Vienna Chess Open 2019 /17.-24.8. 2019/

V reprezentativních prostorách vídeňské radnice se uskutečnil 21. ročník šachového turnaje pro hráče s ELO ≥ 2000 (turnaj A), ELO ≤ 1999 (turnaj B) a ELO ≤1599 (turnaj C).
Celkově se u šachovnic sešlo 971 hráčů z více než 60 zemí světa. Pro naši šachovou akademii byl zajímavý zejména turnaj B, ve kterém mezi 409 startujícími bojoval Honza Bauer jako 228. nasazený.
JB

S podporou trenéra Michala Novotného, který ho na jednotlivé partie připravoval, odvedl solidní šachový výkon. V prvních dvou partiích prohrál z téměř vyhraných pozic díky přehlédnutí v koncovce s rakouským soupeřem a na čas s americkou soupeřkou. Ve třetí partii už však švýcarského soupeře jednoznačně přehrál. A stejně zabodoval i ve 4. partii proti hráči z Itálie. Získal tak 2. bod ze 4 partií a těšil se na další hru. V pátém kole se s německým soupeřem dohodli na remíze. A stejně dopadlo i kolo šesté. A při 3 bodech z 6 partií se Honza posunul v pořadí blízko k 228. místu, na němž byl nasazen. Po ne příliš povedeném začátku turnaje sbíral Honza zpět ztracené ELO body a věřil, že v dalších partiích začne ELO body připisovat. Bohužel, nestalo se tak. V 7. i 8. kole Honza rakouským soupeřům přes veškerou snahu a odhodlání podlehl. A v posledním, 9. kole, zakončil turnaj remízou s rakouskou soupeřkou po více jak pěti hodinách hry.

Turnaj byl výbornou šachovou i životní zkušeností i přesto, že konečné pořadí a odepsané ELO body by mohly být zklamáním. Nejsou. Honza jimi zaplatil za nové šachové znalosti. Bylo velice poučné setkat se se soupeři různého věku z různých koutů světa. Jejich hra dokládala velikou rozmanitost šachu. Nedostupnost záznamů o jimi odehraných partiích neumožňovala přesnou přípravu. Hra tak vyžadovala pečlivé přemýšlení a co nejpřesnější protihru na nečekaná a Honzovi zcela neznámá zahájení. Už se těšíme na rozbory s trenérem.

Výsledky turnaje naleznete zde: http://chess-results.com/tnr410005.aspx?lan=5&art=0&turdet=YES
Pred kolem

Takový byl vídeňský šach. Nesmím však opomenout vídeňský řízek, Sacher Torte, Stephansdom (katedrálu sv. Štěpána), Hofburg, Lipicány ve španělské jezdecké škole, Prátr, filmový festival s promítáním na stěnu radnice, městské parky a další historicko – kulturně – společenské zážitky, na které jsme si program udělali bohatý. Kromě nedělního dvojkola se hrálo vždy od 17 hodin. Byl tak téměř skoro každý den čas na nějaký nový zážitek.

Ačkoli venku bylo přes 30˚C, klimatizace v hracích místnostech zajišťovala velmi příjemné prostředí, do kterého se hráči po celodenním horku velmi těšili. I my jsme proto plánovali vycházky tak, abychom na hru docházeli s téměř hodinovým předstihem, abychom se po procházce městem ochladili a zkoncentrovali na hru.

Za zmínku stojí i ubytování, které vyjednali pořadatelé. Ve **** hotelu u hlavního nádraží jsme obývali velmi pěkný, čisťoučký, prostorný a klimatizovaný dvoulůžkový pokoj za 50 EUR/osobu/noc včetně bohaté snídaně. Ve Vídni za takové peníze asi standard jinde nedosažitelný. Do hrací místnosti to bylo 20 minut tramvají s tím, že mládež do 15 let v městské dopravě o prázdninách neplatí a dospělí za týdenní lístek zaplatí necelých 18 EUR. To opravdu nemělo chybu.

Sepsal: Jan Bauer, sr.

Napsal: Michal Novotný | Publikováno: 5.9.2019 10:21 | Shlédnuto: 621 x
Zpět nahoru