2. divize: Silon Sezimovo Ústí – VŠTE A 5 : 3

K 10. kolu nadstavby 2. divize ve skupině o udržení jsme tentokrát zajížděli 5.3.2017 do Sezimovo Ústí k utkání s tamním Silonem.
K utkání jsme nastoupili v sestavě František Rolinek – Dominik Rolinek – Josef Novák – Matyáš Hosnedl – Míša Lorencová – Lucka Rolinková – Odra Hejda.

Za favorita jsme se nepovažovali, ale protože nám díky předchozím dobrým výsledkům sestup nehrozí, nechali jsme některé opory odpočívat a jeli jsme si zahrát pro radost, bez nervů o výsledek. Nakonec jsme sice prohráli, ale výsledek mohl být také opačný.

IMG_8718IMG_8717

Ondra skončil jako první. Caro-Kann bílými hrál poněkud netradičně, ale soupeř chybičky netrestal. Ve střední hře po výměně většiny lehkých figur a dámy nabídl Ondra remis, kterou soupeř přijal a Ondra zaznamenal první zisk ve 2. divizi a věřme že ne poslední. Po 1:40 hod je to 0,5 : 0,5.

Po 2 hodinách hry v rychlém sledu skončily 4 partie. Všechny byly dobře rozehrané, ale získali jsme z nich pouze 1 remízu a to se ukázalo rozhodující pro konečný výsledek.

Matyáš se bílými v sicilské po dlouhých rošádách na obou stranách pustil do nástupu nä královském křídle. Nehrál nejpřesněji a stačil jeden neopatrný tah, po kterém přišla ztráta figury a po dvou hodinách hry konec partie –         0,5 : 1,5 pro soupeře. Na omluvu Matyáše je nutno uvést, že hrál celý týden po odpolednech po škole turnaj QCC open, který skončil v sobotu, takže o figurkách se mu možná zdálo i v noci. Když se k tomu přidá každodenní dojíždění spojené s brzkým vstáváním, klobouk dolů!

Lucka hrála bílými také sicilskou, rošády ale byly krátké. Po oboustraných nepřesnostechpři přechodu do střední hry se Lucka rozhodla obětovat střelce na h6 s plánem remizovat věčným šachem, soupeř ale nepřijal. Lucka přehlédla pokračování, které by jí dalo lepší hru a spokojila se remízou – 1 : 2.

Jarda hrál černými dámský gambit. Proti zkušenějšímu soupeři si nevedl v zahájení špatně. Ve střední hře byly vyměněny všechny figury kromě jednoho páru věží a hrála se koncovka. Ve vyrovnané pozici Jarda nabídl remis, kterou soupeř odmítl. Jarda nenašel plán, jak zaktivizovat vlastního krále a tak soupeř pomalu získával prostorovou převahu, kterou nakonec uplatnil k výhře – 1 : 3.

Míša hrála černými variantu dámského gambitu. Celé zahájení a přechod do střední hry odehrála bez problémů. Po výměně všech lehkých figur stačila malá nepozornost, když přehlédla, že po napadení dámy věží soupeře nemá kam ustoupit a přišla o dámu i o partii – 1 : 4.

Josef hrál černými dámský gambit a ten mu docela vyhovuje. Po zahájení a střední hře s malou výhodou soupeře přešla hra do koncovky s jednou věží, stejnými střelci a pěti pěšci, kde měl Josef isolovaného d-pěšce. V dalším vývoji d-pěšce podpořil pěšec z f-sloupce a JOsef začal soupeře pomalu přetlačovat, až soupeř nevydržel, chyboval a po ztrátě střelce spojené s postupem pěšce na 2. řadu vzdal – 2 : 4.

Dominik hrál výměnnou variantu Grünfeldovo indické a pokud nechtěl při přechodu do střední hry ztratit pěšce, musel se po výměně dam vzdát rošády a nechat krále v centru. Pozice byla dost náročná na oboustraně přesnou hru, kde se Dominik snažil pprosadit isolovaného pěšce, který došel na 6. řadu a soupeř se snažil pěšce pomocí věže a dvojice střelců zlikvidovat. Po výměně věže vznikla pozice s nestejnými střelci a partie spěla nezadržitelně do remízy – 2,5 : 4,5.

František hrál černými a zahájení by se dalo nazvat dámským pěšcem. Soupeř sice získal prostorovou převahu opěvněním koně na c5 s hrozbou získat pěšce na a6, František nedbal a trpělivě připravoval útok na králeovském křídle. Po neopatrném tahu soupeře získal h-pěšce a soupeř se začal potit, aby nespadl do nástrah, které mu František strojil. Vytrvale nabízel remis, kterou František i přes časovou tíseň stejně vytrvale odmítal. Po výměně dam s pěšcem více stále tahal za delší konec, vlivem únavy po téměř pěti hodinách hry přehlédl v 55. a 59. tahu vyhrávající pokračování, nezahrál přesně a soupeř toho okamžitě využil k zjednodušení pozice. František se ještě snažil prosadit se s pěšcem více ve věžovce, al esoupeř už si remis nedal vzít. Velice dramatická partie se smolným koncem pro Františka, který upravil konečný stav na 3 : 5 pro soupeře.

Poslední kolo našeho úspěšného účinkování ve 2. divizi nás čeká 25.3.2017, kdy uvítáme v naší klubovně družstvo Spartaku Soběslav. Přijdou se na naš hráče příznivci podívat?

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 9.3.2017 21:17 | Shlédnuto: 1 628 x
Zpět nahoru