Šachová akademie VŠTE na Mistrovství světa v rapidu

Ve dnech 7.-9-12.2020 se bude hrát evropská kvalifikace o účast na Mistrovství světa v online rapid šachu mládeže. Mezi 14 reprezentanty České republiky jsou i Daniel Pražák (kat. chlapců do 12 let) a Martina Šťastná (kat. dívky do 16 let), oba ze Šachové akademie VŠTE.

Hrát se bude švýcarem na  7 kol, tempem 10 min + 3 s, každý den od 16:00 hod. Hráči budou bojovat o 3 postupová místa do finále, hraného systémem play off od 19.12.2020. Všichni účastníci budou připojeni přes ZOOM se zapnutou kamerou a se sdílenými obrazovkami, na což bude dohlížet celá řada rozhodčích.

Celý turnaj se bude hrát na platformě tornelo.com. Našim reprezentantům můžete fandit na chess24.com.

Dan je nasazen jako 35. (69 hráčů), Martina 40. (48 hráček).

1. kolo: Dan se střetl bílými na 1. šachovnici s 1. nasazeným hráčem FM Materia Marco z Francie. Hrál velmi dobře, v koncovce s věžemi a střelcem soupeře jasně přehrál, postavil si dámu a zdálo, že jeho vítězství nemůže nic zabránit. Stačila jedna nepozornost, která ho stála dámu, následovala další a ta ho stála partii. Škoda, ale možná se bude opakovat MEU, kde po nečekané prohře v 1. kole si došel až pro mistrovský titul.

Martina rovněž bílými nastoupila na 16. šachovnici proti WFM Ciolacu Alessia-Mihaela (16.) z Rumunska. Ve střední hře ve snaze hrát aktivně získala aktivitu soupeřka a s Martinou to vůbec nevypadalo dobře. Soupeřka ale také chybovala, Martina dokázala jejích chyb využít a vyhrála.

2. kolo: Dan hrál černými proti Sizov Lev (60.) z Estonska. Dan hrál velmi aktivně, zvyšoval tlak a po oběti kvality soupeř před matem vzdal.

Martina nastoupila rovněž černými proti Ruzic Pia Marie (18.) ze Slovinska. Po vcelku vyrovnané hře skončila partie v zablokované pozici v 64. tahu nerozhodně.

V úterý 8.12.2020 jsou na pořadu 3 kola, začíná se opět v 16:00 hod.

3. kolo: Dan dostal jako černý za soupeře Habans Aguerrea Javier (2.) ze Španělska. Po vyrovnaném průběhu přešla hra do koncovky, kde Dan nastavil věž a bylo po nadějích.

Martina hrála bílými s Krasteva Beloslava (1.) z Bulharska. V partii byla soupeřka trochu aktivnější, při přechodu do koncovky využila chybu Martiny a ve věžové koncovce nedala Martině šanci.-

4. kolo: Dan hrál bílými proti Martinovi Gollnerovi (55.) ze Slovenska. Dan hrál aktivně, ve střrdní hře stál lépe, ale po výměnách ve střední hře se soupeři podařilo pozici zablokovat a partie skončila remízou.

Martina hrála s WFM Demeter Dorina (20.) z Maďarska. Po přechodu do střední hry soupeřka chybovala, Martina přehlédla vítěznou taktiku a získala jen kvalitu. Tu v časové tísni po chybách vrátila a potom už hrála jenom soupeřka. Škoda, k bodu bylo velmi blízko.

5. kolo: soupeřem Dana byl s bílými figurami Rychagov Anton (61.) z Estonska. Při přechodu do koncovky získal Dan figuru a když neudělal chybu, zaslouženě zvítězil.

Martina hrála černými proti Popovic Mateja (45.) z Černé Hory, které měla vracet porážku z loňského Mistrovství Evropy v Bratislavě. Z partie v Bratislavě se Martina nepoučila. Opět umožnila soupeřce mohutně útočit, ta ale neměla dost času hrát nejlepší tahy. Ani Martina ale nenašla nejlepší tahy jak útok úspěšně odrazit a i když přišla jen o pěšce, nenašla způsob, jak čelit přesné hře soupeřky a prohrála.

Po 5. kole má Dan 2,5 bodu a Martina 1,5.

6. kolo: Dan hrál bílými s CM Kuhn Klementem (5.) z Francie. Ve střední hře získal soupeř tlak, který Dan dokázal eliminovat a ostře se bojovalo na obou stranách.  V závěru získal Dan figuru za tři pěšce, snažil se vyhrát ale soupeř se ubránil a partie skončila nerozhodně.

Martina hrála bílými, soupeřkou ji byla Petkova Irina (38.) z Bulharska. Soupeřka byla trochu aktivnější, ale hra byla vyrovnaná až do 40. tahu, kdy Martina nechala stát figuru a přišla o ni. S lepším časem bojovala dál, ale jen dva tahy poté jí soupeřka figuru vrátila. Po dalších třech tazích soupeřka zřejmě nechtěně nastavila dámu (to se při tazích myší na počítačích stává) a vzdala.

7. kolo: Soupeřem Dana, který hrál černými, byl Costa Leonardo (8.) z Německa. Opět ostrý boj, Dan získal kvalitu za dva pěšce a v koncovce zaslouženě vyhrál. Pěkný výkon na závěr celého turnaje.

V posledním kole černými hrající Martina měla za soupeřku Donghvani Nia (22.) z Gruzie. Po oboustranně bojovné střední hře udělala první hrubku Martina, když odevzdala jezdce. Hrála dál jako by se nic nestalo a když soupeřka nabídla výměnu jednoho páru věží a odmítla nabídku remízy, věž vyměnila a získala figuru zpět a s přehledem věžovou koncovku vyhrála.

V celkovém pořadí Dan získal 4 body a obsadil 29. místo, když si připsal 26 FIDE bodů, Martina získala 3,5 b., obsadila 23. místo a připsala 76 FIDE bodů.

Závěr: Účast v kvalifikaci Evropské zóny pro Mistrovství světa v rapidu byla určitě zajímavá zkušenost. Nejen naši hráči se nevyvarovali hrubých chyb, které je stály body. Čas 10 min na partii znamenal, že ze střední hry mnoho hráčů hrálo na vteřinách a hra měla blíže k blesku než k rapidu. Ale podmínky byly pro všechny hráče stejné.

Oba naši hráči úspěšně reprezentovali nejen Českou republiku, ale i Šachovou akademii VŠTE, za což si zaslouží poděkování.Nejlépe z českých reprezentantů skončil na 6. místě Richard Stalmach (do 14 let, 5 b.) a na 12. místě Karin Němcová (do 18 let, 4 b.).

Dan: zde

Martina: zde

Podrobnosti k celému MS: zde

Výsledky: zde

 

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 7.12.2020 10:01 | Shlédnuto: 796 x
Zpět nahoru