Promarněná šance ve 2. divizi B: ŠA VŠTE – Sp. Kaplice A 1,5 : 5,5

V 5. kole 2. divize jsme 10.12.2016 na domácí půdě přivítali silný tým Spartaku Kaplice, který hraje o postup. Oba týmy nenastoupily kompletní, ale zatím co přední šachovnice byly celkem vyrovnané, na posledních čtyřech měl soupeř výraznou převahu v ELO bodech. Nastoupili jsme v sestavě František Rolinek – Dominik Rolinek – Josef Novák – Jonáš Havelka – Peťa Šťastný – Míša Lorencová – Lucka Rolinková – Dan Pražák.


Pro Dana to byla premiéra v 2. divizi a nehrál špatně. Zahájení (skotskou) sehrál výborně a po přechodu do střední hry stál proti zkušenějšímu soupeři až do 18. tahu dokonce lépe. Stačila ale jedna nepozornost při snaze využít vazby dámy a soupeř jednoduchým taktickým obratem okamžitě rozhodl partii ve svůj prospěch – hrálo se pouze 50 minut a bylo to 0 – 1. Rychlost si vybrala daň, po zpomalení to bude určitě lepší.
František Rolinek ve výměnné variantě ve francouzské nastoupil pěšci na dámském křídle, po zablokování pěšců a pozice se hráči po cca 1:30 hod dohodli na remíze 0,5 – 1,5.
Dominik odehrál zahájení (skandinávská) v poklidu. Při přechodu do střední hry soupeř Dominika překvapil obětí střelce na f7, po které sice Dominik srovnal materiál, ale za cenu podstatně horší pozice. Soupeř vystupňoval tlak na oslabenou pozici Dominikova krále a i když nevyužil všech možností, bezpečně si došel pro vítězství – 0,5 – 2,5.
Lucka krátce po zahájení (francouzská) získala výhodu, kterou po nepřesné hře soupeře dovedla do podstatně lepší pozice. Stačila jedna chyba a Lucka zbytečně ztratila kvalitu. Přesto stála lépe vzhledem k aktivnímu postavení svých figur. Nenašla však odvahu k ráznému útoku na slabě chráněného krále soupeře, dovolila soupeři vyrovnat hru a po chybném ústupu dámou dostala jednotahový mat – 0,5 – 3,5. Partie, kde bod proklouzl mezi prsty.
U Peťi hra dvou jezdců přešla do italské, ve které se Peťa brzy rozhodl otevřít střed. Po opačných rošádách bylo zřejmé, že uspěje ten, kdo bude v útoku rychlejší. V celkem vyrovnané pozici obětoval soupeř dámu za matové hrozby, které vyžadovali po obou hráčích velice přesnou hru. První nepřesnost udělal soupeř a Peťa měl velkou příležitost partii rozhodnout ve svůj prospěch, jak mu při pravidelné pondělní přednášce ukázal GM Marek Vokáč. Příležitosti nevyužil, když se mu nechtělo část získaného materiálu vrátit. Ještě byla šance partii zremizovat, stačila ale další chyba a soupeř v několika tazích partii zakončil nekrytelným matem – O,5 – 4,5. Stejně jako u Lucky, k bodu nebylo daleko, je ale třeba ocenit odvahu soupeře obětovat dámu.
Míša vyšla ze zahájení (ruská) lépe. Při přechodu do střední hry po zbytečné výměně o výhodu přišla. Po opatrné hře z obou stran udělal soupeř chybu, po které přišel o pěšce. Ve snaze rychle přejít do koncovky s pěšcem více Míša nejdříve ukvapeně vyměnila střelce a po špatném ústupu dámou se rázem dostala do prohrané pozice, se kterou se už nedalo nic dělat a Míša prohrála – 0,5 – 5,5. Škoda, i tady bylo k bodu blízko.
Jonáš obětavě nastoupil indisponován po probdělé noci. Při přechodu do střední hry využil zaváhání soupeře a překazil mu rošádu. Výměnami figur dovolil soupeři hru vyrovnat a když ten nevyužil možnosti otevřít h-sloupec k útoku na Jonášovo krále, Jonáš otevřel centrum a zaútočil na krále soupeře, uváznutého v centru. Po drobných nepřesnostech na obou stranách se hra opět vyrovnala a po výměně jednoho páru věží a dam přešla do koncovky s věží a čtyřmi pěšci na každé straně. V té udělal Jonáš méně chyb a když využil hrubé chyby soupeře, bezpečně dovedl partii k vítězství 1,5 – 5,5.
Josef Novák hrál anglickou. Krátce po zahájení soupeř chyboval a Josef získal kvalitu. Ve střední hře se soupeř snažil otevřít hru pro svou dvojici střelců, po masívních výměnách přešla hra do koncovky s dámami a kvalitou Josefa navíc, když soupeř se snažil udržet svého postouplého pěšce na druhé řadě. Po trpělivé poziční hře Josef vyměnil dámy a v koncovce se po více jak čtyř hodinách hry zaslouženě dočkal bodu a upravil na konečný stav    2,5 – 5,5.
Závěr: Všichni bojovali, chybělo trochu štěstí, rozhodla větší zkušenost soupeře. Právě pro získání zkušeností našich mladých hráčů jsme se do soutěže přihlásili a svého rozhodnutí určitě nelitujeme.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 21.12.2016 10:13 | Shlédnuto: 1 290 x
Zpět nahoru