Mistrovství ČR mládeže v šachu do 16 let pokračuje

Den 2. – 10.3.2019 – 2. kolo

Ve 2. kole se na některé naše hráče usmálo štěstí, jiní měli trochu smůlu.

H10: Marek rozehrál partii pěkně, soupeře zatlačil, potom ale místo jednoduchého sebrání figury a rychlého ukončení partie si situaci zkomplikoval, aby po dalších chybách soupeře nakonec koncovku se štěstím vyhrál. Nebylo by dobré moc na štěstí spoléhat, soupeři budou silnější a chyby by Markovi nemusely projít.

H12: Dan nedal soupeři v partii šanci, stupňoval tlak, získával materiál a bezpečně vyhrál. Jakub se snažil soupeře přehrát, ten mu ale kazil plány výměnou lehkých figur a po výměně dam se soupeři dohodli – remis.

D10: Evička hrála velice pěkně, získala kvalitu a nehrát na digitálech, skončila by partie rychle. V 19. tahu soupeřka zahrála nemožný tah (chybné braní mimochodem), kterého si Evča nevšimla a bezpečně kráčela k vítězství. Po cca 10 tazích si rozhodčí všiml, že něco není v pořádku (počítač odmítl přiznat tahy), pozici se vrátil zpět a od 19. tahu se hrálo znovu. Evička byla stále lepší, ale i únava zřejmě sehrála svou roli, když po výměně dam s kvalitou a pěšcem více souhlasila s remízou.

D12: Adélka partii pěkně rozehrála a soupeřku zatlačila. Po chybě ale umožnila soupeřce rozehrát figury a ztratila pěšce. Když nevyužila příležitosti spojit věže na 7. řadě a navíc hrála koncovku špatně, prohrála. Vicky nerozehrála partii nejlépe – v 13. tahu po chybě přišla o figuru a vůbec to s ní nevypadalo dobře. Vicky ale bojovala, podařilo se jí získat figuru zpět, měla však ve věžové koncovce o pěšce méně. Soupeřka ale hrála remízovou koncovku tak špatně, že ji nakonec Vicky vyhrála.

D14: Martina začala partii tak, že v 10. tahu nabídla soupeřce možnost vidličky na koně a dámu, kterou soupeřka neodmítla a sebrala Martině figuru. To nebyl dobrý vstup do partie – v 1. kole Martina sice figuru obětovala, ale měla za ní silný útok, po kterém vyhrála. Ale darovat soupeři figuru hned v zahájení, to nevypadalo dobře. Naštěstí se Martina oklepala a když soupeřka nehrála nejpřesněji, začala zvedat hlavu. Před první časovou kontrolou zahrála soupeřka v časové tísni (zbývaly 3 tahy na 2 min) tak, že Martina získala figuru zpět a potom už bez problémů po 4 hod a 20 min vyhrála.

D16: Lucka nepřipustila v partii žádné problémy. Brzy získala po chybě soupeřky figuru a bez problémů zvítězila. Bětka prošla zahájením bez potíží. Ve střední hře po výměně dam nezahrála přesně a přišla o dva pěšce. Po výměně zbývající věže pronikla králem na dámské křídlo ve snaze uvolnit cestu vzdálenému potenciálně volnému pěšci, z obavy aby se něco podobného nepodařilo soupeřce na královském křídle přistoupila na opakování tahů a remizovala.

Bilance 2. dne: 6,5/9 – vynikající, ale raději příště na to štěstí moc nespoléhat!

Pondělí bude náročný den – na hráče čekají dvě kola 3. se hraje od 9:00, 4. s bude hrát od 15:00 hod.

