Krajský přebor v rapid šachu mládeže: 3 – 0 – 1

20.5.2017 uspořádala Šachová škola QCC finále prajského přeboru mládeže v rapid šachu. Üčast ve finále si museli hráči a hráčky v kategoriích HD8-12 vybojovat v celkem pěti kvalifikacích, kategorie HD14-18 byly open.
Účast byla kromě nejmladších kategorií chlapců podobná jako při nedávném krajském přeboru mládeže v šachu v H. Stropnici – chabá, a to je hodně mírný výraz. Počet hráčů ve většině kategorií byl podstatně nižší, než počet postupových míst (dle Rozpisu soutěže 16), o která se v kvalifikacích hrálo. Takže místo švýcarem se někde pro malý počet hráčů hrálo každý s každým, jinde bylo nutné kategorie sloučit. Otázka je na místě: jaký je smysl pořádání kvalifikací?
Krajský přebor se hrál tempem 2 x 20 min + 5 vteřin na tah a bojovalo se o postup na MČR v rapidu.

H8: Zúčastnilo se 10 hráčů, mezi nimi i Jakub Berkovec. Hrálo se každý s každým. Kuba sice skončil s jednou remízou poslední, ale jeho hra byla lepší než výsledek. Ze zahájení vycházel velmi dobře, často získal materiál, rezervy má ale v dovedení partie do vítězného konce. Vyhrál Tomáš Wagner z DDM Písek.

IMG_8904u

D8-10: Kategorie dívek do 8 a 10 let bylo nutné sloučit, v obou kategoriích se sešlo pouze 6 dívek. My jsme měli zastoupení v kat. D8, kde Eva Nechvátalová vybojovala titul krajské přebornice. O jistou medaily přišla Zlata Cerenina, která se nemohla zúčastnit z rodinných důvodů. Kategorii D10 vyhrála Beátka Havelková.

IMG_8901u

H10: Spolu s H12 nejpočetnější kategorie, sešlo se 14 hráčů, mezi nimi Dan Pražák, Ondra Hejda, Štěpán Nechvátal a Peťa Šmelhaus. Zde už se hrálo švýcarem na 7 kol. Zvítězil Matěj Záluský ze ŠACHklubu Písek se       6 body, Dan doplatil na zbytečné přijímání remíz v partiích, kde stál lépe a skončil se 4,5 b. na i tak pěkném 5. místě. Mít o 1/2 bodu více skončil by s nejlepším pomocným hodnocením druhý. Hned za Danem skončil na 6. místě s 3,5 b Štěpán, který se snad přesvědčil, že když se ukázní, hraje podstatně lépe. Na 11. místě skončil s 3 b. Peťa, který zbytečně ztratil body v prvních dvou kolech. Turnaj se vůbec nepovedl Ondrovi, který opět nezvládl zbrklost a se 2,5 b. skončil na 12. místě, kam určitě nepatří. Tak snad příště.

IMG_8928u

H12: 14 startujících, tak tedy švýcar. Zde naše barvy hájil Jarda Studenovský s Michalem Nedvědem, když Honza Bauer se pro indispozici nemohl zúčastnit. Suvereně zvítězil David Hák ze ŠACHklubu Tábor, když soupeřům povolil pouze jednu remízu. Jardovi se některé partie nepovedly, uhrál 3,5 b. a skončil na 6. místě s nejlepším pomocným hodnocením ze všech hráčů. Michal uhrál 3 b. a skončil na 11. místě.

IMG_8932u

 

D12: Zde startovalo pouze 7 hráček, mezi nimi také Martina Šťastná. Hrálo se každá s každou a když Martina remizovala s Danuškou Nagyovou a obě své další partie vyhrávaly, zdálo se před posledním kolem nevyhnutelné, že o krajské přebornici rozhodne podle propozic los. Danuška ale v posledním kole překvapivě remizovala a tak se krajskou přebornicí stala Martina.

IMG_8914u

HD14: V kraji se našlo v těchto kategoriích pouze 5 chlapců a 2 dívky, takže se hrálo společně každý s každým. Nás reprezentoval Matyáš Hosnedl. V dívkách se stala přebornicí kraje Lucka Rolinková z Hraničáře H. Stropnice, my jsme zástupce neměli. V chlapcích byl boj o krajského přeborníka pěkně zamotaný. Na prvních třech místech skončili se stejným bodovým ziskem 5 b. Matyáš, dále Sebík Placer z QCC a Ondra Fuciman z ŠK Veselí n/L., když všichni ztratili po bodu ve vzájemných partiích. Padaly návrhy rozhodnout užším turnajem v bleskových partiích, ale protože v propozicích bylo určení pořadí v takovém případě losem, bylo nutné se tomu v zájmu vyhnutí se případným protestům podřídit. Losovalo se o dvě postupová místa na přebor ČR, takže atmosféra byla vypjatá. Po diskuzích, jak losování provést určil los jako krajského přeborníka Matyáše, druhý skončil Sebík a smutný byl Ondra.

IMG_8936u

H16-18: Zde byla situace nejhorší, v obou kategoriích se dohromady sešlo pouze 5 hráčů, mezi nimi nechyběl Jonáš Havelka. Samozřejmě se hrálo každý s každým. Krajským přeborníkem v H16 se stal Matyáš Zeman      z Hraničáře H. Stropnice, Jonáš skončil na 3. místě. Krajským přeborníkem v H18 se stal Václav Kotál z Hraničáře    H. Stropnice.

IMG_8908u

Přes časové ztráty před zahájením turnaje a před ukončením turnaj proběhl bez rušivých momentů. Hráči na 1 – 3. místě dostali pohár, všichni ostatní obdrželi medaile.

Závěr: Naši hráči dobře reprezentovali ŠA VŠTE a získali 3 tituly krajských přeborníků a 1 třetí místo. Blahopřejeme!

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 30.5.2017 20:34 | Shlédnuto: 1 654 x
Zpět nahoru