Mistrovství Evropské Unie mládeže v šachu: Martina Šťastná 6. místo

Ve dnech 19.-27.8.2017 se v Koutech nad Desnou uskutečnilo Mistrovství Evropské unie mládeže v šachu. Reprezentovat ČR na tomto mezinárodním turnaji má obvykle hráč, který se v Mistrovství ČR umístí na 3. místě – hráči a hráčky z prvních míst mají právo reprezentovat ČR na mistrovství světa(letos v Jižní Americe), z druhých míst na Mistrovství Evropy (v září Mamaia, Rumunsko) a z třetích míst právě na Mistrovství EU. Hraje se v kategoriích do 8, 10, 12 a 14 let, chlapci a dívky hrají v jednotlivých kategoriích společný turnaj, ale budou vyhodnoceni zvlášť. Kromě nominovaných hráčů mají možnost se zúčastnit t.zv. extra hráči.
V Koutech se Mistrovství EU hraje již po páté v ČR a je otázkou, proč je o účast v takové soutěži v naší zemi tak malý zájem. Z celkového počtu 119 hráčů (70 chlapců, 49 dívek) z 14 zemí je nejpočetněji zastoupeno Slovensko (30), dále Polsko (23) a až potom s odstupem domácí ČR (16). V kat. do 14 let hraje dokonce pouze 1 hráč (chlapec) z ČR, o turnaj neprojevila zájem žádná dívka!
Díky malému zájmu o turnaj v ČR nabídl organizátor účast Martině Šťastné z ŠA VŠTE, která se v Mistrovství ČR umístila na 2. místě a v září bude v Rumunsku reprezentovat ČR na Mistrovství Evropy. Protože domácí příprava Martině moc nesedí, vzala účast na MEU jako přípravu na nadcházející ME, kde každou odehranou partii s ní rozebere trenér reprezentantů ČR a který také s hráči provádí přípravu na další partii. V Koutech byl jako trenér reprezentace přítomen trenér 2. tř. FM Jiří Tůma, a ten se také o děti příkladně staral nejen po šachové stránce, ale i mimošachové aktivity – promítání filmů, hledání kešek apod.

IMG_9218
Turnaj se hrál na 9. kol švýcarem, na partii měl každý hráč 90 min, za každý tah se přidávalo 30 s.
V kat. do 12 let startovalo společně 36 hráčů, 20 chlapců a 16 dívek, Martina byla celkově nasazena s č. 23 (ELO 1482), z dívek jako 9.
Hned v 1. kole narazila na Nadyu Toncheva (5., 1911) z Bulharska, na kterou nemá dobré vzpomínky, když s ní při loňském ME v Praze rovněž v 1. kole prohrála. Odveta se nezdařila, ve střední hře Martina zaváhala v boji o centrum, soupeřka získala prostor, zatlačila Martinu a rozhodla partii ve svůj prospěch.

IMG_9206
Ve 2. kole nastoupila Martina proti Patriku Tokarčikovi (30., 1323) ze Slovenska. Martina ve snaze hrát aktivně se ve střední hře dopustila chyby, po které ztratila pěšce. Aktivitu převzal soupeř a s Martinou to vůbec nevypadalo dobře. Ale i soupeř chyboval, když ztratil figuru za tři pěšce. Při útoku Martina nějaké pěšce pozbírala a partii dovedla k vítězství.
Ve 3. kole nasadil počítač proti Martině Zuzannu Rejniak (13., 1650) z Polska. Partie přešla do koncovky s jednou věží, bělopolným střelcem a sedmi pěšci na obou stranách, kde Martina hrála v složité, na první pohled remizové zablokované pozici aktivněji. Soupeřky se nakonec dohodly na remíze a teprve večerní rozbor ukázal, kudy vedla dlouhá a ne jednoduchá cesta k výhře.
Ve 4. kole hrála Martina černými proti Lucii Ševčíkové (16., 1606) ze Slovenska. Soupeřka si připravila výměnnou španělskou, kterou Martina hrála od začátku pasivně a nepřesně, což soupeřka přesnou hrou potrestala. Bod putoval na Slovensko.

