený s ratingem 1194 jako 21., byl snad největším překvapením turnaje. V prvním kole prohrál s              p. Rychteckým (6., 1643), potom ale vyhrál s Předotou (31.) a ve třetím kole remizoval s Adélkou Rolinkovou       (16., 1130). K partii nastupoval zdravotně indisponován, Adélka si toho všimla a v lepší pozici nabídla remízu. Za tento čin dostala Adélka cenu Fair play. Ve 3. kole už byl Dan v pořádku a poradil si s Polkou Pawickou (32.).

DSCN5058

V 5. kole se utkal s jejím bratrem Filipem (13,, 1236, 7 let!) a to byla partie zvratů. Soupeř lépe sehrál zahájení a stál velmi dobře. Pak ale chyboval a Dan byl prakticky vyhraný. Stačila jeho hrubá chyba a dostal mat. V 6. kole nastoupil Dan proti Jakubovi Šimůnkovi (17.). Dan měl z Kuby obavy a hra podle toho vypadala. Nabídl Kubovi remis, ten ale odmítl a chtěl vyhrát. K jeho smůle to ale přehnal v koncovce a vyhrál Dan. V 7. kole čekal na Dana     p. Motejzík (12., 1524). Dan nehrál špatně a když mu zkušenější soupeř nabídl remis, přijal. V 8. kole narazil Dan na dalšího kamaráda, tentokrát Davida Bártu (15., 1157). Po velice opatrné hře dospěla hra do koncovky, kde se David nevyvaroval chyb a Dan si nenechal ujít příležitost vyhrát. V posledním, 9. kole se Dan utkal se Sebíkem Steinbauerem (20.) a i v tomto utkání se mu podařilo zvítězit. Dan tak uhrál celkem 6 bodů a obsadil fantastické      5. místo! Nic na tom nemění ani fakt, že měl trochu štěstí na soupeře a podle pomocného hodnocení by byl na     16. místě. Ale rozhodují body, a více jich měli jen tři soupeři, čtvrtý měl stejně jako Dan, ale lepší pomocné hodnocení.  A že Dan zase tak lehké soupeře neměl, o tom svědčí jejich průměrný rating přes 1400 bodů!

DSCN5593u

Věřme, že kniha, kterou si vybral jako cenu, mu bude motivací dosáhnout úrovně hráče, o kterém pojednává.

 

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 21.7.2017 11:20 | Shlédnuto: 1 268 x
Zpět nahoru