3. divize – východ: ŠA VŠTE – Spartak Kaplice B 0 : 5

K prvnímu utkání 3. jihočeské divize – východ na domácí půdě nastoupilo ve 2. kole naše družstvo proti silnému celku Sp. Kaplice B. Kolo, které se mělo podle rozpisu odehrát v sobotu, jsme po dohodě se soupeřem přeložili na neděli, protože v sobotu ještě naši hráči hráli na Mistrovství Čech v Harrachově.  IMG_6995uProti soupeři, na všech šachovnicích kromě 5. s výrazně vyšším ratingem, jsme nastoupili v sestavě (od 1. šachovnice): Jonáš Havelka, Matyáš Hosnedl, Petr Šťastný, Honzík Bauer a Míša Lorencová a určitě jsme se necítili předem poraženi. Dobře to ale vypadalo jenom něco přes hodinu.

Potom Matyáš, kterému zahájení moc nesedlo, přehlíží taktický obrat soupeře, který vnikl do tábora krále věží a před nekrytelným matem vzdává – 0 : 1.

Čas 1 : 30 odIMG_6994u zahájení: Jonáš se tlačí na soupeřova krále. Peťa hraje opět příliš komplikovaně a pomalu, dlouho přemýšlí nad jasnými tahy. Honzík hraje rovněž pomalu, spotřeboval 1 hod na 14 tahů (hraje se 2 hod na 40 tahů, potom se přidává 1 hod do konce), figurky si překáží a přehlíží vazbu na věž a dámu. Míša hraje vyrovnaně, má více prostoru.

Čas 2 : 00: Jonáš pokračuje v tlaku, hraje aktivně. Peťa nechce měnit dámy a ztrácí pěšce. Honzík stojí špatně, soupeř si může vybrat, jestli získá kvalitu nebo figuru.  Míši figurky si trochu překáží a končí to ztrátou pěšce.

Čas 2 : 30: Jonáš útočí, nabízí oběť koně. Po výměnách těžkých figur soupeř oběť přijímá, Jonáš má za koně za 2 spojené pěšce. Soupeř vzápětí jednoho sebral a Jonáš už bojuje o vyrovnání. Peťa si s pozicí neví rady, soupeř pomalu získává navrch. Honzík stojí jasně na prohru. Soupeř sebral figuru a neodvratitelně postupuje pěšci na krále. Honzíkovi zbývá na 20 tahů k časové kontrole 20 min, je na něm znát, že po nemoci, která mu zabránila v účasti na MČ v Harrachově, není v pohodě. Míša má po výměnách o pěšce méně, má sice dvojici střelců, ale iniciativu má soupeř. Vypadá to na debakl.

Čas 3 : 00: Jonáš se snaží najít protihru v postupu pěšců na dámském křídle, kde je poměr 3:1 v jeho prospěch. Soupeř ale také postupuje pěšcem v centru, podporovaném střelcem, koněm a králem. Podobně je na tom Honzík, kterému zbývá na 17 tahů 10 min a na jeho krále se valí lavina pěšců. Míša bojuje s pěšcem méně v těžké koncovce, kde soupeř má po výměně střelců dva spojené volné pěšce. Peťa přehlíží ztrátu kvality, zbytečně odvádí dámu od krále a jeho prohra je neodvratná – 0 : 2.

Čas 3 : 20: Jonáš vzdává, postup pěšce nelze zastavit. Vzápětí vzdává i Honzík před nekrytelným matem – 0 : 4. Statečně bojuje už jen Míša.

Čas: 4 : 00: Postup  pěšců nedokáže Míša zabránit, jen domácí analýza může odhalit, jestli byla v koncovce šance na záchranu – 0 : 5.

Závěr: Soupeř byl jednoznačně lepší a vyhrál zaslouženě. Vysoká prohra nás proti tak silnému soupeři nemusí mrzet, všichni naši hráči bojovali a se z chyb poučí, dopadne to příště zcela jistě lépe.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 3.11.2015 19:45 | Shlédnuto: 1 633 x
Zpět nahoru