Mistrovství ČR mládeže 2018 Kouty n/Desnou

Tradičně se každý rok v měsíci březnu koná v Koutech n/Desnou Mistrovství České republiky mládeže v praktickém šachu. Letos se hraje od 10.3. do 17.3.2018 a Šachovou akademii reprezentuje 6 hráčů:

Vicky Cinková, Adélka a Lucka Rolinková, Martina Šťastná, Míša Lorencová a Dan Pražák.

IMG_9698u  Vicky Cinková v kategorii dívek do 10 let (D10), nasazená s č. 10, celkem 33 hráček;

IMG_9701u  Adélka Rolinková (D12), č. 9, 35 hráček;

IMG_9699u  Lucka Rolinková, č. 8 a Martina Šťastná, č. 4, (obě D14), celkem 21 hráček;

IMG_9702u  Míša Lorencová (D16), č. 13, 24 hráček;

IMG_9697u  Dan Pražák (H10), č. 13, 24 hráčů.

V doprovodném turnaji FIDE Open hrají

IMG_9704u  Matyáš Hosnedl, č. 25,

IMG_9703u  Dominik Rolinek, č. 13

IMG_9705u  František Rolinek, č. 20, celkem 34 hráčů a hráček.

Dan si musel účast vybojovat na podzimním Mistrovství Čech v Harrachově, pro dívky je Mistrovství open. Hraje se na 9 kol švýcarem tempem 90 min na partii s přídavkem 30 s/tah u kategorií HD10, HD12 a FIDE Open, u kategorií HD14 a HD16 90 min/40 tahů + 30 min do konce s přídavkem 30 s/tah.
Včetně doprovodu výprava celkem o 16 lidech, takže slušný nápor na logistiku přepravy. Vše jsme nakonec zvládli auty, vlakem a také díky mikrobusu, který nám škola na MČR ochotně poskytla. Ubytováni jsme pěkně pohromadě na horní budově Hotelu Dlouhé stráně, do party jsme přibrali i Lukáše Dolanského a Jakuba Stinku.

Rozbory partií po utkání budou provádět GM Pavel Šimáček, FM Jiří Tůma, IM Petr Pisk a IM Richard Biolek, přípravy na další utkání bude mít na starosti náš trenér

IMG_9677u  Michal Novotný.

Den 1. – sobota 10.3.2018, 1. kolo:

Po dopoledním přesunu většiny výpravy (Pražáků zvolili přesun vlakem již v pátek) po slavnostním zahájení s hymnou ČR začaly boje za šachovnicemi. Dan a Míša dostali v prvním kole za soupeře nasazené hráče č. 1. Dan dlouho držel rovnou pozici a prohrál až když chtěl více než remízu. Míša prohrála, Vicky, Adélka, Lucka a Martina vyhrály.
Ve Fide Dominik vyhrál, Matyáš a František prohráli.

Výsledek 1. kola: 4 body v MČR, 1 bod ve FIDE.

Den 2. – neděle 11.3.2018, 2. kolo:

Ve 2. kole Vyhráli Dan a Martina, remizovaly Adélka, Lucka a Míša, prohrála Vicky s nasazenou jedničkou. Ve FIDE Dominik a František vyhráli, Matyášovi se nedařilo a prohrál.

Výsledek 2. kola: 3,5 bodu v MČR, 2 body ve FIDE.

Den 3. – pondělí 12.3.2018, 3. a 4. kolo:

Ve 3. kole hrála Martina s nasazenou jedničkou a po velkém boji udělala všem členům výpravy velkou radost, když po téměř 4 hod vyhrála. Vyhrály rovněž Vicky, Lucka a Míša, remizoval Dan.
Ve FIDE vyhrál Matyáš, Dominik remizoval s nasazenou jedničkou a František prohrál.

Výsledek 3. kola: 4,5 bodu v MČR, 1,5 bodu ve FIDE.