Ke 3. kolu zasednou:

H10: Václav Šetina (3., ŠK Kuřim) – Marek Garabik
H12: Dan Pražák – Tadeáš Hladký (5., Jezdci Jundrov), Martin Vašínek (23., BŠŠ) – Jakub Šimon Šimůnek
D10: Evička Nechvátalová – Marta Beranová (27., Sokol Bakov nad Jizerou)
D12: Sofie Tichá (6., BŠŠ) – Vicky Cinková, Laura Coufalová (23.,SK Lokomotiva Brno) – Adélka Rolinková
D14: Martina Šťastná – Monika Strnadová (6., Klub šachistů Říčany)
D16: Lucka Rolinková – Olga Dvořáková (2., Spartak Adamov), Bětka Garabiková – Kateřina Marková (16., Šachy Štěpán)

Den 3. – 11.3.2019 – 3. kolo

Ve 3. kole se našim hráčům moc nedařilo.

H10: Marek si v 10. tahu „vlezl“ dámou do vazby, nádledkem čeho přišel o figuru. Snažil se bojovat, ale soupeř nic nepřipustil a Marek prohrál

H12: Dan sehrál zahájení s obětí pěšce dobře, ve střední hře byl málo důrazný a soupeř ho přehrál a Dan prohrál. Jakubovi se nedaří, soupeř byl aktivnější, postupně Jakuba zatlačil a když získal materiál, Jakub vzdal.

D10: Evička získala hned v 7. tahu figuru a svou další hrou nenechala nikoho na pochybách a přesvědčivě vyhrála.

D12: Vicky získala rovněž brzy figuru a podobně jako Evička bez problémů vyhrála. Adélka – nedařilo se. Sebrala „otráveného“ pěšce a po následném taktickém úderu soupeřky přišla o figuru a rychle prohrála.

D14: Martina získala ve střední hře kvalitu za pěšce, ale dalo jí hodně práce, než soupeřku udolala a po více jak 4 hod hry vyhrála.

D16: Lucka měla velmi silnou a zkušenou soupeřku. Ve střední hře byla pod silným tlakem a zdálo se, že k bodům bude daleko. Lucka ale našla protihru, po které soupeřka raději přistoupila na opakování tahů a Lucka remizovala. Bětka hrála velmi pěkně a zaslouží pochvalu. Ve střední hře se dostala pod tlak, našla však tu správnou obranu a získala kvalitu. Stačil ale jeden neopatrný tah a nadějím byl konec – soupeřka využila nabídnutou šanci a dala Bětce dvoutahový mat – nnešťastná prohra. Škoda, ale nevadí. S takovým výkonem nějaké body jistě přibydou.

Bilance 3. kola: 3,5/9 – bude líp?

4. kolo se hrálo odpoledne a tady se už projevovala únava.

H10: Marek měl bílé a za soupeře Vladimíra Veverku (5., ŠK Most). Marek v zahájení nevyužil naskytnutých možností a po dalších nepřesnostech prohrál.

H12: Dan měl černé a za soupeře Bartoloměje Buchtu (9., BŠŠ). Dan předvedl výbornou obranu, v koncovce přehlédl cestu k výhře a remizoval. Jakub hrál bílými s Šimonem Tajovským (17., ŠK Kuřim) a dnešního dne vypil kalich hořkosti až do dna a prohrál. Věříme, že v dalších kolech už bude výsledek opačný.

D10: Evička hrála černými s Bětou Kubákovou (7., ŠK Kuřim) a narazila na silnou soupeřku. Tentokrát nebodovala a prohrála.

D12: Adélka nastoupila bílými proti Stele Hosové (27., Sokol Nebušice), sebrala soupeřce co mohla a rychle vyhrála. Vicky hrála bílými proti Beátce Havelkové (4., QCC Č. Budějovice). Ve velmi ostrých a dynamických pozicích se hodnocení každým tahem měnilo. Poslední chybu udělala Beátka a tak Vicky vyhrála.

D14: Martina hrála černými s Annou Voříškovou (3., ŠK ORTEX H. Králové), předvedla urputnou obranu, která jí přinesla remis.

D16: Lucka si zahrála černými s Agátou Huškovou (8., Desko Liberec). Soupeřky se brzy dohodly a zapsaly korektní remis. Bětka skončila jako první, aniž by musela udělat nějaký tah – Swiss-Manager jí přiřkl bod a vyhrála.

