Krajský přebor družstev mladších žáků: 3. místo

V sobotu 8.4.2017 se v H. Stropnici odehrál Krajský přebor družstev mladších žáků. My jsme obhajovali loňské prvenství a přestože na loňském Mistrovství ČR jsme pro kraj vybojovali druhé postupové místo, věděli jsme, že vybojovat postup tentokrát nebudeme vůbec snadné, zvláště když Honza Bauer nebyl stále po zdravotní stránce v pořádku. V pátek večer přišla zpráva, že Honza nepojede a tak jsme do Stropnice neodjížděli v největší pohodě. Nakonec jsme se se Stropnickými, kteří si nedělali iluze o postupu, dohodli na hostování jejich hráče Vítka Kotála, který s námi hrál i loňské MČR. Na oplátku my jsme Stropnici dali na hostování Michala Nedvěda.

Do Stropnice jsme přivezli dvě družstva, jedno které mělo bojovat o postup a druhé, složené z ještě nezkušených hráčů, kteří takovou soutěž hráli poprvé.
První družstvo nastoupilo v sestavě Vítek Kotál – Martina Šťastná – Jarda Studenovský – Dan Pražák – Ondra Hejda – Peťa Šmelhaus a mělo cíl skončit do 2. místa, druhé družstvo v sestavě Štěpán Nechvátal – Zlata Cerenina – Eva Nechvátalová – Jakub Berkovec – Honzík Schwarz – Dominik Gajan si mělo pěkně zahrát. Nerad bych se mýlil, ale řekl bych, že to bylo nejmladší družstvo v soutěži – Dominik, Štěpán  a Honzík r. 2008, Zlata r. 2009, Jakub a Eva r. 2010!
Michal Nedvěd nastoupil za A – tým H. Stropnice na 6. šachovnici.
Krajského přeboru se zúčastnilo celkem 12 družstev, každé složeno z 5 hráčů (min. 1 dívka) rok narození 2005 a mladší a 1 hráče r. 2008 a mladší, v každém zápase mohl nastoupit při splnění výše uvedených kritérií 1 host. Při uvedeném počtu družstev byly týmy nalosovány do dvou základních skupin, kde hráli každý s každým. První dva postoupili do finále A, další dva do finále B a zbývající do finále C. Vzájemné zápasy ze skupin se započítávaly. Každé družstvo tak odehrálo 7 zápasů. Hrálo se tempem 20 min na partii bez přidávání času, což je paradox, když všechny kvalifikace v rapidu se hrály s přidáváním času a dokonce s přidáváním času se hrál i krajský přebor škol! Někde se asi vloudila chybička.

Našemu prvnímu družstvu se turnaj nepovedl, tolik smůly se v jednom turnaji hned tak nevidí. Hned v 1. kole jsme se střetli s D – týmem QCC, když místo jednoznačného vítězství jsme byli rádi, že jsme vyhráli 4 : 2. Ondrovi se podařilo prohrát jasně vyhranou koncovku s věží navrch, když soupeři nejprve odevzdal koně, potom i věž a prohrál. Peťa v rovněž jasně vyhrané partii si nedával pozor a dokázal udělat dva nemožné tahy za sebou, což rovněž znamenalo prohru.
V druhém kole jsme se střetli s týmem QCC A, který stejně jako my usiloval o postup. Své dva nejsilnější hráče soupeř takticky odsunul na 4. a 5. šachovnici a první 3 šachovnice v podstatě obětoval. Jenže: Peťa pár minut po zahájení přišel s tím, že dostal mat v 8. tahu, krátce na to prohrál v 15. tahu Ondra. Když Dan dal v lepší pozici partii za remis, bylo jasné, že v klíčovém utkání o postup se nám nedaří. Jarda vyhrál, ale k celkovému vítězství bylo ještě třeba, aby vyhrál Vítek i Martina. Vítek byl vyhraný, ale měl málo času. Martina stála dobře a vypadalo to, že vyhraje bez problémů. Nechala si ale dát „vidličku“, přišla o figuru a už to vypadalo špatně. Vítek v koncovce místo aby dal rychle mat králem a věží se rozhodl nejdříve sebrat soupeři všechny pěšce, potom si postavil dámu a potom překročil čas. Soupeř sice neměl materiál a tak partie skončila remis, to ale bylo málo. Martina bojovala jako lvice s figurou méně, netakticky ale vyměnila všechny pěšce a dosáhla remis pro nedostatek matícího materiálu, když soupeři zbývalo 5 vteřin. Stačilo si ponechat jednoho pěšce. V důležitém zápase jsme tak poněkud překvapivě prohráli 2,5 : 3,5 a bylo jasné, že postup by se rovnal pouze obrovskému zázraku. Dvě prohry se na Ondrovi i Peťovi navíc podepsaly tak výrazně, že se nedokázali vzpamatovat a oba hráli až do konce hluboko pod své možnosti.
O ten zázrak jsme se chtěli pokusit ve finálové skupině, kam z druhé skupiny postoupili A a B týmy ŠACHklubu Tábor. Táborský A tým zastihl ale turnaj ve výborné formě, když ve skupině ztratil pouze 1,5 bodu. S námi žádný zázrak nepřipustil a „naložil“ nám 1 : 5. To že Martina prohrála vyhranou partii na čas už byla jen hořká tečka.
Nejtěsnějším vítězstvím 3,5 : 2,5 nad B týmem Tábora obsadilo naše družstvo konečné 3. místo ve finále A. Nejlepšího individuálního výsledku dosáhl Jarda 6/7, Vítek a Martina získali 5,5/7, Dan výborných 5/7, Peťa 3/7 a Ondra 1/7.
Sice jsme nepostoupili, ale 3. místo hned za velkými oddíly z Tábora a QCC také není špatné, ne?
IMG_8784

Naše druhé družstvo v základní skupině jednou vyhrálo a obsadilo 5. místo, ve finále C se jim vyhrát nepodařilo a dělilo 3. místo. Nejúspěšnější byl Dominik, který získal 2 body, Štěpán, Zlata a Honzík získaly po bodu, Eva a Jakub vyšly tentokrát naprázdno ale příště to určitě bude lepší.

Za zmínku stojí vynikající výkon Michala, který v družstvu Hraničáře H. Stropnice A, které vyhrálo finálovou B skupinu, získal na 6. šachovnici 7 bodů (!).

Všem děkujeme za vzornou reprezentaci ŠA VŠTE.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 18.4.2017 20:28 | Shlédnuto: 1 260 x
Zpět nahoru