1. liga mládeže: ŠA VŠTE stále na čele

Druhý sraz družstev, hrajících 1. ligu mládeže – sk. B, se konal v Plzni, kde se družstva ŠA VŠTE A a ŠA VŠTE B utkala s plzeňskými družstvy ŠK B a SK Petřín. Dvojutkání se hrála 7.12.2019 v Kongresovém sále hotelu Lions v Plzni, kam jsme přijeli s odhodláním, že A-družstvo oba zápasy vyhraje a B-družstvo se pokusí uhrát nějaký ten bod.

Dopoledne hrály dvojice ŠA VŠTE A – ŠK 64 Plzeň B a ŠA VŠTE B – SK Petřín Plzeň.

Naše A – družstvo nastoupilo v sestavě Matyáš Hosnedl, Manvel Asatryan, Honza Bauer, Dan Pražák, Lucka Rolinková a David Bárta. Brzy po zahájení nás velmi nemile překvapil vývoj na prvních dvou šachovnicích, kde oba naši hráči tahali za kratší konec. Nakonec ale všechno dobře dopadlo – na zadních prknech všichni vyhráli, Manvel rozhodl prudkým útokem a Matyáš dokázal remizovat – ŠA VŠTE A – ŠK 64 Plzeň B 5,5 : 0,5! Pro soupeře trochu krutá prohra, pro nás vysoká výhra.

IMG_0841IMG_0842

B-družstvo nastoupilo v sestavě Vítek Kotál, Jakub Šimon Šimůnek, Štěpán Drda, Adélka Rolinková, Ondra Hejda a Vicky Cinková. Tady od začátku Vítek s Jakubem soupeře tlačili. Vítek útok zakončil úspěšně, Jakub se rozhodl sebrat ne příliš zdravého pěšce místo toho, aby držel soupeře v defenzivě. Ten si rošádou hluboce oddechl a byl to on, kdo útokem na krále, zapomenutého v centru, partii rozhodl. Vicky začala odvážně, ale po chybě ztratila figuru. Pustila se do soupeře bez bázně a hany a rychle ho zatlačila do nepohodlné obrany. Místo trpělivého zesilování tlaku ale sebrala pěšce, soupeř se uvolnil a s figurou víc mu nedalo práci zvítězit. Zbývající partie jsme prohráli a tím i celý zápas, když bod za nerozhodný výsledek nebyl daleko – ŠA VŠTE B – SK Petřín Plzeň 1 : 5.

IMG_0843IMG_0845

Pro odpolední dvojkolo si naše družstva soupeře vyměnili, když nastoupila v nezměněných sestavách..

A-družstvo vstoupilo do zápasu podobně jako dopoledne. Matyášovi se zahájení opět nepovedlo a poměrně rychle prohrál. Manvel přešel do koncovky, kde oba soupeři měli dámu a věž a když se mu podařilo prosadit volného pěšce, vyhrál. David překvapil soupeře, když ten nedával pozor a dostal ve 20. tahu mat. Ve velmi zajímavé partii se Honza dostal pod tlak, když jeho soupeř obětoval figuru za dva pěšce a útok. Soupeř se nespokojil s remízou opakováním tahů a když Honza útok odrazil, soupeř se vzdal a Honza vyhrál. Dan v pozičně vedené partii ve 43. tahu remizoval. Lucka hrála nejdéle. Za rozhodnutého stavu získala v jednověžovce dva krajní pěšce g a h, ale neprosadila je, partie skončila remis a zápas SK Petřín Plzeň – ŠA VŠTE A 2 : 4.

B-družstvo přistoupilo k zápasu odpovědně. Štěpán obětoval figuru za matový útok a vyhrál, pěkným útokem vyhrála i Vicky, trpělivou hrou s figurou více i Adélka. Vítek hrál jako vždy útočně, tentokrát to ale nevyšlo a prohrál Po remízách Jakuba a Ondry byl konečný stav ŠK 64 Plzeň B – ŠA VŠTE B 2 : 4.

Po pěti kolech je ŠA VŠTE A na 1. místě s tříbodovým náskokem, ŠA VŠTE B je na 11. místě.

Příští dvojkolo se bude hrát 18.1.2020 v naší klubovně na Okružní, kdy přivítáme TJ Bohemians Praha a Siesta Solution Unichess B.

 

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 22.12.2019 13:51 | Shlédnuto: 596 x
Zpět nahoru