2. divize: ŠA VŠTE – QCC C 5,5 : 2,5

V posledním, 7. kole základní části 2. divize – skupina B jsme v neděli 22.1.2017 hostili v naší klubovně na Okružní C-tým QCC Č. Budějovice. Stejně jako minulé kolo, i toto utkání bylo důležité z toho pohledu, že obě družstva budou po skončení základní části bojovat ve skupině o udržení a vzájemný výsledek se bude započítávat.
My jsme nastoupili v sestavě František Rolinek – Dominik Rolinek – Martin Hejda – Josef Novák – Jonáš Havelka – Matyáš Hosnedl – Míša Lorencová – Martina Šťastná. Soupeř byl oslaben o opory na prvních dvou prknech, to však nebyl důvod ho podcenit. Naši hráči ale podali koncentrovaný výkon a zvítězili 5,5 : 2,5. Nebylo to ale tak jednoduché, jak by se mohlo podle výsledku zdát.

IMG_8618IMG_8619

Jak šel čas:
Martin měl na desce Paulsenův systém v sicilské. K aktivní hře se moc nehlásil. Na stejnou hru přistoupil i soupeř a tak partie skončila poměrně rychle po necelé hodině nerozhodně – stav 0,5 : 0,5.

Míša rozehrála zahájení na způsob výměnné francouzské, kde jí soupeř vzápětí vytvořil izolovaného pěšce. K boji okolo něj nakonec nedošlo, protože se soupeři po necelých dvou hodinách dohodli na remíze – 1 : 1.

Matyáš hrál proti španělské. Po klasickém průběhu zahájení se rozhodl hrát na dámském křídle, ale jeho figury moc nespolupracovaly. Po zablokování pěšců na dámském křídle začala soupeřka hrát na královském křídle a umožnila Matyášovi výměnou bělopolného střelce za koně vyrovnat hru. Po dočasné oběti figury špatně zareagovala a umožnila Matyášovi postupovat volným a-pěšcem. Když nevyužila poslední příležitosti, jak Matyášovi znepříjemnit hru, ztratila příliš mnoho materiálu a před několikatahovým matem vzdala – po dvou hodinách vedeme 2 : 1.

Martina hrála nepříliš náročnou variantu italské. Po oboustraných dlouhých rošádách to soupeř s aktivitou trochu přehnal a měl štěstí, že jeho chyb Martina hned nevyužila. Přesto pomalu zvyšovala tlak a když byly vyměněny dámy, získala postupně dva pěšce a vyhrát koncovku už pro ni nebyl problém – krátce po Matyášovi přidala druhou výhru – vedeme 3 : 1.

František rozehrál méně obvyklou útočnou variantu sicilské. Soupeř se nenechal zaskočit a tak přechod ze zahájení do střední hry proběhl v poklidu. Po výměnách figur, kdy se ani jednomu ze soupeřů nepodařilo druhého překvapit, se soupeři dohodli na remíze – 3,5 : 1,5.

Jonáš rozehrál výměnnou francouzskou a jakmile soupeř rošoval nakrátko, Jonáš věrný svému stylu rošoval nadlouho. K útoku na krále se ale díky pozorné hře soupeře nemohl dostat. Ten nic neriskoval a raději se do útočení také moc nehrnul, i když mu Jonáš příležitosti nabízel. Po výměně dam si v lepší pozici nepočínal dost důrazně a výměnami věží dovolil Jonášovi vyrovnat hru. Ve vzniklé nelehké koncovce, ve které měl Jonáš koně proti střelci, se soupeři po opakování tahů shodli na remíze – je to 4 : 2 a už neprohrajeme.

Dominik zkusil proti soupeřovi variantu skandinávské. Ze zahájení vyšel trochu hůře, když soupeř měl náskok ve vývinu a více prostoru. Po drobných nepřesnostech soupeře Dominik vyměnil dámy a podařilo se mu srovnat hru. V dalším průběhu se dopustil nepřesností sám, soupeř získal vrch a několikrát se mohl dostat do vyhraných pozic. Naštěstí pro Dominika nenašel ty nejlepší tahy a tak skončila partie po téměř 50 tazích  a více jak třech hodinách nerozhodně – 4,5 – 2,5 a jde jen o to, jak bude naše vítězství vysoké.

Josef odpověděl na soupeřovo Rétiho zahájení neohroženým nástupem pěšců v centru, ke kterému se připojily pěšci na dámském křídle. Na to soupeř odpověděl nástupem pěšců na královském křídle. Útok Josefovi moc nevyšel a po chybě skončil ztrátou pěšce. Potom soupeř obětoval kvalitu, kombinace mu rovněž nevyšla a když Josef kvalůitu vrátil, získal pěšce zpět, vyrovnal hru a pohrozil útokem. Soupeř nedbal na nebezpečí a sebral pěšce. Josef se vrhl do útoku, soupeř se musel bránit a nemít velké problémy s časem, je možné, že by se ubránil. Chyboval totiž nejen on, ale i Josef a tak se opět vyplnilo známé že vyhraje ten, kdo udělá chybu jako předposlední. Velice zajímavá partie, která po čtyřech hodinách hry stanovila konečný stav 5,5 : 2,5.

Hned po skončení základní části se budou hrát skupiny o postup do 1. divize a sestup do 3. Do finálové skupiny postupují první čtyři družstva ze skupin, my jsme ve skupině skončili na 5. místě a tak budeme hrát ve skupině o sestup. Ze základní části se nám započítávají dvě vítězství a čekají nás tři utkání: 4.2.2017 budeme zajíždět do Počátek, 18.2.2017 budeme hrát doma s Týnem n/Vlt., 5.3.2017 pojedeme do Sezimova Ústí a 25.3.2017 zakončíme soutěž doma s týmem Soběslavi.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 27.1.2017 23:17 | Shlédnuto: 1 505 x
Zpět nahoru