Bilance 4. kola: 4,5/9 – 50%

20190311_182936

Zatímco v předešlých dnech v Koutech pršelo, v pondělí odpoledne začal padat sníh a hned měly děti zábavu.

V 5. kole, kterým se Mistrovství přehoupne do druhé poloviny, budou hrát:

H10: Marek Garabik – Richard Hobza (14., ŠK Zlín – Malenovice)
H12: Daniel Pražák – Matěj Kopecký (24., Zbrojovka Vsetín), Vít Vilímek (16., ŠK Líně) – Jakub Šimon Šimůnek
D10: Eva Nechvátalová – Kateřina Ševčíková (37., ŠK Kuřim)
D12: Vicky Cinková – Magdalena Martinková (3., SK OAZA Praha), Veronika Myšková (22., KŠ Říčany 1925) – Adélka Rolinková
D14: Martina Šťastná – Pavlína Dudová (7., BŠŠ)
D16: Gregůrková Nikola (3., Agentura 64 Grygov) – Lucka Rolinková, Viktorie Všetulová (11., ŠO Kunovice) – Bětka Garabiková

Den 4 – 11.3.2019 – 5. kolo

5. kolem se Mistrovství těmito výsledky přehouplo do druhé poloviny.

H10: Marek ztratil ve střední hře pěšce, ale následnou věžovou koncovku udržel – remis.

H12: Dan krásně sehrál partii s izolovaným pěšcem a po pěkném útoku zaslouženě zvítězil. Jakub se nedokázal vymanit z útlumu po předchozích prohrách a zkomletoval velkou rošádu – prohrál. Všichni věříme, že teď už body přijdou!

D10: Evička partii hrála jako zkušený harcovník a o jejím vítězství nebylo pochyb.

D12: To, co je výše napsáno o Evičce, platí do posledního písmene o Adélcevítězství. Vicky se nepodařilo uhájit proti zkušené hráčce neporazitelnost a prohrála.

D14: Martina přistoupila k partii zodpovědně a pečlivou hrou nad soupeřkou zvítězila.

D16: Lucka s loňskou účastnicí Mistrovství světa vybojovala remis. Bětka byla postavena před Vídeňskou – a to byla pro ni příliš silná káva a prohrála.

Bilance 5. kola: 5/9 – výborně, třetí nejlepší výsledek.

V 6. kole se utkají tyto dvojice:

H10: Andrey Chernyy (20., ŠK Aurora-šach. škola Anatolije Karpova) – Marek Garabik
H12: Tobiáš Day (19., Unichess) – Daniel Pražák, Matěj Kopecký (24., Zbrojovka Vsetín) – Jakub Šimon Šimůnek
D10: Ludmila Lacková (9., BŠŠ) – Eva Nechvátalová
D12: Adéla Burianová (25., ŠK Český Brod) – Vicky Cinková, Adélka Rolinková – Johana Hrbková (14., Šachy Štěpán)
D14: Anna Lhotská (1., SK OAZA Praha) – Martina Šťastná
D16: Lucka Rolinková – Kristýna Otrubová (4., KŠ Říčany 1925), Bětka Garabiková – Soňa Leksová (7., ŠK Ústí n/Orlicí)

Den 5. – 12.3.2019 – 6. kolo

H10: Marek po výměně figur a dámy přešel do čtyřvěžovky, kde tak dlouho manévroval, až soupeř udělal chybu a Marek vyhrál.

H12: Dan předvedl spolehlivou hru. Ve střední hře získal pěšce, který mu ve věžové koncovce postačoval k tomu, aby vyhrál. Jakub klidnou hrou neponechal nic náhodě a po výměnách figur a dámy přerušil sérii neúspěchů a remizoval.

D10: Evička skočila soupeřce v 5. tahu „na špek“ a přišla o figuru. Snažila se bojovat dál, soupeřka ale výměnami přešla do koncovky, kde Evičce nedala šanci a ta prohrála. Škoda, ale ještě není konec.

