Mistrovství Evropy mládeže Poreč, Chorvatsko

Od 21.9. do 30.9.2015 se v Chorvatské Poreči hraje Mistrovství Evropy mládeže v šachu. Na této významné události je naše akademie zastoupená Martinkou Šťastnou, která si účast v kategorii dívek do 10 let vybojovala druhým místem na přeboru republiky v březnu v Koutech nad Desnou.

IMG_6822

Do Poreče jsme vyrazili z Č. Budějovic  v neděli ráno, když jsme do naší výpravy (Martinka s babičkou a se mnou, t.zn. dědou) přibrali Honzu Miesbauera, který bude hrát v kategorii H14, a Ondru Skýpalu z Odolene Vody (H10). Cesta ubíhala rychle, na hranicích žádné problémy a tak jsme byli po 16. hodině na místě. Děti jsme nechali v jejich hotelu Cristal 4*(řetězec Valamar) a sami přejeli do hotelu Pical (stejný řetězec, 3*) cca 3 km na druhé straně Poreče.

V pondělí si mladí reprezentanti v doprovodu trenéra reprezentace mládeže Davida Kaňovského, trenérů Pavla Šimáčka a Vladimíra Tally prohlédli sportovní halu, kde se mistrovství bude hrát (podívejte se na stránky organizátora www.porec2015.org). Bezp. služba velmi přísně dbá, aby na plochu, kde se hraje, měli přístup pouze hráči, ved. týmů a rozhodčí, všichni vybaveni kartami. Diváci mohou sledovat dění pouze z tribuny. Prvních 10 šachovnic je přenášeno on-line, v hale ale není přístup na wifi.

IMG_6819

V pondělí odpoledne začalo podle plánu 1. kolo. V něm se Martinka bílými utkala se Slovinkou Arja Ela Hvalou a vstup do turnaje se jí podařil, když nad soupeřkou po více jak 3 hodinách zvítězila. Druhý jihočech, Honza Miesbauer, remizoval. Večer jsem při procházce u moře chtěl zjistit, jaká je v moři voda. Někdo mi ale namydlil schody (že by sám bůh moří Neptun?), a tak jsem zajel do moře oblečený i s fotobrašnou na krku. Naštěstí se křest obešel bez následků.

IMG_6797

V úterý dopoledne bylo na pořadu 2. kolo. Los přisoudil Martince černými polskou reprezentantku Annu Krzyzosiakovou. Zahájení Martinka sehrála trochu opatrně, ale ve střední hře soupeřku přehrála a i přes drobné chyby s přehledem po cca 1,5 hodině zvítězila. Vstup do turnaje výborný.

Ve 3. kole nastoupí Martinka proti Yelyzavetě Hrebenshchykové z Ukrajiny, tak držme palce.

Na 3. kolo bude nejlepší rychle zapomenout. Po předchozích kolech, kde Martinka hrála koncentrovaně a pomalu, bylo toto kolo pravý opak. Možná to zavinila nervozita, způsobená ztrátou akreditační karty, bez které ji pořadatelé nechtěli pustit do haly, kde se hraje (nakonec přimhouřili oči s tím, že kartu přinese zítra, tedy dnes). V takových případech platí, že se musí na nepříjemnosti zapomenout, o to více přemýšlet a hrát opravdu pomalu. Tahle zkušenost Martince chybí a tak to podle toho vypadalo. Už ve 14. tahu se dopustila první hrubé chyby, vzápětí další a následovala ztráta materiálu – nejdříve figury, v dalším tahu už to bylo o celou věž a bylo po partii. Přesně tomu se říká s prominutím partie blbec. Podobně se ale dařilo i dalším českým reprezentantům, jednou s výjimek byl Honza Miesbauer, který vyhrál a má po třech kolech stejně jako Martinka 2 body. Nad výsledkem některých našich reprezentantů se asi zachmuřilo i nebe, když během kola přišla bouřka a partie se dohrávaly za lijáku, který s přestávkami trval až do noci. Dnes (ve čtvrtek dopoledne) zatím neprší a doufejme, že se rozjasní i naše obličeje. V dnešním 4. kole hraje Martinka černými proti Kara Gulce Nehir z Turecka, tak snad bude její hra pohlednější (zatím nemáme zprávu, jestli našla kartu).

