Mistrovství EU mládeže 2015

IMG_6518__
Od 18. 8. do 27. 8. 2015 se v Koutech nad Desnou hraje Mistrovství Evropské unie mládeže v šachu. Českou republiku a naší Akademii v kategorii do 10 let reprezentují Martinka Šťastná a Honzík Bauer. O tom, jak si vedou, Vás budeme průběžně informovat. Držíme palce!

19.8.2015 – Den první

Dnes krátce před polednem si trenéři české reprezentace Pavel Benčo, Michal Novotný a Lukáš Vlasák svolali všechny české reprezentanty (celkem 20 ve 4 kategoriích), dali jim krátké poučení jak se jako reprezentanti mají chovat a potom si je rozdělili, kdo bude o koho pečovat – nejenom co se týká rozboru odehraných partií, ale i přípravy na další kola. Martinku i Honzíka si vzal pod svá křídla Michal . Zatím byla uzavřena prezence a nalosováno 1. kolo. Martinka bude hrát černými na 3. šachovnici s Raisa-Georgiana Vulpe z Rumunska, se zkušenostmi m.j. z MEU 2013 a MS 2013. Honzík bude hrát bílými na 5. šachovnici s Tomasem Brnusakem ze Slovenska, se kterým na loňském MEU remizoval. Vzhledem k tomu, že 1. kolo začínalo v 15:00 s nulovou torerancí (pokud nebyl hráč v tu dobu za šachovnicí, okamžitě prohrál), nebylo na přípravu na soupeře moc času. Přesto se podařilo Martince strefit se do zahájení a až do 16. tahu se hrála ostrá varianta Italské podle přípravy, kde ale černá musela hrát velmi přesně. V 17. tahu soupeřka zahrála nový tah a začalo se hrát „z hlavy“. Martinka se musela přesně bránit a až do 20. tahu se jí to k velké spokojenosti Michala dařilo. V těžké pozici ale nenašla ve 20. a následně 21. tahu správné pokračování, po kterém by se osvobodila z tlaku a stála dobře. Soupeřka okamžitě využila šanci, získala materiál a nebyl pro ni problém dovést partii k vítězství. Přes prohru Michal Martinku pochválil za dobrou hru. Honzík hrál na soupeřovu sicilskou zavřenou variantu. Byl ale trochu netrpělivý, chtěl útočit a tak udělal dlouhou rošádu.Soupeř udělal krátkou, měl ale lépe postavené figurky a v útoku na krále byl rychlejší. Souhra jeho figur byla lepší a když Honzík nevyužil možnosti ke zjednodušení, soupeř vyhrál. Moc se nedařilo ani ostatním reprezentantům ČR, tak doufejme, že zítra to bude lepší. Martinka bude hrát bílými s Motuza Nedas z Litvy a Honzík černými s Lahs Einars z Lolyšska. Hraje se od 15 hod a všechny partie jsou přenášeny on-line na výše uvedeném odkazu.

20.8.2015 – Den druhý aneb za vším hledej dámu

Tak dnes to na pochvalu moc nebylo. Martinka přišla po 1,5 hod se slzičkami. Partii rozehrála dobře (Caro-Kann), ale zapomněla na důležité pravidlo – před zahájením akcí zabezpečit krále. Když chtěla provést 11. tah, tak se nechtěně dotkla střelce, soupeř trval na tom, že s ním musí táhnout a Martinka místo toho, aby zavolala rozhodčího, partii vzdala, protože přicházela o dámu. Poučení pro příště. Krátce na to přišel Honzík, ten přišel o dámu pro změnu v 19. tahu. Tady se hrála španělská, ale když na dámu nedáváte pozor, špatně to dopadne. Doufejme, že smůlu si už oba vybrali a snad to zítra nebude do třetice a konečně přineseme lepší zprávy. Martinka hraje černými s Hannesem Hetznerem z Německa, Honzík bílými s Karolem Ullrichem z Polska. Tak držte palce!

21.8.2015 – Den třetí –  do třetice všeho špatného neplatí!

