2. liga – Body budou asi po prohrách chybět

V 8. kole 2. ligy sk. C hostila 10.2.2018 Šachová akademie VŠTE ve své klubovně silný celek Dukly Praha. Pro zachování naděje udržet se v soutěži bylo třeba bodovat a s tímto vědomím také družstvo v sestavě Marek Vokáč, Eliška Richtrová, Michal Novotný, Václav Kotál, Martin Novák, Dominik Rolinek, Filip Steinbauer a František Rolinek k utkání nastoupilo.

IMG_9671IMG_9673
Krátce po zahájení se Eliška dohodla se soupeřem na remíze a když po téměř dvou hodínách hry nečekaně prohrál František a krátce na to Filip, nevypadalo to moc nadějně. Na štěstí se na ostatních šachovnicích začala situace lepšit – postupně stáli na výhru výborně hrající Dominik, Michal a Marek, Martin měl do koncovky pěšce více, Vašek stál vyrovnaně. Martin sice „jen“ remizoval“, ale když vyhrál Michal a Marek a k výhře velice blízko měl Dominik, dostal Václav pokyn nabídnout remis. To bylo soupeřem přijato a očekávalo se, že po výhře Domimika budeme slavit vítězství v utkání. Jenže mezi nebem a zemí se někdy dějí věci – Dominik přehlédl jednoduchou taktiku a z vyhrané pozice byla v ten okamžik pozice prohraná. Otřesený Dominik se ještě snažil partii zachránit, ale soupeř se nehodlal nabídnuté šance vzdát a tak po 4,5 hod hry utkání skončilo utkání ŠA VŠTE – Dukla Praha 3,5 : 4,5.

K 9. kolu jsme cestovali 25.2.2018 do Jihlavy k utkání s místním Gambitem, který v tu dobu kontroloval poslední místo v tabulce. Že za jediný přijatelný výsledek bylo možné považovat jenom naše vítězství bylo všem jasné; přesto se nepodařilo nastoupit v nejsilnější sestavě: Marek Vokáč, Michal Novotný, Štěpán Papáček, Václav Kotál, Martin Novák, Dominik Rolinek, František Rolinek, Matyáš Hosnedl. František nastoupil po noční směně s tím, že brzy nabídne remis a půjde spát. Soupeř ale byl jiného názoru a nakonec hrál František nejdéle ze všech.

IMG_9684u
Hrálo se urputně, ani po třech hodinách nebyla žádná partie rozhodnutá – Matyáš se tlačil do útoku, podobně Dominik a Václav, Martin byl pod tlakem, ostatní partie byly vyrovnané. První skončil Štěpán – soupeř obětoval pěšce za vývin, Štěpán přijal ale následně přehlédl možnost soupeře, po které Štěpán obětoval dámu za věž, střelce a pěšce. Soupeř se ale propočtem dostal do časové tísně, nabídl remis, kterou Štěpán raději přijal. Potom v rychlém sledu skončilo několik partií, pro nás ale ne dobře. Matyášovi útok nevyšel, soupeř udržel Matyášem obětovaný materiál a vyhrál.  Václav po zisku pěšce neudržel nadějnou pozici, přišel o figuru a vzdal, Martin a Dominik remizovali a Michal prohrál. Soupeř vedl 4 : 2, Marek stál vyrovnaně a na výhru to moc nevypadalo. Vyrovnaně stál i František. Za nepříznivého stavu se rozhodl hrát na výhru, pozici otevřel a to vyhovovalo soupeři. Nejprve Marek remizoval, což znamenalo naší prohru, po 4,5 hodiny po velkém boji prohrál František a tak jsme domů jeli s vysokou porážkou: Gambit Jihlava – ŠA VŠTE  6 : 2.
Vzhledem k pro nás nepříznivým výsledkům družstev ohrožených sestupem to pro nás znamená pomalu se smířit s tím, že naše setrvání v soutěži nemáme ve vlastních rukách. Ale ještě se nevzdáváme.
V předposledním kole pojedeme 18.3.2018 do Písku, soutěž zakončíme 8.4.2018 buď na VŠTE, nebo v Horní stropnici v utkání s družstvem Říčan.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 12.3.2018 19:51 | Shlédnuto: 963 x
Zpět nahoru