3. divize: ŠA VŠTE D – Sp. Kaplice B 1 : 4

V sobotu 28.10.2017 se hrálo 2. kolo 3 divize-střed, kde máme 3 družstva – D, E a F. Za šachovnice ale zasedlo jenom družstvo D. Družstvo E mělo volno a družstvo F si po dohodě se soupeřem zápas přeložilo na jiný termín, protože obě družstva měla mnoho hráčů na Mistrovství Čech mládeže v Harrachově.
Družstvo D sice mělo rovněž 2 hráče z prvních šachovnic v Harrachově, ale alespoň byla příležitost postavit další hráče. Nakonec mělo trochu problém se sestavou, takže musel nastoupit i 1 dospělí hráč. Sestava vypadala takto (od 1 šachovnice): Jarda StudenovskýJáša BauerMarek GarabikKuba Berkovec – já (Ruda Černík).

20171028_100047
Hráči dostali pokyn hrát pomalu, nikam nechvátat a dodržovat základní pravidla (boj o střed, vývin, schovat krále).
To vše se dařilo plnit téměř hodinu, zahájením prošli všichni proti podstatně zkušenějším a starším soupeřům celkem bez problémů. Kuba si akorát neschoval krále a hned se do soupeře pustil. Zapoměl ale dávat pozor na svoje figurky a tak mu je soupeř začal sbírat. Jáša sice krále schoval, ale zapoměl dávat pozor na dámu a tak o ni poměrně rychle přišel. Nevadí, po hodině hry jsme prohrávali 0 : 2.
Proti Markovi soupeř zahrál zahájení, které Marek ještě nezná. Soupeři daroval hned zpočátku pěšce, ale potom začal na soupeře dotírat a ten si musel dávat pozor. Po výměnách přešla partie do věžové koncovky, Marek srovnal počet pěšců a nic nebylo jasné. Koncovka však pro něj byla přece jen těžká, nebránil se výměně věží a pěšcovka už soupeři problémy nedělala – 0 : 3. Pochvala Markovi za bojovnost.
Jarda rozehrál proti rovněž zkušenějšímu soupeři španělskou. Ve střední hře nechal soupeři vzít pěšce a neohroženě se pustil do útoku. Nechtěl vyměnit dámy a to ho stálo koně a zakrátko parti  0 : 4, ale rovněž pochvala.
Já jsem odmítl přistoupit na ruskou a po rychlé malé rošádě soupeře jsem začal sbírat síly k útoku na krále. Soupeř mi docela pomáhal a když na jeho krále nastoupily všichni pěšci na královském křídle, bylo brzy rozhodnuto – 1 : 4.
Výsledek sice jednoznačný, ale ten nebyl podstatný, naši mladí budou dostávat příležitost dál a výsledek se určitě dostaví.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 7.11.2017 20:34 | Shlédnuto: 729 x
Zpět nahoru