Dnes to pro změnu na pochvalu je. Oba naši reprezentanti zaslouží pochvalu nejen za dvě vítězství, ale i za bojovnost.Obě partie se hrály dlouho, Honzík hrál 3 hodiny a Martinka ještě o půlhodinu déle. Honzík hrál španělskou hezky zodpovědně, když mu soupeř nabídl pěšce tak ho sebral, potom druhého, třetího, figurku a hrál tak, že nepřipustil žádnou protihru soupeře a trpělivě dovedl partii k zaslouženému vítězství. Martinku čekal černými královský gambit – soupeř na 1. e4 e5 nehraje nic jiného než 2. f4. Martinka odpověděla Falkbeerovým protigambitem s obětí pěšce.  Soupeř se ale nenechal nalákat do léček, postupně vyměnil figury a přešel do koncovky s koněm proti střelci a pěšcem více. Koncovku Martinka sehrála pěkně – odlákala soupeřovo krále, obětovala střelce  a postupem pěšců rozhodla partii ve svůj prospěch. Za bojovnost pochvala skutečně zasloužená. A jak vypadá den na MEU? Po skončení partií čeká hráče rozbor s trenéry reprezentace, v našem případě s Michalem Novotným. Hráči ale můžou jít na rozbor i k Pavlu Benčovi nebo Lukáši Vlasákovi. Dnes Martinka skončila hodně pozdě, tak jsme rozbor odložili až na zítřek. Po večeři byl totiž domluvený zápas v bowlingu – beskydská šachová škola proti „zbytku světa“, reprezentovaný týmem Michala. A stal se zaznamenání hodný skutek – BŠŠ odešla poražena! (Alespoň v něčem…). Všichni se náramně bavili. Dopoledne mezi 10 – 11 hod se pravidelně hraje fotbálek, družstva si obvykle ze zájemců vybírají nejmenší přítomní hráči. Ještě štěstí, že o těchto kláních neví fotbaloví scouti – šachy by asi přišly o mnohé hráče. Před fotbálkem a po něm je obvykle příprava s trenéry na další kolo, která dle potřeby pokračuje i po obědě. A ve tři odpoledne začínají nové boje… Zítra Martinka nastoupí opět černými proti Ryszardovi Cwiekovi z Polska, Honzík také černými proti Timotheovi Razafindratsimovi z Francie. Francouzská se ale hrát asi nebude.

22.8.2015 – Den čtvrtý – není remíza jako remíza

Dnes to měli Martinka i Honzík poměrně těžké, ale vypadá to, že lehcí soupeři nepřijeli. Martinka odehrála zahájení (ruskou) celkem dobře; potom zbytečně otálele s velkou rošádou a dokonce vědomě odmítla zisk pěšce. Po výměnách vznikla celkem složitá pozice s věžemi a stejnými střelci. Martinka nehrála nejpřesněji, po výměně jednoho páru věží dokonce přišla o pěšce, ale soupeř nabídl remis, kterou s úlevou přijala. Honzík hrál španělskou a vedl si dobře. Po přechodu do střední hry získal pěšce, po zápletkách vyměnil věž za dvojici střelců a stál velmi nadějně. Přišlo ale několik slabších tahů a po vynucených výměnách přešla partie do koncovky, v které měl soupeř věž a 1+3 pěšce, Honzík střelce, koně a 2+4 pěšce. Po dalším slabším tahu soupeř vyměnil věž za obě lehké figury a v pěšcové koncovce měl sice pěšce méně, ale lepšího krále. V pozici, náročné na počítání nabídl Honzík remis a soupeř přijal. Při rozboru Michal ukázal Honzíkovi, kudy mohla vést cestička k výhře. Nakonec byla spokojenost na všech stranách. Zítra si Martinka bílými zahraje proti dnešnímu Honzíkovo soupeři Timotheovi Razafindratsimovi z Francie, Honzík bude hrát opět černými s Victorem Motiu z Rumunska.

