Drama: Royal ČB B – ŠA VŠTE A 3,5 : 4,5

V 6. kole 2. divize – východ jsme v sobotu 7.1.2017 hostovali na Royalu Č. Budějovice B. Utkání to bylo důležité z toho pohledu, že pravděpodobně obě družstva budou po skončení základní skupiny bojovat ve skupině o udržení a vzájemný výsledek se bude započítávat.
My jsme nastoupili v sestavě František Rolinek – Dominik Rolinek – Martin Hejda – Josef Novák – Jonáš Havelka – Matyáš Hosnedl – Honza Bauer – Peťa Šťastný.

IMG_8583IMG_8584
Začátek zápasu se vyvíjel docela příznivě. Po třičtvrtě hodině se Martin domluvil se soupeřem na remíze – stav   0,5 : 0,5.
V té době už měl Dominik pěšce, p. Novák získával figuru, Matyáš stál výborně a stejně tak Peťa. Potom se ale začaly dít věci.
Honza hrál černými celkem obtížné zahájení, variantu španělské. Dovolil soupeři ovládnout pěšci střed, přesto udržoval i díky drobným nepřesnostem na obou stranách rovnou hru. V poněkud nepohodlné hře se rozhodl pro radikální řešení, které ale vedlo ke ztrátě pěšce. Po výměně dam stál soupeř lépe a Honza se snažil s věžemi a při nestejných střelcích bojovat o remis. Jeho pozice se ale neustále zhoršovala, když spojení pěšci soupeře se dostaly na šestou řadu. Ani soupeř nehrál přesně, o velkou výhodu se připravil a šance na nerozhodný výsledek se zvýšily. Další chyba Honzy ale znamenala ztrátu pěšce a i když Honza dál bojoval ze všech sil, soupeř už šanci nepustil a vyhrál – po 2:15 hod hry stav 1,5 : 0,5 pro domácí.
Jonáš po poklidném začátku pomalu přebíral iniciativu. Věrný svému stylu obětoval ve střední hře (možná nekorektně) kvalitu, po jejímž přijetí soupeř nepokračoval přesně a dovolil Jonášovi nastoupit centrálními pěšci. Dal sice soupeři šanci, kdy místo schovat se králem pod soupeřovo pěšce, který postoupil na h7, ho králem sebral. Soupeř šanci nevyužil, vrátil ji Jonášovi ale ani on nevyužil příležitosti okamžitě rozhodnout. Stále stál lépe  ale překvapivě se se soupeřem dohodl na remíze – odehráno 2:30 hod a stav 2 : 1 pro domácí.
Matyáš zahájení odehrál lépe a soupeře zatlačil do defenzívy, Ve střední hře přehlédl taktický obrat, po kterém by stál výborně. Naopak po chybě umožnil soupeři převzít iniciativu a když následně sebral „otráveného“ pěšce, uplatnil taktický obrat soupeř a Matyáš přišel o figuru. Soupeř udělal vše pro zjednodušení pozice a  i když se Matyáš snažil zachránit partii např. věčným šachem, soupeř byl proti a vítězství si nedal vzít – prohráváme 3 : 1.
A jak vypadal závěr?
Dominik krátce po přechodu do střední hry získal pěšce a i přes drobná zaváhání si udržoval převahu. Po  té, co vynutil výměnu dam se jeho převaha ještě zvýšila a o jeho vítězství nebylo pochyb – ještě stále prohráváme, ale už jenom 3 : 2.
Josef Novák zahájil anglickou. Po klidném průběhu udělal soupeř Josefa – 86-letý (!) Jaroslav Janků – ve střední hře chybičku, po které mu hrozila ztráta pěšce. Ve snaze pěšce neztratit se ale vloudila další, tentokrát hrubá chyba, po které následovala ztráta figury za pěšce. Tím bylo o osudu partie rozhodnuto, přestože se soupeř snažil výhru Josefovi co nejvíce ztížit – je vyrovnáno 3 : 3.
Peťa si v zahájení počkal, až udělá soupeřka rošádu, a okamžitě nastoupil pěšci k útoku na krále. Soupeřka se zřejmě zalekla a místo aktivní protihry na dámském křídle se stáhla do obrany. V mohutném útoku Peťa obětoval kvalitu, neviděl však možnost jak partii zakončit krásným 4-tahovým matem a dovolil soupeřce vyrovnat hru, když jí kvalita navrch zůstala. Vzápětí ale udělala hrubou chybu, když Peťovi doslova darovala střelce, takže měl dvě figury za věž a možnost pokračovat v útoku. Nedařilo se mu najít správný plán a tak soupeřka pomalu vyrovnávala hru. Naštěstí pro Peťu si počínala příliš pasivně a když umožnila Peťovi rozehrát figury, doklopýtal k vítězství – vedeme   3 : 4.
František Rolinek se soupeřem sehráli zahájení opatrně. Blýskat se začalo při přechodu do střední hry, kdy byl soupeř aktivnější. Když ale nevyužil možnosti, které pozice nabízela, František hru vyrovnal a nastalo velké poziční manévrování, ve kterém František pomalu přebíral iniciativu. Po výměně dam pozici ještě vylepšil, když soupeři zavřel věž. Ten ji před ztrátou raději dal za koně. Stačilo malé zaváhání a soupeř opět ožil – získal pěšce a začal hrozit volným vzdáleným pěšcem. V té době jsme vedli 4 : 3, tak František nabídl remis, která byla přijata a my po 3:30 hod hry zaslouženě vyhráli 4,5 : 3,5.

Poslední kolo základní části sehrajeme v neděli 22.1.2017 v naší klubovně na Okružní s C-družstvem QCC Č. Budějovice.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 14.1.2017 18:38 | Shlédnuto: 1 339 x
Zpět nahoru