D12: Vicky na rozdíl od Evči v zahájení figuru za dva pěšce získala. Po výměnách a přechodu do koncovky se tak soustředila na likvidaci soupeřčiných pěšců, že měla štěstí, že si soupeřka nevšimla možnosti remízy věčným šachem ani možnosti jak Vicky způsobit velké potíže. Když si soupeřka nechala vzít i věž, Vicky snadno vyhrála. Adélka pokračovala ve výborném výkonu z posledních kol. Když se soupeřka nechala zlákat vidinou zisku kvality, dostala v 19. tahu mat a Adélka vyhrála.

D14: Martina bojovala se soupeřkou o první místo. Nezačala dobře, už svým třetím tahem nabídla soupeřce kvalitu. Ta si toho buď nevšimla, nebo ji neměla odvahu sebrat. Ve střední hře se Martina zpozdila s vývinem a ztratila několik temp. Soupeřka se vrhla do útoku, Martina nezahrála přesně a ztratila mnoho času nad správnou obranou. Ten jí v závěru chyběl, a když nenašla správnou obranu, prohrála.

D16: Lucka hrála se soupeřkou velice divokou partii, kde to vypadalo každou chvíli jinak. Nejdříve měla Lucka i přes zisk kvality problémy, z kterých se dostala a do koncovky přešla s věží a pěšcem proti střelci s pěšcem. Koncovku nehrála nejlépe a jen remizovala. Bětka získala první bod ze hry. Soupeřka neznala variantu a hned v úvodu ztratila dámu za věž. Pokračování nedělalo Bětce problémy a vyhrála.

Bilance 6. kola: 6/9 – opět výborně, škoda dvou proher.

V 7. kole si proti sobě zahrají: tyto dvojice:

H10: Václav Finěk (1., Desko Liberec) – Marek Garabik
H12: Marek Fizer (10., Interchess) – Daniel Pražák, Jakub Šimon Šimůnek – Matyáš Kaňák (20., Interchess)
D10: Eva Nechvátalová – Linda Slívová (17., ŠK Teplice)
D12: Adéla Janoušková (8., ŠK Líně) – Vicky Cinková, Lada Zelbová (12., ŠK ORTEX H. Králové) – Adélka Rolinková
D14: Martina Šťastná – Adéla Třasáková (4., 2222 ŠK Polabiny)
D16: Lucka Rolinková – Kristýna Laurincová (1., BŠŠ), Bětka Garabiková – Ludmila Tutková (15., ŠK Veselí n/M)

Den 6. – 14.3.2019 – 7. kolo

V 7. kole se moc nevedlo.

H10: Marek ztratil hned v zahájení pěšce a to soupeři stačilo – nepřipustil překvapení a Marek prohrál.

H12: Dan se snažil o aktivní hru, ale po výměně dam, koní a bělopolných střelců se soupeři dohodli – remis. Jakub sehrál zatím nejlepší partii na Mistrovství, byl aktivnější, ale nakonec v časové tísni skončila partie nerozhodně.

D10: Evička začala opatrně, když ale získala věž, bylo jenom otázkou času, kdy partie skončí. Nebylo to sice hned, ale podařilo se a Evča vyhrála.

D12: Vicky se ve střední hře dostala pod tlak, který vedl ke ztrátě pěšců a v koncovce Vicky prohrála. Adélka pokračovala ve výborných výkonech a se silnou soupeřkou zapsala remis.

D14: Martina bojovala celých 5 hodin a nakonec uhrála remis.

D16: Lucka proti nasazené jedničce hrála bez respektu, rozhodl průlom soupeřky na královském křídle, po kterém Lucka prohrála. Bětka nezopakovala výkon z minulého kola. Nejdříve se oslabila na dámském křídle, potom ztratila postupně pěšce, figuru a když jí soupeřka chytila dámu, prohrála.

Bilance 7. kola: 3/9 – zatím nejméně, věříme ve zlepšení, i když poslední kola jsou náročná!

