Open Nové Hrady 2019 jsou minulostí

V neděli 25.8.2019 skončil nultý ročník šachového setkání, nazvaného Open Nové Hrady. To se skládalo ze dvou turnajů – Otevřeného přeboru Jihočeského kraje v bleskovém šachu, hraného zároveň jako 27. ročník Memoriálu Františka Černíka (podrobněji viz samostatný článek níže), a Velké ceny VŠTE.

Ve Velké ceně se do posledního kola urputně bojovalo nejen o vítězství v turnaji, ale o každé místo v konečné tabulce. V posledním kole nenechal nic náhodě FM Michal Novotný (ŠA VŠTE). V oboustranně útočně vedené partii si vítězstvím černými kameny nad Valenzem zajistil výsledkem 6/7 nedělené 1. místo.

IMG_0691

I o další pořadí se bojovalo. 2. místo si zajistil až po více jak čtyřech hodinách hry Zdeněk Richtr (ŠA VŠTE) remízou s Filipem Hlavsou.

IMG_0679u

3. místo vybojoval Jiří Daniel (Region Panda)

IMG_0698u

a 4. místo překvapení turnaje, ještě ne jedenáctiletý Daniel Pražák (ŠA VŠTE), všichni 5/7.

IMG_0702u

Na 5. místě skončil Miroslav Valenz (Sokol Domažlice),

IMG_0707u

na 6. Filip Hlavsa (ŠACHklub Písek),

IMG_0708u

7. Dominik Rolinek (Sokol Tábor),

IMG_0715u

8. další překvapení, dvanáctiletá Adéla Rolinková (ŠA VŠTE), všichni 4,5/7.

IMG_0718u

Nejstarší účastník turnaje František Rolinek sr. obsadil 13. místo (3,5/7).

IMG_0722u

Letos jediný přeshraniční účastník Wolfgang Schneider z Sc Eisgarn (vpravo) dojížděl na turnaj na kole. Skončil s výsledkem 3/7 na 17. místě. Mezi ním a p. Hokrem došlo k zajímavé příhodě. Vladimír Hokr se intenzivně zabývá historií Novohradska  a při překladu jeho knihy do němčiny spolupracoval s Bernardem Schneiderem z Rakouska. Když se o tom zmínil panu W. Schneiderovi, byl velmi překvapen, když se dozvěděl, že pánové Wolfgang a Bernard jsou bratři. Vztah s bratrem komentoval Wolfgang takto: bratr umí lépe česky, já lépe hraji šachy.

IMG_1285u

Kompletní výsledková listina je zde

Celé šachové setkání proběhlo pod záštitou starosty Nových Hradů Mgr. Vladimíra Hokra, který zajistil nejen výborné podmínky pro hru v krásném prostředí Muzea města Nových Hradů, Novohradska a Novohradských hor, ale také bohatý doprovodný program a věnoval účastníkům zajímavé poblikace o Nových Hradech a okolí. V pohodovém turnaji neměl rozhodčí Martin Hejda s řízením žádné problémy.

IMG_0685u

Všichni účastníci nešetřili chválou a uznáním nad celým setkáním a zajímali se, jestli se bude taková akce opakovat v příštím roce. Když starosta města zopakoval přání ze zahájení turnaje, aby se šachová setkání stala tradiční součástí  letních aktivit v tomto regionu i v budoucnosti, a stejné přání sdílí i pořadatelé, můžeme se těšit:

za rok v Nových Hradech na shledanou.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 28.8.2019 18:00 | Shlédnuto: 1 207 x
Zpět nahoru