Kdo zastaví FM Jana Havlíka?

17.11.2017 se v prostorách Menzy VŠTE na Okružní konal již 25. ročník Memoriálu Fr. Černíka v bleskovém šachu, již tradičně také jako krajský přebor.

IMG_9456u

Letošního ročníku se zúčastnilo 28 hráčů, což je o 4 více než historické minimum z loňského roku. Vzhledem k tomu, že z našeho oddílu byla rovná polovina hráčů, tak se na lepší časy moc nezablýsklo a otázka, proč je tak malý zájem když ne o Memoriál, tak o krajský přebor, zůstala nezodpovězená. Přitom „blicky“ se v různých restauračních zařízeních v Č. Budějovicích a určitě i jinde hrají. Kde je ten zakopaný pes?
Turnaj se hrál pod taktovkou Milana Durchana na 11 kol švýcarem, zřejmě naposledy tempem 5 min na partii bez přidávání. Od příštího roku by se mělo hrát tempem 3 min + 2 vteřiny.
Roli největšího favorita držel FM Jan Havlík (Šachklub Písek), který pohár pro vítěze držel nad hlavou již 6x. S tím se určitě nechtěli smířit FM Tomáš Vojta (Moravská Slavia Brno, 3x vítěz), FM Adolf Lacina (ČZ Strakonice, 2x vítěz), FM Štěpán Papáček (Jiskra Třeboň) a náš hráč FM Michal Novotný (ŠA VŠTE). kteří si na pohár rovněž brousili zuby. Ani další hráči nechtěli dát bod zadarmo a favoriti to s nimi neměli lehké.

Po 6. kole byl v čele s 5,5 b. Novotný před Havlíkem 5, Lacinou 4,5, Vojtou, Hradeckým, Cuhrou, Dominikem Rolinkem a Matyášem Zemanem, všichni 4 b. V 7. kole ztratil Novotný bod s Lacinou, Hradecký s Vojtou, Cuhra se Zemanem a Dominik s Havlíkem. V 8. kole porazil Zeman Havlíka, Vojta Lacinu a Novotný se výhrou nad Papáčkem znovu dostal do čela s 6,5 b. před Havlíka a vojtu 6 a Lacinu 5,5. V 9. kole Vojta vyhrál nad Novotným a když vyhráli Havlík i Lacina, pořadí se znovu měnilo: 1. Vojta, Havlík 7 b., 3. Novotný, Lacina 6,5, 5. Rolinek 6. V 10. kole napínavý boj o čelo pokračoval: Vojta, Lacina a Novotný vyhráli, Havlík jen remizoval a před posledním kolem byl na čele stav: 1. Vojta 8 b. pronásledovatelé Havlík, Lacina, Novotný 7,5 b.

V posledním, 11. kole vyhrál Havlík, a když Vojta, Lacina a Novotný „jen“ remizovali, skončil turnaj vítězstvím             FM Jana Havlíka, který stejně jako druhý FM Tomáš Vojta získal 8,5 b. Na třetím místě skončil FM Adolf Lacina před FM Michalem Novotným, oba 8 b., když o pořadí na 1. 3. místě rozhodovaly při rovnosti bodů vzájemné partie.

IMG_9463u
Na 5. místě skončil Ivo Hradecký (Spartak Vlašim) 7 b. před FM Štěpánem Papáčkem, Františkem Hostičkou (Tatran Prachatice), Martinem Cuhrou (QCC Č. Budějovice) a Dominikem Rolinkem (ŠA VŠTE), všichni 6,5 b.
Umístění dalších našich hráčů: 11. Filip Steinbauer, František Rolinek, Jan Bauer, Manvel Asatryan, Rudolf Černík všichni 6, 16. Martin Novák, Martina Šťastná, 21. Jakub Šimon Šimůnek všichni 5, 24. Jarda Studenovský, Lucka Rolinková 4, 26. Petr Šťastný 3, 28. Adélka Rolinková 0,5.

Tituly Krajských přeborníků získali:
Muži: 1. FM Jan Havlík (Tatran Prachatice), 2. FM Adolf Lacina (ČZ Strakonice), 3. FM Michal Novotný             (ŠA VŠTE)
Ženy: 1. Martina Šťastná, 2. Lucie Rolinková, 3. Adéla Rolinková (všechny ŠA VŠTE)

IMG_9482

Junioři: 1. Dominik Rolinek (ŠA VŠTE), 2. Matyáš Zeman (Sokol Tábor), 3. Filip Steinbauer (ŠA VŠTE)

IMG_9475

Turnaj proběhl v pěkném prostředí v pohodě bez jakýchkoliv rušivých elementů.
Všechny foto z turnaje můžete shlédnout na http://chessvstecbcz.rajce.idnes.cz/20171117_Memorial_Cernika

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 30.11.2017 14:31 | Shlédnuto: 1 524 x
Zpět nahoru