QCC D – ŠA VŠTE 3,5 : 1,5

V 6. kole 3. divize – východ mezi QCC D a Šachovou akademií VŠTE se překvapení nekonalo. Naše družstvo nastoupilo proti vedoucímu celku soutěže v nejsilnější sestavě a ani domácí neponechali nic náhodě – na naše mladé družstvo nastoupili samí ostřílení hráči. My jsme nastoupili v sestavě (od první šachovnice) Jonáš Havelka, Matyáš Hosnedl, Martina Šťastná, Honzík Bauer a Míša Lorencová.

IMG_7192

IMG_7194

Krátce po zahájení došlo k nehodě na 4. šachovnici, když Honzík nerozehrál variantu francouzské tak jak měl, nedával pozor a v 7. tahu přišel o figuru. Dobře nezačala ani Martina. Zvolila ruskou hru, v které se ale špatně orientovala a hned v zahájení se dostala pod tlak figur soupeře. Dobře rozehrál partii Matyáš, který si troufl hrát Morra gambit, ve kterém se hned v zahájení obětuje pěšec. Míša rozehrála partii (španělská čtyř jezdců) rozvážně.
Po hodině hry Martina pokračuje v nepřesné hře, podcenila tlak soupeře na královském křídle a udělala malou rošádu. Soupeř nezaváhal a okamžitě trestal – Martina ztratila dva pěšce, aby nedostala mat musela odevzdat figuru, ale ani to nepomohlo – před ztrátou dámy raději vzdala – po 1,5 hod hry prohráváme 0 : 1 a naděje, že by se stal zázrak a Honzík neprohrál, se blíží nule. Zato Matyáš hraje výborně – stupňuje tlak, nenechá soupeřku vydechnout, ta nehraje přesně, toho Matyáš využívá a soupeřka se před značnou ztrátou materiálu vzdává – srovnáno na 1 : 1.
Jonáš hraje také aktivně, v náročném zahájení (anglická) se orientuje dobře a ve střední hře přebírá iniciativu. Míša hraje v poklidu, možná zbytečně přistupuje na výměny lehkých figur, takže kromě těžkých figur má každý koně a všechny pěšce. Ve střední hře se nechce spokojit s remisovou pozicí. Po výměně dam nastupuje pěšci na dámském křídle, soupeře to ale nevyvádí z míry a jen přihlíží, jak si Míša vytváří slabiny.
Po 2 1/2 hod hry Honzík v beznadějné pozici dostává mat a je to 1 : 2. Míša se snaží ze všech sil útočit, ale už ztrácí 3 pěšce. Soupeř žádnou změnu situace nepřipouští, dovede partii do vítězného konce a je jasné, že body zůstanou doma – 1 : 3.
Zbývá partie Jonáše. Má stále iniciativu i když vždy nenachází nejlepší pokračování. Po třech hodinách hry přehlíží vyhrávající kombinaci, když bere věží místo střelcem, ještě má možnost držet v pozici napětí, ale po výměnách přechází do dámské koncovky a přijímá nabídku soupeře na remis. Stanovuje tak výsledek na konečných 1,5 : 3,5 pro domácí.
Nutno přiznat, že soupeř vyhrál zaslouženě, i když k lepšímu výsledku nám scházelo jen málo. Výborně zahrál Matyáš a sklidil uznání i od hráčů soupeře.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 18.1.2016 10:33 | Shlédnuto: 1 793 x
Zpět nahoru