23.8.2015 – Den pátý – nějaké body by byly, ale…

… našim hráčům se do tabulky nebudou započítávat. Ale po pořádku. Honzík odehrál zahájení v podstatě dle přípravy (Slovanská obrana). Potom se rozhodl, že zahraje c5 a začaly problémy, které vyvrcholily v 16. tahu nepozorností a ztrátou dámy za dvě lehké figury v 16. tahu. Honzík to ještě chvilku zkusil, ale v 24. tahu vzdal. Martinka odehrála zahájení (zavřená sicilská) bez problémů a stála výrazně lépe. Ve 12. tahu ale nezvolila správný plán, spočívající ve hře na královském křídle, a umožnila soupeři dohnat zpoždění ve vývinu. Ten převzal iniciativu, získal pěšce, zakrátko na to figuru a Martinka v beznadějné pozici vzdala. Přes to byla za první polovinu partie pochválená. Když vzdala, zbývalo jí na hodinách 6 min. a 30 vteřin (hraje se 90 min na celou partii s přídavkem 30 vteřin za každý provedený tah). Takže dnes nula. A co ty body? Bylo jich celkem 7,5. Pořadatelé totiž uspořádali pro zájemce z řad mládeže a doprovodu bleskový turnaj. Přihlásilo se 32 zájemců, mezi nimi Honzík a po odhození obav z fiaska po prohře s mládežníky i já (na vysvětlenou – za posledních cca 25 let  jsem odehrál odhadem 5 „blicáků“, v žádném roce více než 1. Takže obavy byly více než oprávněné). Hrálo se na 9 kol tempem 3 min s přídavkem 2 vteřin. Hrálo se mi dobře, ve všech partiích kromě jedné jsem stál lépe, ale ne všechny jsem dokázal vyhrát – 3x jsem prohrál na čas, nebo to zkazil. Tu jedinou,kde jsem stál od začátku prohraně protože jsem totálně zkazil zahájení a ztratil věž jsem po drtivém útoku všech možných figur vyhrál. Se 4 body jsem skončil na 20. místě (první Čech!), Honzík se 3,5 body na 24. místě (2. Čech). Jak hrál Honzík jsem viděl jen v jednom kole, když jsme hráli spolu. Černými se ve španělské držel statečně, chybovat začal ve střední hře a nevyšel mu ani plán, že vyhraje na čas – měl jsem lepší než on. Nutno smeknout před výkonem mnoha mladých hráčů! A v pondělí nás čeká už 6. kolo. Martinka bude hrát černými s Natálií Ivaneckou ze Slovenska, Honzík bílými s Luckou Fizerovou z Beskydské šachové školy. Z tohoto kola přinesu zprávu se zpožděním, protože odpoledne musím odjet do Prahy, kde mám v úterý nějaké řízení.