Tak ztracenou kartou to nebylo. Karta se našla, ani to nedalo moc hledání. Zlepšení hry to ale nepřineslo. Martinka začala nesoustředěně, její hra postrádala jiskru a tak soupeřce stačilo využívat drobné prohřešky, kterých se Martinka dopouštěla, k tomu, aby získala poměrně snadno převahu. Když Martinka ani nevyužila snad jedinou příležitost k získání naděje na protihru, bez odporu prohrála. Škoda, soupeřka toho nemusela moc ukázat. Ale pokud se Martinka nad svou hrou nezamyslí, hru nezpomalí a nevrátí se k soustředěnosti, s jakou odehrála první dvě kola, těžko se dočká lepšího výsledku – na mistrovství Evropy hrají kvalitní hráčky a na náhodu se nelze spoléhat..
V  5.  kole hraje Martinka bílými proti Zuzanně Lukasik z Polska, která má sice podstatně horší rating než Martinka, ale to tady není podstatné.

5. kole přece jen ke zvratu došlo, alespoň co se týká přístupu ke hře. Martinka rozehrála francouzskou sice opatrně, ale potom začala hrát aktivně. Ve střední hře po krátkých rošádách soupeřku jednoznačně přehrávala, když nastoupila útokem pěšců na královském křídle. V prakticky vyhrané pozici však z obav o možnou ztrátu pěšce na dámském křídle (mohla si dovolit odevzdat na dámském křídle i další materiál) nepokračovala v útoku, který těžko mohl skončit jinak než rychlým vítězstvím. Ukvapeně vyměnila svého silného střelce za slabého koně soupeřky, stojícího mimo dění na kraji šachovnice, dovolila soupeřce na dámském křídle postoupit pěšci a nakonec strhnout vítězství na svou stranu. Škoda, k bodu bylo velice blízko, chybělo jen trochu více odvahy. Přesto byla Martinka od trenérů za pěkně vedený útok pochválená.
Dnes (v sobotu 26.9.) je volný den. Zdá se, že pořadatelé pro účastníky žádnou akci nepřipravili a tak bude volno využito k procházkám a odpočinku. Počasí ke koupání v moři moc není i když voda je poměrně teplá; je zataženo, ale neprší, teplota kolem 20oC, na nicnedělání jako stvořené. Ubytování v hotelu je bezproblémové, stravování formou bufetu ráno, v poledne i večer vynikající, k dispozici mají účastníci i venkovní bazén, stolní tenis a jiné možnosti se vyřádit. Po této stránce nelze organizátorům nic vytknout. Snad největší problém je připojení přes WiFi. Jak již bylo zmíněno, v hale není. On line je přenášeno pouze prvních 10 šachovnic, na ty se Martinka dostala v 2. a 3. kole. Sledovat partie tak lze pouze dalekohledem z tribuny, což není vždy to nejpohodlnější. Na hotelu je WiFi na pokoji velmi nespolehlivá, jakési kvality dosahuje pouze v lobby baru u recepce, kde se ale připojují snad všichni hosté hotelu a navíc je zde večer až do noci poměrně hlučno (živá hudba v baru, děti na stolním fotbalu, stolním tenise atd).
Zítra je na pořadu 6. kolo z celkem devíti, k dispozici jsou tedy ještě 4 body. Martinka bude hrát černými s Lucií Marcellier z Francie, která má 2 body stejně jako Martinka.

Volný den Martinka využila s kamarádkou Petrou Píšovou (D12) a Petry maminkou (společně sdílejí pokoj v hotelu) k výletu ponorkou do moře, kde sledovaly podmořský život. Děvčata zkusila i koupání v moři, ale počasí k tomu moc nebylo. Také se svezly vláčkem do města, které si prošly. Přestože je už po sezoně, překvapivě všude plno lidí, akorát pláže prázdné.

6. kole hrála Martinka pomalu, tentokrát trochu moc pomalu. Rozehrála dobře, dostala hned po zahájení soupeřku pod tlak, obětovala pěšce a hezky útočila. Pod vidinou, že zakončí útok matem, nechala stát figuru. Nezhodnotila však pozici správně když si nevšimla, že soupeřka figuru sebere se šachem a potom mat odvrátí. Je to škoda, v pozici bylo několik jiných možností, které vedly k jednoznačně lepší hře. I s figurou méně Martinka útočila, ale v okamžiku, kdy se dostala do nadějné pozice, kde by soupeřka musela hrát velmi přesně, jí do první časové kontroly chybělo provést několik tahů (na prvních 40 tahů má každý hráč 90 min, potom 30 min do konce partie s přídavkem 30 s na každý tah od začátku) a prohrála na čas. Až na jednu nepozornost a potom špatné hospodaření časem pochvala.

