QCC E – Šachová akademie VŠTE 1 : 4

V pátém kole 3. divize – východ hrálo naše družstvo jako hosté s mladým družstvem QCC E v jejich hrací místnosti. V utkání jsme byli favority, ale aniž bychom soupeře jakkoliv podceňovali, nechali jsme stát některé opory a dali příležitost náhradníkům. Na první šachovnici tak nastoupil Matyáš Hosnedl, za ním pak Peťa Šťastný, Míša Lorencová, Jarda Studenovský a Zdenda Šťastný.

Hned od začátku se utkání vyvíjelo v náš prospěch, ale nutno přiznat, že hlavně přičiněním soupeře. Na prvním prkně nehrál Sebík Placer dostatečně pozorně, záhy přišel o figuru a v utkání už tahal jenom za kratší konec. Podobně se začátek nepovedl Danielce Nagyové v dívčím souboji s Míšou. Nekoncentrovanost způsobila, že za půl hodiny zajistila Míša v miniaturce první bod – 1 : 0 v náš prospěch.

V té době už získával figuru i Zdenda proti Davídkovi Bártovi a tak to vypadalo na snadné vítězství. Peťa proti Manvelovi Asatryanovi i Jarda proti Saše Žondecké stáli vyrovnaně, ale Peťa ztrácel spoustu času přemýšlením nad nereálnými plány a zbytečně komplikovanou hrou.

Po přibližně dvou hodinách hry dotáhl partii k vítězství Zdenda – 2 : 0.

IMG_7084

Jarda, který rozehrál zahájení dobře, si po hodině hry nevěděl s pozicí rady, udělal několik slabších tahů a Saša pomalu získávala navrch. To se Jarda rozhodl řešit výměnami a zdálo se, že partie směřuje k remíze. Koncovku ale Saša nehrála dobře, chybovala ve věžové, později pěšcové koncovce a Jarda připsal třetí bod – 3 : 0.

Krátce na to vlezl v beznadějné pozici Sebík Matyášovi do matu – 4 : 0.

IMG_7083

Zbývala poslední partie. Tu hrál Peťa nejenom pasivně, ale hlavně pomalu, kdy na 20 tahů do kontroly mu zbývalo cca 20 min. To mu příliš nevadilo, nevyužil několik dobrých příležitostí k vylepšení pozice, naopak začal ztrácet materiál. 7 tahů před časovou kontrolou v už prohrané pozici překročil čas a upravil na konečných 4 : 1.

IMG_7085

Všichni hráči si zaslouží pochvalu za zodpovědný přístup k utkání. Po třetí výhře v řadě jsme se dostali na 4. místo v tabulce. V příštím kole, které se hraje 16.1., nás čeká těžký soupeř – QCC D, které suvereně vede tabulku bez ztráty bodu.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 15.12.2015 12:39 | Shlédnuto: 1 454 x
Zpět nahoru