25.8.2015 – Den sedmý – a zase nic

Nejdříve ale Den šestý. Jak jsem psal, odjel jsem v úterý odpoledne do Prahy a vrátil se ve středu večer. U hodnocení trenérů reprezentace jsem tedy nebyl, tak moje vlastní hodnocení. Martinka začala opatrně až pasivně, potom partii přiostřila a získala pěšce. Zbrkle vyměnila střelce, po další nepřesnosti si nechala vyměnit další figuru a musela pěšce vrátit. Hra přešla do koncovky, ve které nabídla remis, i když se zdá, že stála lépe. Honzík hrál  od začátku velmi dobře. Soupeřka mu ve střední hře obětovala (ztratila?) střelce za dva pěšce, potom ukvapeným postupem volného pěšce si uzavřela dámu, kterou musela dát za věž. V jasně vyhrané pozici ale začal Honzík dělat neuvěřitelné chyby. Výsledkem byla nejdříve zbytečná ztráta věže, potom i volného pěšce a nabídka remis.        U Martinky možná, u Honzíka určitě ztráta poloviny bodu. A ty potom ve výsledku chybí. Sedmý den moc radosti také nepřinesl. Martinka hrála bílými s Nikoletta Toth z Maďarska a zkusila napravit neúspěšný Caro-Kann z druhého kola. Bylo to určitě lepší a také aktivnější než předešlý den. Ale i tentokrát ve snaze hrát útočně zapomněla na ochranu svého krále. Nevěnovala patřičnou pozornost snažení soupeřky, která útočila pouze koněm a dámou na královském křídle,  zatímco Martinka se věnovala nástupu svých pěšců na královském křídle. A nemohlo to dopadnout jinak než špatně. Škoda, sice pochvala za bojovnost, ale co za podcenění obrany, která byla celkem jednoduchá? Honzík hrál s kamarádem, rovněž Honzíkem Rouskem. Zahájení sehrál po svém, mně se moc nelíbilo ale Honzík tvrdil, že na rozboru ho Michal pochválil. Ze zahájení vyšel lépe soupeř. Honzík nevyužil několika dobrých příležitostí, jak aktivitu soupeře otupit a naopak umožnil soupeři provést moc hezký taktický manévr, po kterém Honzíkovi nezbylo nic jiného než před neodvratilelným matem vzdát. Takže dnes bez bodu. Zítra Martinka hraje s bílými s Karolem Ullrichem z Polska, Honzíkovo soupeřem z 3. kola. Honzík bude hrát také bílými s Vladislavem Nazarovem z Estonska. Dočkáme se bodů zítra? Moc příležitostí už nezbývá….

26.8.2015 – Den osmý – dočkali jsme se

Martinka konečně zahrála tak, jak si nejen Michal představoval. Nutno přiznat, že soupeř spolupracoval. Ve španělské udělal několik chyb, kterých Martinka využila k lepší pozici. Pod tlakem se dopouštěl dalších chyb a Martinka bez problémů zvítězila. Michal byl konečně s její hrou spokojen a kdyby ve 22. tahu obětovala koně, byl by její partii navrhl na vyhlášení jako nejlepší partie kola. Před začátkem kola se vždy vyhlašovaly nejlepší partie z předešlého kola v jednotlivých kategoriích a děti byly odměňovány nějakou dobrotou. Honzík hrál sicilskou. V zahájení udělal několik chybiček, které soupeř nevyužil. Po výměnách ve střední hře zůstala každému hráči dáma, věž, jezdec a 6 pěšců. Soupeř ovládal dámou větší prostor, ale Honzík se dobře bránil a když soupeř vyměnil dámu a koně, vše směřovalo k remíze. Soupeř ale vyměnil i věž a vzniklou pěšcovku hrál Honzík lépe a vyhrál. Takže radost z dvou bodů. Jen tak dál. Zítra se hraje poslední kolo, Martinka bude hrát černými se sympatickou holčičkou Nguyen Thao Nhi z Francie, Honzík také černými s Natálií Ivaneckou za Slovenska, s kterou Martinka remizovala v 6. kole. Zítra se hraje poslední kolo už od 8:30, tak na přípravu moc času nezbývá. Po obědě bude vyhlášení výsledků a zakončení.

27.8.2015 – Den devátý – honem dohnat co se dá

Soupeřka překvapila Martinku nepravidelným zahájením. Ta se ale nedala zaskočit a ze zahájení vyšla lépe. Ve střední hře hrála dobře a postupně ovládla hru. Ve 33. tahu nevyužila příležitost k rychlému rozhodnutí (opět  taktika!), ale po výměně dam přešla do koncovky, v které si už vítězství nedala sebrat. Až na tu taktiku pochvala. Do Honzíka se soupeřka v trochu divokém zahájení pustila bez bázně a hany. Honzík ale vše přečkal, sice se špatným králem, ale s dvojicí střelců. Postupně svou pozici vylepšoval, po chybách ale přišel o střelce. Soupeřka chybovala také a figuru vrátila. Když ještě vyměnila všechny figury, přišla o pěšce a v koncovce byl Honzík lepší a vyhrál. Za bojovnost určitě pochvala. Takže na závěr opět dva body a vylepšené jméno.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 18.8.2015 11:09 | Shlédnuto: 1 051 x
Zpět nahoru