2. divize: ŠA VŠTE – Spartak Soběslav 1,5 : 6,5

K poslednímu kolu nadstavby 2. divize ve skupině o udržení jsme nastoupili v naší klubovně na Okružní proti týmu Spartaku Soběslav. Vzhledem k tomu, že jsme neměli žádné starosti se záchrannými pracemi, dali jsme volno našim oporám z předních šachovnic a dali příležitost mladým hráčům. K utkání jsme tak nastoupili v sestavě Martin Hejda – Jonáš Havelka – Matyáš Hosnedl – Petr Šťastný – Lucka Rolinková – Martina Šťastná – Odra Hejda – Dan Pražák. Proti družstvu soupeře, sestaveného ze samých zkušených hráčů, jsme velké šance neměli a hladce prohráli 1,5 : 6,5.

Martin výborně začal, získal čistou kvalitu a zdálo se, že jeden bod je doma. Stačila chvilková nepozornost, Martin nastavil figuru a situace se otočila, když dvě figury soupeře proti věži měly mnohem větší působnost. Naštěstí Martin našel protihru v postupu a-pěšce, když ale soupeř nabídl remis, Martin v už lepší pozici raději přijal.
Jonáš hrál tak, jak je jeho zvykem. Poměrně brzy obětoval kvalitu za dva pěšce a přešel do koncovky, kde postupem volných centrálních pěšců dělal soupeři velké problémy. Ten nehrál nejpřesněji a tak Jonáš bez problémů dotáhl partii do vítězného konce.
Matyáš získal při přechodu do střední hry pěšce, ale za cenu že nechal soupeři dvojici střelců, která Matyášovi dělala potíže. Když si navíc zavřel koně o kterého vzápětí přišel, nezbývalo nic jiného než hledat protihru v postupu volného a-pěšce. Toho se soupeř nezalekl a rozhodl nátlakovou hrou na královském křídle. Pro Matyáše dobrý materiál k rozboru, kde se stala chyba.
Peťovi se moc nepovedlo zahájení a hned při přechodu do střední hry přišel o kvalitu a pěšce a navíc jeho král zůstal bez ochrany pěšců i figur. Ty nenašly souhru a po výměnách rozhodl soupeř postupem volného pěšce, kterého nebylo jak zastavit.
Lucka hrála velmi hezky a soupeře pěkně trápila. Hrála ze všech nejdéle a teprve po chybě v samém závěru po více jak 4,5 hod hry prohrála. Určitě pochvala za pěknou partii, i když ten výsledek nebyl takový, jaký by si zasloužila.
Martina nestihla přijít k partii včas a zbytečně prohrála překročením času.
Ondra i Dan rozehráli své partie celkem dobře. Ondra ale ve střední hře nedával pozor a dostal mat. Dan se držel a prohrál až v pěšcové koncovce.

Celkově lze hodnotit naše působení ve 2. divizi jako velice úspěšné. V osmičlenné skupině, bojující o udržení, jsme obsadili s 12 body (4 vítězství, 3 prohry) 5. místo, pouhé 4 body od 1. místa a s dostatečným odstupem 9 bodů na sestupující tým.
Jak si vedli naši hráči? František Rolinek uhrál na 1. šachovnici 3,5 b z 8 utkání, Dominik Rolinek 7/9, Martin Hejda 2/6, Josef Novák 7/9, Jonáš Havelka 6/8, Matyáš Hosnedl 4/8, Honza Bauer 1/6, Peťa Šťastný 2/6, Míša Lorencová 3/7, Lucka Rolinková 0,5/5, Martina Šťastná 4,5/7, Jarda Studenovský 0/1, Zdeněk Lorenc 2/2, Ondra Hejda 0,5/3 a Dan Pražák 0/3.
Všem hráčům děkujeme za vzornou reprezentaci Šachového oddílu VŠTE Č. Budějovice.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 6.4.2017 12:40 | Shlédnuto: 1 473 x
Zpět nahoru