2. divize: ŠA VŠTE A – Royal Č. Budějovice A 3 : 5

Ve třetím kole (to druhé jsme pro účast našich hráčů na MČ v Harrachově odložili na 3.12.2016) jsme nastoupili v naší klubovně na Okružní proti A-týmu Royalu Č. Budějovice. Kdo byl favoritem netřeba hádat. Přesto jsme nic neponechali náhodě a nastoupili v co nejsilnější sestavě: František Rolinek, Dominik Rolinek, Martin Hejda, Josef Novák, Jonáš Havelka, Matyáš Hosnedl, Honza Bauer a Míša Lorencová. Družstvu soupeře, složeného ze samých zkušených hráčů, sice chybělo několik hráčů ze základu, ale přesto na každé desce mělo více nebo méně výrazný náskokem v ratingu.

IMG_8165IMG_8166
Začátek zápasu se nejvíce podařil Míše – zatím co na ostatních šachovnicích se urputně bojovalo, soupeřka Míše ponechala v zahájení gambitového pěšce, za kterého nezískala žádnou protihru. Po dalších nepřesnostech soupeřky Míša získala další dva pěšce a po hodině hry stála výborně.Jonáš hraje svůj královský gambit, soupeř se ale vyhýbá ostrým variantám. Královský gambit hraje i Matyáš, rovněž v poklidu. Na Honzu zkouší soupeř skandinávskou. Ostře se hraje na 1. šachovnici, kde se F. Rolinek odvážně pustil do F. Korostenského.
1:30 hod hry: Soupeř Martina nabízí remis, Martin odmítá, po několika tazích nabízí remis Martin a soupeř přijímá – 1/2 : 1/2.
Remis nabízí i soupeř Dominika, ten nabídku odmítá.
1:45 hod hry: Na 1. desce se k protihře dostává i černý, testuje soupeře na co se cítí a navrhuje remis – F. Rolinek přijímá – 1 : 1.
2:00 hod hry: Jonáš se snaží hrát aktivně, v útočné snaze přehlíží ztrátu figury a krátce na to vzdává – prohráváme 1 : 2.
2:15 hod hry: Dominik hraje výborně. Míša hrou „při zdi“ umožňuje soupeřce protihru. Matyáš dlouho drží rovnou hru, po výměně dam ale nenachází správný plán a soupeř získává pomalu navrch. Nováka soupeř zlobí postupem pěšců na dámském křídle a ani tady to nevypadá moc dobře. Honza nestojí dobře, nedaří se mu vylepšit souhru figur a soupeř přebírá iniciativu. Honza ve snaze o aktivní hru unáhleně oslabuje pěšce před králem a přichází nejdříve o jednoho, krátce na to i o druhého pěšce a soupeř má jasně navrch.
2:45 hod hry: Míša zpřesnila hru, dokonale využila chybiček soupeřky a pěkným závěrem rozhodla partii a vyrovnává na 2 : 2.
3:00 hod hry: pozice Honzy, Nováka i Matyáše se postupně hroutí, soupeři nedávají příležitost k záchraně a upravují stav na 2 : 5.
Jako poslední hraje Dominik a na jeho hru je radost se dívat. Pomalu ale jistě soupeři ubírá prostor věží s postouplým pěšcem proti koni a střelci. Za situace, kdy nemá rozumný tah, soupeř vzdává a Dominik po čtyřech hodinách výhrou stanovuje konečný výsledek na 3 : 5 pro Royal.

Přes prohru je nutné všechny hráče pochválit za bojovnost, za předvedenou hru potom zejména Dominika a Míšu.    I remízy F. Rolinka a Martina mají se silnými hráči svou cenu. Troška štěstí chyběla Jonášovi a Matyášovi, soupeři   p. Nováka a Honzy byli prostě lepší. Nevadí, další kolo se hraje 26.11.2016, jedeme do Písku, kde se utáme s B-týmem Šachklubu.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 14.11.2016 9:38 | Shlédnuto: 1 215 x
Zpět nahoru