3. divize: Hraničář H. Stropnice B – ŠA VŠTE B 5 : 0

V 6. kole 3. divize – východ jsme v sobotu 28.1.2017 zajížděli do Horní Stropnice k utkání se silným B-týmem Hraničáře, který zatím neztratil ani bod a usiluje o postup do 2. divize. Bylo tedy zřejmé, kdo je favoritem.
My jsme nastoupili v sestavě Míša Lorencová – Jarda Studenovský – Ondra Hejda – Dan Pražák a Peťa Šmelhaus, tedy s dvěma hráči, kterým letos bude 9 let a s jedním desetiletým.

IMG_8628u

IMG_8629u
Jak si naši hráči vedli?

Peťa hrál svou první vážnou partii v životě. Před zahájením hry dostal poučení, že má spoustu času si každý tah dobře rozmyslet. Puštěním hodin se vrhl do hry, ale na všechny rady zapoměl. První ztrátu utrpěl v druhém tahu, kdy přišel o pěšce. Horší to bylo v tahu osmém, to přišel o dámu a bylo rozhodnuto – 1 : 0 pro domácí. Nevadí, v dalších partiích to bude určitě lepší a jednou bude Peťa s úsměvem vzpomínat, jak hrál svou první vážnou partii.

Ondrovi soupeřka nepřistoupila na oblíbenou ruskou a hrála se italská, kterou soupeřka hrála lépe. Získala pěšce, ale když udělala rošádu pod otevřený g-sloupec, o výhodu okamžitě přišla. Ondra se vrhl do ůtoku, v kterém mohl získat za pěšce figuru. Ke své škodě se nezdržoval zkoumáním, čím by ho mnohem zkušenější soupeřka mohla překvapit a ta ho překvapila. Ještě měl šanci získat figuru za tři pěšce, ani této možnosti však nevyužil a výměny zakončil v prohrané pozici se dvěmi pěšci méně. Proti dvěma spojeným volným pěšcům neměl šanci a rychle prohrál – 2 : 0. Nedostatek trpělivosti a nechuť hledat jiné možnosti než první nápad ho nejen v této partii stojí body.

Jarda odehrál zahájení ve španělské dobře. Ve střední hře nenašel vhodný plán, jak pokračovat a tak se snažil o výměny figur. Když nevěnoval dost pozornosti hrozbám soupeře, přišel nejdříve o figuru a následně přehlédl mat na první řadě 3 : 0.

Na Dana zkusil soupeř Caro-Kann. Po výměně dam a přechodu do střední hry udržoval Dan vyrovnanou hru. Na manévrování figurami nemá Dan ještě dost trpělivosti ani zkušeností a tak po několika nepřesných tazích začal mít mnohem zkušenější soupeř navrch.  Když Dan dopustil, aby si soupeř udělal volného vzdáleného pěšce, bylo o výsledku partie rozhodnuto 4 : 0.

Míša odpověděla na dámský gambit soupeře úpornou obranou získaného pěšce c4 za cenu opožděného vývoje. Ochotně vzala i druhého pěšce za cenu, že bude muset nechat krále bez rošády v centru pod palbou dámy a dvojice střelců soupeře. Míša se ale bránila úspěšně a i díky nepřesné hry soupeře stála s dvěma pěšci navrch velmi dobře. Nevyužila příležitosti vyměnit dámy a po zjednodušení hrát na výhru. Zřejmě podcenila útočné hrozby soupeře, oslabila královské křídlo a po ztrátě několika temp dovolila soupeři nejen vyrovnat, ale i získat lepší pozici. Soupeř útočil z královského křídla, všechny figury Míši byly na dámském křídle. Soupeř získal oba pěšce zpět a jeho útok trval dál. Ani on ale nehrál v poměrně náročné pozici nejpřesněji a tak se hra opět vyrovnala. Po výměně dam přešla hra do věžové koncovky, v které obě strany měly volné pěšce a kde měla Míša slušnou šanci na udržení nerozhodného výsledku. Po přehlédnutí však přišla po třech hodinách hry v 64. tahu o věž a bylo rozhodnuto 5 : 0 pro domácí.

Výsledek sice jedoznačný, ale ve všech partiích na prvních čtyřech deskách drželi naši hráči proti zkušenějším soupeřům vyrovnanou hru a ve dvou dokonce měli velké šance na vítězství. I přes vysokou porážku počítáme s tím, že mladí hráči budou nastupovat opakovaně a ve třetí divizi sbírat zkušenosti.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 30.1.2017 20:48 | Shlédnuto: 1 412 x
Zpět nahoru