Ve 4. kole hrála s nasazenou jedničkou Lucka, bojovala, vyhrála také a soupeřku budou hráčky ŠA VŠTE strašit i ve snu. Martina hrála s nasazenou dvojkou. Těžká partie z dopoledne si vybrala svou daň, když nedostatečná koncentrace vedla ve 12. tahu ke ztrátě figury a zanedlouho celé partie. Dan také nezačal dobře, ztratil figuru dokonce v 8. tahu, ale podařilo se mu bojovností partii otočit a vyhrát. Vyhrála i Vicky a Adélka, prohrála Míša.
Ve FIDE pokračoval ve vynikajícím výkonu Dominik, který porazil nasazenou pětku. František rovněž vyhrál a Matyáš remizoval.

Výsledek 4. kola: 4 body v MČR, 2,5 ve FIDE.

Den 4. – úterý 13.3.2018, 5. kolo:

V 5. kole se nám moc nedařilo. Lucka měla soupeřku, která v předchozím kole porazila Martinu, a chtěla zvítězit a spoluhráčku pomstít. To se nepovedlo, Lucka prohrála a soupeřka je po 5. kole s náskokem jednoho bodu na 1. místě před Martinou, která vyhrála, a před Luckou. Dan v předešlém kole prokázal, že ztráta figury není pro něj překážka k vítězství a tak zvolil bílými variantu s obětí figury hned ve 4. tahu. Soupeře dokonale zaskočil a po dlouhém boji i porazil, když soupeř už v horší pozici překročil čas. Vicky pokračovala ve vítězném tažení a dělí se o 2. – 5. místo. Nedařilo se Adélce a Míše.
Ve FIDE zastavila Dominika až nasazená trojka, která nemá zřejmě Rolinky ráda – v 1. kole s ní prohrál i František. Tomu se v 5. kole také nedařilo a tak jediný půlbod za remízu zapsal Matyáš.

Výsledek 5. kola:  3 body v MČR, pouze 0,5 ve FIDE. Doufejme že bude líp.

Den 5. – středa 14.3.2018, 6. kolo:

Pěkné výkony našich hráčů a hráček mají ten následek, že se utkávají se silnějšími hráči a vyhrát se stává obtížnější. Přesvědčil se o tom Dan i Adélka, kteří prohráli. Vicky, která měla o dva pěšce méně, v koncovce měla o dva pěšce více, ale ztratila figuru, přehlédla přechod do vyhrané pěšcovky a nakonec obětí věže dosáhla remízy patem. Za to Míša spolehlivou hrou připsala bod. Největší pozornost byla upřena na vzájemné utkání našich hráček Martiny a Lucky. Nejlepším výsledkem by bylo, kdyby mohly vyhrát obě – ostatní možnosti byly nevýhodné pro jednu nebo druhou hráčku. Obě vyhrát nemohly, tak se muselo rozhodnout na šachovnici. Kdo očekával domluvenou remízu, byl zklamán. Obě hráčky se do sebe pustily bez ohledu jaké jsou kamarádky a nakonec zvítězila Martina.

Ve FIDE se dařilo lépe. Dominik vybojoval s nasazenou dvojkou WGM Sikorovou remízu, dělbou bodu skončila i partie Matyáše, František vyhrál.

Výsledek 6. kola: V MČR 2,5 bodu, ve FIDE 2.

Den 6. – čtvrtek  15.3.2018, 7. kolo:

Výsledek 6. dne je vyšší než 50%, což je určitě dobré. Mohl být ještě lepší, nebýt nehody Míši. Ta partii dobře rozehrála, získala pěšce a to ji možná příliž uvedlo do klidu – stačila chvilková nepozornost, soupeřka ulovila její dámu a bylo po partii. Že u toho byly slzičky zklamání, netřeba připomínat. Vicky narazila na mnohem zkušenější soupeřku a po nějakých těch chybičkách rovněž prohrála. Potom už to ale byly jen výhry, s kterými přišli Dan, Adélka, Lucka a Martina.

