Počátky – Šachová akademie VŠTE 2 : 3

K třetímu kolu 3. divize – východ zajíždělo naše družstvo do Počátek. Využili jsme nabídky školy a do Počátek tak mohli cestovat i s doprovodem všichni společně jenom jedním autem, kam se vejde 9 osob – s pěti hráči jel i čtyřčlenný fanklub. K překvapení domácích ale k zápasu nastoupily jen děti a tím jejich překvapení neskončilo.

IMG_6998Naše družstvo nastoupilo proti jednoznačnému favoritu v sestavě (od první šachovnice) Jonáš Havelka, Matyáš Hosnedl, Martina Šťastná, Honzík Bauer a Michaela Lorencová.

 

Krátce po zahájení hry bylo jasné, že Martina se dosud neprobrala z letargie, ve které setrvává už několik měsíců. Zcela ignorovala pokus soupeře získat jejího centrálního pěšce a bez odporu ho odevzdala. Krátce na to po podobné školácké chybě přišla o druhého pěšce a tak po půlhodině hry byla prohraná. Jen proto, že soupeř našel zalíbení ve sbírání dalších pěšců místo rozhodného útoku neskončila partie dříve. Naštěstí to byla jediná partie, na kterou se hráči soupeře chodili dívat se zalíbením v očekávání bodu. Míši soupeř rozehrál partii netradičně (něco mezi hrou 4 jezdců a italskou), toho Míša rozhodně využila a od začátku stavěla soupeře před problémy, takže spotřeboval na prvních 8 tahů celou hodinu. Ani to mu nepomohlo, Míša získala kvalitu a pěšce a má jasně navrch.

IMG_7002

Čas 1 : 00 od začátku: Jonáš černými si ve variantě dámské indické vytváří krytého volného pěšce. Matyáš jako bílý po rozehrání vídeňské při opačných rošádách útočí na královském křídle, Honzík rovněž jako bílý odpovídá na Caro-Kann soupeře, sice možná zbytečně přistupuje na výměny figur, ale stojí aktivněji.

Čas 1 : 30 – Jonáš trochu předčasně otevírá hru na královském křídle, přichází přitom o h-pěšce, je nucen vyměnit dámy a hraje koncovku s věžemi a bělopolnými střelci. Proti svému volnému pěšci má i soupeř volného pěšce na h-sloupci. Matyáš otevírá sloupce a vše připravuje k útoku na krále. Honzík pomalu zvyšuje aktivitu. Míša má kromě materiálu i prostor, o její výhře není pochyb.

Čas 2 : 00 – Míša získává koně za dva pěšce, takže má věž za pěšce, soupeř nedokáže čelit dalším ztrátám a vzdává – 0 : 1. Martina v koncovce se 4 pěšci méně, kdy soupeř si vybírá, kterého pěšce promění dříve, dostává pokyn, aby vzdala – 1 : 1. Honzík si bere k srdci, co jsme si řekli před partií – na krále! Matyáš spouští závěrečný útok, soupeř nedovoluje Matyášovi efektně obětovat dámu, o výhře Matyáše nikdo nepochybuje. Jonáš se soupeřem vyčkávají, zdá se, že oba by se spokojili s remízou, nikdo ale nepřichází s návrhem.

IMG_7001

Čas 2 : 30 – Matyáš útočí na soupeře ze všech stran, ten se nedokáže všem hrozbám ubránit a vzdává – 1 : 2. Honzík nabízí oběť kvality, soupeř nepřijímá, Honzík nekompromisně útočí. Soupeř tah, po kterém získává Honzík věž, komentuje slovy „to je úplně v pr**li a vzdává – 1 : 3 a vítězství už je jisté.

IMG_7004

Dohrává se poslední partie, kde se zdá, že soupeři neví, jak pozici řešit. Dříve na to přichází soupeř, kdy ve chvíli, kdy Jonášovo král brání vlastní věži v pohybu, otevírá dámské křídlo, daří se mu věže vyměnit a využívá volného h-pěšce k rozhodnutí a stanovení konečného výsledku na 2 : 3. Proti silnému soupeři dosahujeme prvního vítězství v soutěži družstev! To se samozřejmě muselo oslavit, což se stalo v hotelu v Žirovnici.

IMG_7005

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 15.11.2015 22:25 | Shlédnuto: 1 960 x
Zpět nahoru