2. divize: Spartak Počátky – ŠA VŠTE 1,5 : 6,5

Po skončení základních skupin 2. divize, kde jsme se ve skupině „východ“ umístili na krásném 5. místě, byla soutěž rozdělena na dvě skupiny – první čtyři družstva ze dvou základních skupin si zahrají o postup do vyšší soutěže, zbývající si zahrají o sestup, přičemž se vzájemná utkání započítávají. Nám se tak započítají vítězství s týmy QCC C a Royal B.
Hned v prvním kole nadstavby jsme jeli za soupeřem, kam nikdo jezdit nechce – do Počátek. Nevím proč, protože se nám tam podařilo vyhrát i loni ve 3. divizi, ale možný důvod je ten, že v únoru obvykle vládne zima. Čechy navíc trápila ledovka a Počátky jsou pěkný kus světa. Na cestu jsme se vypravili školním mikrobusem a zvládli jsme to v pohodě, až se domácí divili, že jsme byli na místě dříve než oni.

-2017-KP2-Počátky-VŠTE ČB 006
My jsme nastoupili v sestavě František Rolinek – Dominik Rolinek – Josef Novák – Jonáš Havelka – Matyáš Hosnedl – Míša Lorencová – Martina Šťastná – Zdeněk Lorenc a když se domácí sešli, mohlo se začít.

IMG_8637IMG_8638
Po 35 min hry přišel Zdeněk, že připraví soupeře o dámu. Ten si to ale nenechal ukázat a rovnou vzdal – vedeme   0 : 1.
Na ostatních deskách se zatím hraje normálně, akorát Jonáš opět pořádá ohňostroj kombinací a obětuje.

Míša vychází ze zahájení v italské lépe, o výhodu ale přílišnou opatrností přichází. Po několika dalších nepřesných tazích soupeř nevidí vyhrávající pokračování a spokojuje se vzetím pěšce. Přestože ani soupeř nehraje přesně, má velice blízko k výhře ale k překvapení všech nabízí remis (soupeř gentleman?), která nemůže být odmítnuta –      0,5 : 1,5.

František rozehrál černými dámský gambit. Po divokých výměnách pěšců na dámském křídle měl František problémy s vývinem a souhrou vlastních figur. Soupeř ovládl volný sloupec věžemi a udržoval si mírnou převahu, kterou postupně za pomoci dobře postavených koňů zvyšoval. Ve snaze vyměnit dámy dovolil soupeři proniknout dámou na sedmou řadu což rychle rozhodlo o osudu partie – po 2:30 hod srovnáno na 1,5 : 1,5.

Dominikovo soupeř rozehrál černými variantu indické, v které si udržoval Dominik iniciativu. Po přechodu do střední hry došlo k vyrovnání. Dominik se snažil útočit na královském křídle, soupeř ale bránil přesně. Po výměně dam přešla hra do koncovky, kde se Dominik snažil prosadit centrálního pěšce a soupeř pěšce na dámském křídle. Oba museli hrát přesně a čekalo se jen na chybu. Tu udělal soupeř, který si vlezl do vidličky, ztratil věž a okamžitě vzdal – pět minut po Františkovi zvítězil i Dominik – 1,5 : 2,5.

Prakticky ve stejný čas vyhrál i Matyáš. Ten rozehrál černými italskou a hra probíhala celkem v poklidu do 18. tahu, kdy soupeř sáhl omylem na druhého koně než měl v úmyslu a musel s ním táhnout. Matyáš příležitost získat figuru přehlédl a spokojil se se ziskem pěšce. Když soupeř nevyužil příležitost vyměnit dámy a Matyáš nevyužil příležitost pozici zjednodušit, k překvapení všech soupeř překročil čas, zřejmě z nevědomosti, jakým tempem se hraje –         1,5 : 3,5.
Po dalších 10 minutách skončili Jonáš a Martina.

Jonáš zahájil bílými a co se hrálo, není překvapením – královský gambit! Netrvalo dlouho a Jonáš obětoval střelce na f7 a dotlačil soupeřovo krále na rošádové pole g8, ale věž zůstala na h8. Tu nakonec sebral koněm, takže to byly dvě figury za věž a pěšce. Krátce na to se Jonášovi podařilo chytit zatoulaného koně soupeře a to už stál mnohem lépe. Když se mu podařilo přeskupit figury a pokračoval v útoku na krále, udělal soupeř hrubou chybu, po které přišel o dámu a vzdal – 1,5 : 4,5.

Martina hrála černými italskou, ve které soupeř obětoval pěšce za útok. Ten se mu ale moc nedařil a tak Martina vyrovnala a zůstal jí pěšec. Soupeř nedával pozor a po výměnách zjistil, že mu chybí figura. Od té doby bylla Martina vyhraná, ale hrála zbytečně komplikovaně, takže udržovala všechny v napětí, jestli to nepokazí. Nepokazila, asi si chtěla hru užít – 1,5 : 5,5.

Poslední dohrával jako vždy Josef. Černými hrál sicilskou. Po přechodu do střední hry nastoupil pěšci na dámském křídle, získal více prostoru a pomalu začal soupeře tlačit. Po výměnách se hra vyrovnala, ale iniciativu si Josef podržel. Trpělivě manévroval a když neuspěl na dámském křídle, zkusil to pro změnu na královském. Tady se mu podařilo prorazit a po 4 hod hry vyhrál a stanovil výsledek utkání na krásných 1,5 : 6,5.

Na cestu domů nám svítilo sluníčko a tak se nám s vysokým vítězstvím jelo dobře.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 14.2.2017 10:38 | Shlédnuto: 1 695 x
Zpět nahoru