2. divize: ŠA VŠTE – ŠK Týn n/Vlt. 4,5 : 3,5

V dalším kole nadstavby 2. divize ve skupině o udržení jsme v naší klubovně na Okružní hráli dne 18.2.2017 proti týmu ŠK Týn n/Vlt.
K utkání jsme nastoupili v sestavě František Rolinek – Dominik Rolinek – Martin Hejda – Josef Novák – Jonáš Havelka – Honza Bauer – Martina Šťastná – Dan Pražák.

IMG_8702IMG_8703

Jonáš dohrál partii jako první. Soupeř mu moc radosti neudělal, když mu neumožnil hrát královský gambit a hrál sicilskou. Útočnou náladu Jonáše to ale nesnížilo – jen co soupeř udělal krátkou rošádu, okamžitě na královském křídle nastoupil pěšci. Soupeř se snažil nastoupit na dámském křídle, tam se ale rošádou Jonáš nezdržoval. V jedné fázi útoku nabídl Jonáš trochu nekorektně oběť figury, zřejmě z obav z Jonášovo útoku soupeř nepřijal a druhou šanci mu už Jonáš nedal a po necelé hodině soupeř v beznadějné pozici vzdal – vedeme 1 : 0.

Martina hrála bílými výměnou francouzskou. Dokázala se vyhnout problémům, které měla v minulosti s vývinem figur v tomto zahájení a když se ani soupeř moc nesnažil o aktivitu, spěla partie pomalu ale jistě do remízy, která byla po 1:30 hod podepsaná – 1,5 : 0,5.

Honza hrál černými hru čtyř jezdců. Nedocenil nebezpečí vazby na f6, ztratil centrálního pěšce a soupeř ovládl šachovnici. Honza nenašel účinnou protihru, odvrácení matových hrozeb nebo ztrát materiálu ho stálo další pěšce a po výměně dam a jednoho páru věží soupeř pohodlně dovedl partii po 1 : 50 hod k vítězství – je srovnáno 1,5 : 1,5.

Dan hrál černými proti královskému gambitu soupeře a držel se velmi dobře. Ve střední hře měl několik příležitostí získat v zápletce výhodu s možností vynutit remis, ale najít tato pokračování jsou zatím nad jeho síly. Co nebylo tentokrát, může být příště. Dan si neporadil s útokem soupeře a po 2:05 hod prohrál, ale jeho hra velmi potěšila – prohráváme 1,5 : 2,5.

František zahájil výměnnou variantou ve španělské. František soupeři znehodnotil pěšce na oboukřídlech, soupeř měl dvojici střelců. žádný hráč chybu neudělal a tak byla hra vyrovnaná, i když byl František aktivnější. Odmítl nabídku remízy a trpělivost přinesla ovoce – stačila jedna chyba soupeře, František získal kvalitu a po druhé chybě ještě figuru – to už soupeře přinutilo po 2:50 hod hry k rezignaci – opšt srovnáno 2,5 : 2,5.

Martin se pustil do soupeře skotským gambitem. V oboustranně ostré hře po výměně dam nechal Martin krále v centru a měl problém s vývinem dámského křídla. Získal sice pěšce, ale rozehrané figury soupeře zle tísnily Martinovo pozici a znemožňovaly souhru jeho figur. To nemohlo dopadnout jinak než ztrátou materiálu a po 3:30 hod prohrou – znovu prohráváme 2,5 : 3,5.

Na desce Josefa se hrála anglická.Po klidném průběhu zahájení a manévrování figurami došlo k zablokování dámského křídla a soupeř získal lehkou výhodu, když se mu podařilo vniknout koněm do pozice Josefa. Ze stísněné pozice Josefa získal soupeř volného  centrálního pěšce a pěšce navíc a disponoval dvojicí střelců proti dvojici koňů. Jednoho střelce vyměnil a Josefovi se podařilo i s pěšcem méně hru vyrovnat, když pro koně měl k dispozici vynikající opěrný bod. Protože to s námi celkově nevypadalo moc příznivě, odmítl Josef možnost remízy opakováním tahů a naopak tah za tahem vylepšoval souhru svých figur. Ve snaze zjednodušit hru výměnami se dopustil hrubé chyby, kterou Josef okamžitě využil a v několika tazích zvítězil – po 3:40 hod hry opět srovnáno 3,5 : 3,5.

Dominik překvapil soupeře skandinávskou. Soupeř získal v zahájení více prostoru, ale dopředu se nijak nehrnul a tak Dominik hru vyrovnal. Nastalo období manévrování,když byly vyměněny dámy, potom i věže a v prakticky rovné pozici, kde soupeři měli po třech pěšcích na královském i dámském křídle, Dominik střelce a koně a soupeř dva koně, se čekalo na chybu. Více trpělivosti i odvahy prokázal Dominik, který se snažil střídavě na obou křídlech pěšci rozrušit postavení soupeře. Ten nevěnoval dost pozornosti přeskupování Dominikovo figur a dopustil se chyby, po které Dominik získal dva pěšce  a soupeř po téměř 4 hod hry beznadějnou koncovku vzdal a my celkově vítězíme 4,5 : 3,5.

Ve skupině o udržení jsme na druhém místě a starosti o udržení by nás neměly trápit. Příští kolo sehrajeme 5.3.2017 v Sezimovo Ústí a poslední doma 25.3.2017 se Spartakem Soběslav.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 21.2.2017 16:31 | Shlédnuto: 1 601 x
Zpět nahoru