Krajský přebor školních družstev 2018

Dne 28.3.2018 pořádala ŠA VŠTE Krajské finále přebor škol 4 členných družstev v šachu pro r. 2018.
Přebor byl pořádán ve třech kategoriích pro školy s působností v Jihočeském kraji:

– kat. A: 1.-5. tř. základních škol
– kat. B: 6.-9. tř. základních škol a odpovídající třídy víceletých gymnázií
– kat. C: gymnázia, střední školy a učiliště

První dvě družstva v každé kategorii budou mít příležitost zahrát si Mistrovství České republiky školních družstev.

Přeboru škol se letos zúčastnilo 19 školních družstev, což je nejméně za poslední roky.

Jako důvody pro nízkou účast bylo nejčastěji uváděno:

1. Místo pořádání přeboru škol
K pořádání KP škol se nepřihlásil žádný oddíl v kraji. Když hrozilo, že se přebor vůbec nebude konat, rozhodla se ŠA VŠTE, že KP zorganizuje. Po marném hledání místa v Č. Budějovicích, kde by se KP mohl konat (vysoké finanční požadavky na nájem sálu v Gerbeře, nevhodné prostory pro uspořádání KP v DDM), přijala ŠA VŠTE nabídku starosty Nových Hradů a příznivce šachu p. Vladimíra Hokra k pořádání přeboru v Hotelu Máj v Nových Hradech, a to zdarma, s možností zajistit pro účastníky oběd.
Námitka, že místo konání je pro některé školy příliš vzdálené, svědčí o úmyslném nezájmu se akce zúčastnit. To, že pro školy z Písku, Prachatic nebo Tábora nebyl problém do N. Hradů přijet, ale byl to neřešitelný problém pro některé školy z Č. Budějovic, o něčem svědčí.
Navíc začátek a konec byl naplánován s ohledem na vlakové a autobusové spoje z a do Č. Budějovic a termín byl zvolen s ohledem na prázdniny, které začínaly příští den po akci.
Není asi nutné litovat, že se některé školy kvůli dojezdové vzdálenosti nezúčastnily – zřejmě by v případě postupu na MČR odmítly cestovat do Zlína nebo Ostravy, kde by se MČR mohlo konat.

2. Špatná informovanost o konání přeboru
Po vyřešení hracích prostor byly vydány Propozice, které byly 1.3.2018 zaslány na všechny oddíly v Jč. kraji s prosbou o předání na školy, případně dalším zájemcům. Propozice byly rovněž zaslány k zveřejnění na webu JčŠS.
Jako druhá cesta, jak dostat informace do škol, byly Propozice zaslány na Krajský úřad, odbor školství, s žádostí o předání školám. Po zprávách, že na školách se o přeboru neví, byl vznesen dotaz na KÚ, zda byly školy informovány. Z KÚ jsem obdržel zprávu, že KÚ odbor školství neposílá zprávy na jednotlivé školy (cca 500 škol v kraji), ale veškeré informace školám zveřejňuje na uzavřené síťi, kam mají přístup pouze ředitelé škol nebo jejich zástupci a je v jejich zájmu si tyto informace vyzvedávat.
Shrnuto: Pokud zástupci škol neprojevili o přebor zájem a selhaly i oddíly, jsou výmluvy na špatnou informovanost bezpředmětné. Když se z různých důvodů nechce….Je škoda, že kvůli neschopnosti některých lidí se nemohly přeboru zúčastnit děti, které mají o šachy zájem.

Záštitu nad přeborem převzal p. Vladimír Hokr, který účastníky přivítal a popřál všem úspěch v tak krásné hře, kterými šachy beze sporu jsou. Vzhledem k počtu startujících se ve všech skupinách hrálo každý s každým, tempem 2 x 15 min bez přidávání času.

IMG_5247
V družstvech škol hráli také hráči ŠA VŠTE, kteří přispěli k úspěchu škol, které reprezentovali.

V kat. A hrálo 7 družstev, 1. místo vybojovala CZŠ Rudolfovská Č. Budějovice (1. šachovnice Dan Pražák 5,5 b. ze 6 partií), 2. místo ZŠ Borek (2. Eva Nechvátalová 3/6, 3. Štěpán Nechvátal 5,5/6, 4. Jakub Berkovec 6/6), 3. místo ZŠ Blatské sídliště Veselí n/L.

IMG_5460IMG_5477
Další naši hráči: 5. ZŠ Máj II Č. Budějovice (1. Jakub Šimon Šimůnek 5,5/6), 6. ZŠ a MŠ Dobrá Voda (1. Ondřej Hejda 2/6, 4. Zlata Cerenina 4/6).

V kat. B hrálo 7 družstev, 1. místo vybojovalo Gymnázium Jírovcova (2. Bauer Václav 6/6, 3. Bauer Jan 6/6), 2. místo Gymnázium Piera de Cubertena Tábor, 3. místo ZŠ Tyla Písek.

IMG_5501
Další naši hráči: 4. ZŠ a MŠ H. Stropnice (1. Lucie Rolinková 4/6, 2. Adéla Rolinková 3/6)

V kat. C hrálo 5 družstev, 1. místo ČAG Č. Budějovice (2. Filip Steinbauer 4/4, Manvel Asatryan 4/4), 2. místo Gymnázium Jírovcova Č. Budějovice (2. Vojtěch Bauer 3/4), 3. místo Gymnázium J.V.Jirsíka Č. Budějovice (Matyáš Hosnedl 1/4, Petr Šťastný 2/4).

IMG_5416
Další naši hráči: 5. SPŠSE Č. Budějovice (Dominik Rolinek 0,5/4).

Nejvíce pozornosti přitahovali 1. šachovnice družstev všech kategorií, kde hrála špička jihočeského mládežnického šachu.

Turnaj proběhl v nádherném prostředí, do kterého se budeme rádi vracet, bez jakýchkoliv problémů s ukončením ve 14:30 hod. Nás těší, že vedoucí družstev byli s turnajem i organizací maximálně spokojeni a dle jejich slov jsme dalším pořadatelům nasadili laťku pěkně vysoko.

Fotodokumentace p. Ladislav Nagy

Další foto: zde

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 1.4.2018 16:09 | Shlédnuto: 1 123 x
Zpět nahoru