Mistrovství Čech do 8 a 10 let – dvě bramborové medaile a příslib do budoucna

Ve dnech 14. – 19.11.2017 se v Harrachově hrálo Mistrovství Čech v šachu mládeže v kategorii HD 10, ve dnech 18. – 19.11.2017 se připojila k boji o medaile kategorie HD 8.

V kategorii H10 hráli pouze chlapci, kteří si postup vybojovali v krajských přeborech, případně měli přímý postup z předešlých republikových přeborů, kategorie D10 a HD8 jsou otevřené. V jednotlivých kategoriích hráli chlapci i dívky společně, výsledky se vyhodnocovaly zvlášť pro chlapce a dívky.
Obě mistrovství se hrála na 9 kol švýcarem, HD 10 tempem 90 min s přidáváním 30 s za každý provedený tah, HD 8 tempem 20 min s přidáváním 10 s. V HD 10 se hrála každý den 2 kola (poslední den 1), v HD 8  se hrálo v sobotu 6 kol, v neděli 3.
Z našeho oddílu se MČ zúčastnili v kategorii HD 10 (startovalo celkem 64 hráčů) Dan Pražák (nasazen s č. 11), Ondra Hejda (č. 42) a Marek Garabik (č. 55). V dívkách jsme zastoupení neměli.
Hned v 1. kole na sebe narazili Dan s Ondrou, a zatímco výhra Dana nastartovala k zisku bodů v dalších kolech, Ondra se naopak po prohře trápil a prohrál i další 3 kola.
Dan pokračoval ve výborných výkonech a dlouho vedl tabulku s náskokem 0,5 bodu před pronásledovateli. V následujících dvou kolech „jenom“ remizoval a umožnil soupeřům, aby se na něj bodově dotáhli. V tu chvíli už ale měl postup na MČR v kapse! (pozn.8postupujících) Před posledním kolem měli 4 hráči shodně 6,5 bodu a o mistrovi se rozhodovalo jenom mezi nimi. Dan se střetl černými s Davidem Bártou a když na vedlejším stole se další uchazeči o prvenství poměrně brzy dohodli na remíze, bylo jasné, že pokud neskončí partie Dana s Davidem remízou, bude Mistr Čech z Č. Budějovic. Dan rozehrál partii dobře, při přechodu do střední hry se ale dopustil chyby, po které ztratil kvalitu. Po několika dalších nepřesnostech Dana a výměně figur David kvalitu vrátil a přešel do pěšcové koncovky, kterou bez problémů vyhrál a stal se Mistrem Čech. Davidovi Bártovi gratulujeme!! Dan skončil na velice pěkném 4. místě. Dan na tomto velkém turnaji uspěl. Ze začátku hrál moc pěkně. Ke konci turnaje už trochu znejistěl právě s vidinou cenného kovu a postupu na MČR.  Dan je tedy velkým příslibem do budoucna. Vše je umocněno jeho tréninkovou pílí. Jen tak dál a nepolevovat! 🙂 .

DSC_0535

Budeme se těšit, jak budou oba hráči reprezentovat České Budějovice na Mistrovství ČR.
Ondra se po 4 porážkách vzpamatoval, vyhrál v dalších třech kolech (3. bod získal po vítězství nad Markem), ve zbývajících dvou kolech ještě jeden bod připojil a se 4 body obsadil 47. místo.
Marek byl na prvním tak velkém turnaji. První bod získal ve 2. kole, další připojil v 6., v 8. dobře rozehranou partii k vítězství nedovedl a v posledním po zbytečných chybách rovněž prohrál. Se 2 body tak skončil na 62. místě. Největším problémem bylo pro Marka hrát pomalu. Zbytečně rychlá a zbrklá hra doplněná nedostatečnou koncentrací ho připravila o mnohem lepší umístění, když prohrál několik velmi dobře rozehraných partií.

V kategorii HD 8 nás reprezentovali Eva Nechvátalová a Jakub Berkovec (Evu doprovázela maminka, Jakuba tatínek – jeho pohled na Mistrovství si přečtěte na konci článku). Ve startovní listině 51 hráčů (z toho 12 dívek) byl Jakub nasazen s č. 19 a Eva s č. 38, v obou případech nasazení nebylo podle výkonnosti (ELO), ale podle abecedy.
Eva měla dobrý nástup, když v 1. kole remizovala, ve druhém porazila Jakuba a po 5. kole měla 3,5 bodu a držela se v dívkách na 3. místě. V neděli se jí už nedařilo a když další body nepřipojila, skončila se 3,5 b. celkově na 37. místě, ale v dívkách na velmi pěkném 4. místě.

DSC_0524

Jakub měl vstup do turnaje horší. V prvních 3 kolech prohrál, potom ale střídal výhry a prohry a ziskem 3 b. skončil celkově na 43. místě.

DSC_0516

Závěr z vystoupení našich zástupců na Mistrovství Čech:
Úspěch Dana je bez diskuzí a budeme mu přát hodně úspěchů na MČR, kam se probojoval a které se bude hrát v březnu příštího roku.
Ondra jistě pomýšlel na lepší umístění, nevyšlo to, tak to zkusíme příště.
Marek má určitě na víc, je ale nutné zpomalit a nehrát první tah, který ho napadne. Potom to určitě bude lepší.
Eva – nesporný úspěch na prvním velkém turnaji, jen tak dál.
Jakub – na jeho první velký turnaj také dobré, přidat na sebedůvěře a bude to ještě lepší.
Jak viděl MČ v Harrachově p. Berkovec, tatínek Jakuba:
Jeli jsme s Jakubem a Evičkou Nechvátalovou poprvé na vícedenní turnaj. Krásné přírodní prostředí, Krkonoše a začínající zima. Hotel obsazený pouze šachisty, výborná atmosféra. Děti si turnaj užily, v této kategorii ještě nejsou pod tlakem na výsledek. Výborné možnosti relaxace po partiích. Procházky po horách, sáňkování a krytý bazén v hotelu. Výborná strava a příjemná obsluha. Pro rodiče bezva relaxace a děti si ani moc nevšimly, že podávají sportovní výkony. Celý turnaj vydržely se silami a nebyly unavené.
Doporučuji všem rodičům pro vyzkoušení většího turnaje. Výborná je možnost spojení rekreace pro celou rodinu.



. kolo –

PGN Viewer použit http://chesstempo.com

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 28.11.2017 22:46 | Shlédnuto: 1 054 x
Zpět nahoru