IMG_9216
V 5. kole Martina hrála proti Pavlíně Dudové (31., 1318), dobře známé z různých domácích turnajů. Martina dostala za úkol hrát aktivně, což se jí ve střední hře dařilo. Útočila na soupeřčina krále, ale nenašla cestu, jak její stísněnou pozici rozbít. Soupeřce se dařilo měnit figury a získala pěšce, potom se ale dopustila chyby, po které ztratila kvalitu. Martina vyměnila dámy a vyhrát koncovku jí už nedělalo problémy. Pochvala nejen za bod, ale i za snahu o aktivní hru.
V partii 6. kola proti Tomáši Brnušákovi (11., 1790) ze Slovenska rozehrála bílými sicilskou, ale několik nepřesných tahů ve stední hře dostalo soupeře do výhody, ten po taktickém obratu získal pěšce a zaslouženě vyhrál.
V 7. kole hrála Martina černými proti Zuzanně Lukašík (27., 1433) z Polska. Při přípravě na partii ukázal p. Tůma Martině variantu v zavřené španělské, která by mohla Martině vyhovovat, a na to téma jí ukázal několik partií. Je to těžko uvěřitelné, ale Martina dávala při přípravě pozor a prakticky do 60. tahu se podle přípravy hrálo! V 62. tahu obětovala Martina střelce za pěšce s tím, že si vytvořila volného pěšce. Následně nevyužila příležitosti partii rychle rozhodnout vytvořením vzdáleného volného pěšce, volného pěšce na 2. řadě odevzdala a vytvořila jiného. Při přesné hře by soupeřka partii dokonce mohla vyhrát, v časové tísni správný tah nenašla a bitva pokračovala. Vytvořila si rovněž volného pěšce a obě strany si postavily dámu, Martina s figurou a pěšcem méně o tah dříve. Soupeřka se chtěla vyhnout věčnému šachu a ustupovala tak nešťastně, že přišla o pěšce i figuru. Vzájemné šachování skončilo výměnou dam a začal souboj, kdo si dříve postaví novou dámu. Martina udělala chybu, když mohla vynutit postavení své dámy se šachem a zabránit soupeřce, aby stavěla dámu také. Dámu ale stavěla jako první a postupovala pěšcem, který už byl na 3. řadě, do další dámy. Soupeřka se snažila o věčný šach, ale když se jí to nepodařilo, před postavením další dámy Martinou se po 101. tahu vzdala. Partie trvala 4,5 hod.
V 8. kole Martina nastoupila proti Felixu Jordanovi (25., 1480) z Irska. Martina nic neponechala náhodě, bílými španělskou sehrála aktivně, ve 20. tahu soupeře postavila pod mat, kterému zabránil jen materiálovými ztrátami a ve 30. tahu vzdal.

IMG_9221
V 9., posledním kole počítač postavil Martinu s černými figurami proti Rubenu Lutzovi (2,, 2007) z Německa. Ten na sebe v soutěži upozornil tím, že z 8 kol 7x remizoval a i z dostupné databáze bylo zřejmé, že remíza je asi jeho nejoblíbenější výsledek. Martina dostala za úkol postavit pevnost, přes rozdíl více jak 500 ELO nehrát na remízu, čekat na slabou chvilku soupeře a vyhrát. Po v poklidu sehraném zahájení a výměně těžkých figur ve střední hře se hra vyznačovala dlouhým manévrováním jezdců při zablokované pozici. Proti zkušenějšímu soupeři se při rovné hře dostala Martina do časové tísně a tak soupeře vyzkoušela nabídkou remízy. Ten překvapivě odmítl, zřejmě pod vlivem lepšího času. Martina odmítla opakovat tahy, po kterých by partie pravděpodobně remízou skončila a otevřela pozici na královském křídle. To ale byla chyba vedoucí ke ztrátě pěšce, vytvoření vzdáleného volného pěšce a vzápětí ztrátě partie, která měla 60 tahů a hrála se téměř 4 hodiny. I za tuto partii dostala od trenéra Jiřího Tůmy pochvalu.

IMG_9222

V konečném pořadí obsadila Martina se 4,5 body 15. – 22. místo, dle pomocného hodnocení 19. místo. Ve vyhodnocení pouze dívek obsadila 6. místo (v případě vítězství v posledním kole by byla až horším pomocným hodnocením na třetím místě, při remíze by byla 4.). Velký dík patří FM Jiřímu Tůmovi, který se Martině příkladně věnoval a který má velký podíl na jejím dobrém vystoupení na MEU, za které se nemusí stydět. Pokud bude při nadcházejícím Mistrovství Evropy v Rumunsku přistupovat k partiím tak, jako v posledních pěti kolech na MEU v Koutech, může skončit na lepším místě než na 57., na kterém je nasazena. Budeme držet palce!

IMG_9224u

Nejúspěšnější zemí na MEU 2017 v Kutech nad Desnou bylo Polsko: 4 první, 3 druhá a 1 třetí místo, dále Slovensko 3-2-0, Belgie 1-0-0, Rumunsko 0-2-0, Německo 0-1-1, Bulharsko 0-0-3, Maďarsko 0-0-2 a ČR zásluhou Michala Jareše v kat. do 12 let 0-0-1.
Při pohledu na výsledky se vnucují otázky: Je to skutečný obrázek úrovně našeho mládežnického šachu? A proč je tak malý zájem z naší strany zúčastnit se turnaje, pořádaného doma a umožňující porovnat se s zahraniční konkurencí? Kolik takových turnajů má naše mládež možnost sehrát? To asi nebude jen o penězích.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 29.8.2017 10:08 | Shlédnuto: 1 523 x
Zpět nahoru