7. kole bude hrát Martinka bílými s Emou Bevanda z Chorvatska, doufejme že bude pokračovat v dobré hře a když si dá pozor na zbytečné chyby, dostaví se i úspěch – stále je možnost přidat 3 body.

Stává se z toho trapně odehraná písnička. Dobře sehrané zahájení, zisk pěšce, jednoznačná převaha a najednou – co se vlastně stalo? Podobně jako u auta, když v plné rychlosti dojde benzín – spoléháme se, že setrvačností možná dojedeme k nejbližší pumpě. Podobné mi to připadá tady – spoléhání na náhodu, že se už nic nemůže stát. A jako se před autem, jedoucímu bez motoru z kopečka, náhle objeví mírné stoupání, které auto zastaví, tak se najednou soupeřce, zatlačené do defenzívy, rozehrají věže. Ve snaze je vyměnit přehlédnutá vidlička, ztráta věže a konec. Co je platné, že Martinka hraje pomalu, když dělá chyby, které běžně nedělá ani v rapidu v časové tísni. Tady soupeřky nepromíjí ani drobnější chyby, natož ty hrubé. Přece jen je to Mistrovství Evropy, o kterém reprezentační trenéři mluví jako o vyrovnanějším než je mistrovství světa. Takže od trenérů opět pochvala za začátek partie, bod ale připsala soupeřka.

V předposledním 8. kole nastoupí Martinka černými proti Tyani De Rycke z Belgie. Ještě stále je možné napravit dojem z posledních kol, moc příležitostí už ale nezbývá.

IMG_6842
Před zahájením osmého kola se již začíná projevovat únava z dlouhého turnaje. Proti Martince sedí Belgičanka Tyani De Rycke.

No sláva, už jsme tady všichni propadali beznaději, naštěstí zbytečně. Martinka zahrála jako kdyby předchozí smolná kola nebyla. Od začátku aktivně, nic nenechala náhodě, získávala prostor a nakonec i materiál, když soupeřce chytila dámu a pak už rychle dovedla partii do konce. Nutno dodat, že sympatická belgičanka moc nezlobila.

I když se to nezdá, uteklo to jako voda a dnes (čtvrtek 30.9.) je od 13:30 na pořadu poslední,  9. kolo. V tom jde vždy o hodně, zvlášť ve „švýcaru“ s hodně účastníky; výsledek se dá dost vylepšit, ale také zkazit. Martinka bude hrát bílými s Pauline Schmidt z Německa a jistě všichni očekáváme, že to dopadne dobře. Druhý Jihočech na ME Honza Miesbauer má před posledním kolem 4,5 bodu a v případě výhry má šanci se posunout k celkovému 20. místu. Večer bude od 20:00 ve sportovní hale slavnostní zakončení a zítra nás čeká cesta domů.

A je dobojováno. Nedopadlo to sice podle očekávání výhrou, ale remízou, a to je přece jen lepší než prohra. Martinka opět dobře rozehrála (jako skoro ve všech partiích na tomto turnaji), získala prostorovou převahu, ale místo vývinu zbývajících figurek předčasně otevřela střed. Soupeřka toho využila k hromadným výměnám figur a partie pak po docela nezajímavém průběhu dospěla po cca 2,5 hodinách po opakování tahů do remízy. Celkový zisk 3,5 bodu je po výborném začátku trochu za očekáváním, ale ne vždy se daří. Celkové pořadí v tuto chvíli ještě neznáme, některé partie se ještě hrají. Na celkové hodnocení je ještě brzy, turnaj ale určitě nebyl ztrátou času. Dnes večer tedy žádné trápení s nespolehlivým a padajícím internetem, dlouhým čekáním na rozlosování dalšího kola a hledáním partií soupeřek. Po slavnostním zakončení si dáme trochu výborného místního muškátu a zítra dopoledne vyrazíme směr domov. Dobro došli!

IMG_6804

 

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 23.9.2015 12:58 | Shlédnuto: 1 239 x
Zpět nahoru