3. divize: Hraničář H. Stropnice C – ŠA VŠTE B 2,5 : 2,5

Náš zpravodaj Jan Bauer st. nám o utkání napsal:

V sobotu 15.10.2016 nastoupilo naše družstvo k prvnímu utkání sezóny ve 3. divizi. Cestovali jsme do Horní Stropnice v sestavě Michaela Lorencová, Jan Bauer ml., Jaroslav Studenovský, Ondřej Hejda a Daniel Pražák.

Nedříve bylo dohráno na čtvrté šachovnici. Ondra se ve své první vážné partii snažil, bojoval, odehrál více než 40 tahů, ale i přesto po necelé hodině hry nad ním stropnický Jan Pávek zvítězil. Ondra získal velmi cennou zkušenost. A pro začátek prohráváme 0-1.

Nedlouho na to končí partie na první šachovnici. Míša připravila soupeři složitou pozici, využila své větší hráčské zkušenosti a porazila Tadeáše Janečka.  Srovnáváme na 1-1.

Po necelých devadesáti minutách hry končí překvapivým výsledkem partie na páté šachovnici. Daniel postupně získal nad svým soupeřem převahu několika figur a dámy a přihlížející očekávali jeho závěrečný útok a vítězství. Václav Kučera však nepřestal bojovat ani ve zdánlivě beznadějné situaci.  Vymyslel kombinaci, kterou Daniel neodhalil, a zvítězil pěkným matem.  Škoda, že bod nám takto utekl. Je však třeba velmi ocenit soupeře za bojovnost a dobrý nápad, se kterými obrátil vývoj této partie. Prohráváme 1-2.

K závěru se v té chvíli blížila i partie na druhé šachovnici. Honza s převahou tří pěšců tlačil na Jana Fliegra, až jej dotlačil do pozice, ve které soupeř partii vzdal. Srovnáváme na 2-2.

V tu chvíli bylo jasné, že o výsledku celého utkání bude rozhodovat výsledek na třetí šachovnici. Jarda měl o pěšce méně proti Janu Wimmerovi. Pozici na šachovnici hodnotil kapitán domácího týmu pan František Rolinek tak, že domácí hráč má v koncovce při stejnobarevných střelcích malou výhodu. V této situaci jsme se rozhodli, že partii dohrajeme do úplného konce, i když taktická nabídka remízy by nám mohla přinést bod za celkovou remízu v zápase. Jarda v koncovce zabojoval a dovedl partii do pozice král a 3 pěšci proti králi a 3 pěšcům. Navíc měl výhodu tempa. V tu chvíli jsme se už v duchu radovali z vítězství.  To se však nekonalo. Jarda nezvolil ten nejlepší tah a partie skončila remízou. Po tak dobrém výkonu v závěru hry je to velká škoda.

IMG_20161015_113006

S Horní Stropnicí C jsme se rozešli smírně 2,5 : 2,5.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 16.10.2016 19:32 | Shlédnuto: 1 549 x
Zpět nahoru