Ve FIDE to moc nevyšlo – půlku uhrál jen Matyáš, Rolinkům se tentokrát nedařilo.

Výsledek 7. kola: V MČR 4 body, ve FIDE pouze O,5 – vylepšit!

Hrál se také bleskový turnaj, kterého se zúčastnilo 56 hráčů, mezi nimi i František a Dominik Rolinkovi. Vyhrál bez ztráty GM Vojtěch Plát (11/11), Dominik skončil 17. (6,5/11), František 21. (6/11). Za zmínku stojí výkon 8-letého Václava Fiňka, který nejen úspěšně bojuje o titul v kategorii H10, ale v blesku obsadil 11. místo (6,5/11) výkonem 2014! Zapamatujte si to jméno!

Den 7. – pátek 16.3.2018, 8. kolo:

Výsledek 8. kola v MČR je sice 50%, ale moc o úspěchu se hovořit nedá. Vyhrály Vicky a Lucka a remizovala Míša. Remizoval rovněž Dan, ale zbytečně – stál mnohem lépe a bylo to se silným soupeřem na výhru. Martině se nepodařilo udržet 1. místo, které držela po 7. kole. Začala dobře, získala kvalitu za pěšce a soupeřka navíc hrála 15 tahů do časové kontroly na jedné minutě, zatím co Martina měla 50 minut. Nechala se ale strhnout k rychlé hře, nevyužila několik příležitostí aktivitu vystupňovat, začala hrát příliš pasivně a soupeřka toho dokázala využít. Adélka ve střední hře přehlédla kvalitu a rovněž prohrála. Mohlo to být velice úspěšné kolo, škoda nevyužitých příležitostí.

Ve FIDE se Dominikovi nedaří navázat na výborný vstup do turnaje a prohrál, František remizoval a Matyáš zapsal pátou remízu za sebou.

Výsledek 8. kola: V MČR  3 body, ve FIDE 1.

Den 8. – sobota 17.3.2018, 9. kolo:

Poslední kolo Mistrovství, je stále o co hrát. Míša přišla jako první s výhrou, hned za ní Martina. Dan nastoupil proti vedoucímu hráči soutěže, Václavovi Fiňkovi. Proti favoritovi dlouho držel vyrovnanou hru, když ale přistoupil na zjednodušení pozice, získala navrch větší zkušenost soupeře. Přesto výborný výkon. Vicky nastoupila rovněž proti zkušenější soupeřce. Po trochu divokém průběhu nejdříve Vicky ztrácela, potom i díky nepozorné hře soupeřky materiál získala a v koncovce měla dámu proti pěšci. Stačila nepozornost, o dámu přišla a partie skončila remízou. Lucka vyhrála, stejně tak Adélka, bilance kole 4,5 bodu je velmi dobrá, kdyby vyhrála i Vicky, byl by to rekord.
Potom už se čekalo jen na výsledek partie vedoucí hráčky v D14, který rozhodoval o tom, na jaké medailové pozici skončí Martina – pokud by prohrála, skončila by Martina 1., v případě výhry 2. a v případě remízy zřejmě 3. Po bojovném průběhu nakonec favoritka vyhrála a mohlo se slavit.

Ve FIDE Dominik a Matyáš remizovali (u Matyáše 6. remíza v řadě!), František se se soutěží rozloučil prohrou.

Výsledek 9. kola: V MČR 4,5 bodu, ve FIDE 1.

Následovalo vyhlášení výsledků, závěr a cesta domů, ztížená návratem zimy. Děkujeme všem příznivcům za podporu, pro všechny docela náročný týden skončil, všude dobře, doma nejlépe.

Výsledky najdete zde

Závěrečné zhodnocení ve zvláštním článku.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 12.3.2018 22:12 | Shlédnuto: 1 429 x
Zpět nahoru