V 8., předposledním kole se utkají:

H10: Marek Garabik – Matěj Babula (10., ŠK Staré Město)
H12: Daniel Pražák – Jáchym Šmolík (7., KŠ Říčany 1925), Jakub Šimon Šimůnek – Jan Souček (12., Unichess)
D10: Miriam Černá (6., SK Petřín Plzeň) – Eva Nechvátalová
D12: Vicky Cinková – Lada Zelbová (12., ŠK ORTEX H. Králové), Adélka Rolinková – Sibyla Řezníčková (33., ŠK Tachov)
D14: Marie Vaňková (16., ŠO Kunovice) – Martina Šťastná
D16: Ludmila Tutková (15., ŠK Veselí n/M) – Lucka Rolinková, Aneta Táborská (11., ŠK ZIKUDA Turnov) – Bětka Garabiková

Den 7. – 15.3.2019 – 8. kolo

Konec Mistrovství se blíží. Bylo odehráno 8., předposlední kolo, a výsledky už napovídají, jaké jsou šance na umístění.

H10: V oboustraně opatrně vedené partii se začalo trochu blýskat až v koncovce se stejnobarevnými střelci. Soupeř po výměně pěšců byl spokojen s remízou, obětoval střelce za dva pěšce a Marek s krajním pěšcem a střelcem v barvě opačné než pole proměny se musel spokojit s remis.

H12: Dan po velice dobrém výkonu přehrál silného hráče a zaslouženě zvítězil. Jakub se otřepal ze špatného vstupu do turnaje a bodoval po třetí v řadě. Po zahájení rozvrátil pozici soupeře, získal kvalitu a tři pěšce a když se mu podařilo vyvinout figury, zvyšoval tlak a vyhrál.

D10: Evička partii dobře rozehrála, ve střední hře ale nenašla plán jak na soupeřku a po několika chybách prohrála. Škoda, soupeřka byla k poražení.

D12: Vicky obvykle dobře partie rozehrává. Dnes to nějak nevyšlo, Vicky podcenila vývin figur, soupeřka toho náležitě využila a Vicky prohrála. Zahájení nezvládla ani Adélka. Soupeřka měla od začátku navrch a když nehrála nejpřesněji, vyšla Adélka z jejího tlaku jen se ztrátou kvality a možností protihry. Příležitost nevyužila a nakonec prohrála.

D14: Martina se opět hodně nadřela, než soupeřku po 4,5 hodinách udolala a vyhrála.

D16: Lucka se do soupeřky pustila od prvních tahů a po trochu divokém průběhu jasně vyhrála. Bětka chybovala hned v zahájení a byla to ona, do koho se soupeřka pustila a proháněla jejího krále po šachovnici. Když soupeřka získala figuru, nevyužila dobrých příležitostí a naopak začala figury ztrácet. Bětka útok odrazila a bez problémů vyhrála.

Bilance 8. kola: 5,5/9 – na předposlední kolo slušný výsledek!

V 9., posledním kole se utkají:

H10: Marek Garabik – Michal Dušánek (19., Region Panda)
H12: Marek Janouš (8., ŠK 64 Plzeň) – Daniel Pražák, Tobiáš Day (19., Unichess) – Jakub Šimon Šimůnek
D10: Eva Nechvátalová – Eliška Janoušková ( 16., ŠK Líně)
D12: Sibyla Řezníčková (33., ŠK Tachov) – Vicky Cinková, Laura Sehnoutková (19., KŠ Říčany 1925) – Adélka Rolinková
D14: Martina Šťastná – Ema Růžičková (15., Agentura 64 Grygov)
D16: Lucka Rolinková – Viktorie Všetulová (11., ŠO Kunovice), Bětka Garabiková – Emílie Tomšicová (19., ŠK Veselí n/M.)

Držte našim hráčům palce!

On line přenos:

https://www.chess.cz/mistrovske-souteze/souteze-mladeze/mistrovstvi-cr-do-16-let/

 

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 10.3.2019 22:20 | Shlédnuto: 1 150 x
Zpět nahoru