Krajský přebor mládeže v šachu: 3 – 3 – 5!

Krajský přebor mládeže jednotlivců v praktickém šachu proběhl ve dnech 17. – 20.5.2018 v Hotelu Lužnice v Plané nad Lužnicí. Toto místo je – jak jsme se po několikáté přesvědčili – pro takovou soutěž ideální. Dostatečně velká hrací místnost, zázemí pro doprovod, možnost dětí proběhnout se po partii venku, zkušený organizátor a vlídný personál – co si přát více?


Ta čísla v titulku značí, kolikrát naši hráči (chlapci a dívky) stáli na stupních vítězů: 3 x první místo a titul krajského přeborníka, 3 x duhé místo a 5 x třetí. Přeboru se z našeho oddílu zúčastnilo 14 hráčů, z nichž 11 stálo na „bedně“! A to se přeboru neúčastnili hráči, kteří si postup do MČ zajistili umístěním v předešlém MČ nebo jim to nedovolily jiné povinnosti.

IMG_0010u
Hrálo se v celkem v 5 kategoriích – do 10, 12, 14, 16 a 18 let. Vzhledem k malému zájmu hráčů zvláště ve starších kategoriích (kde se stala chyba – na soudruhy z NDR to svádět nelze, tak že by za to mohl A.B.?), hráli chlapci v některých kategoriích dvoukolově. Dívky hrály pro malý počet společný turnaj a výsledky byly vyhlášeny samostaně po kategoriích.
Hrálo se tempem H10, H12 a dívky 2 x 60 min, H14, H16 a H18 2 x 90 min, pro všechny se přidávalo 15 s/tah.
V těch nejmladších kategoriích se mohl klidně hrát rapid – tady neměl problémy s česem snad žádný hráč a některé partie podle toho vypadaly.
V kategoriích chlapců se hrálo o postupová místa na Mistrovství Čech, které se bude hrát na podzim v Harrachově.

H10: Startovalo 11 chlapců, kteří hráli na 7. kol švýcarem. Z ŠA VŠTE hrál pouze Marek Garabik, nasazený s č. 1. Marek se ke své škodě nedokázal zbavit zbrklosti a po dvou zbytečných prohrách skončil na 3. místě, přesto si zajistil postup na MČ.

H12: Startovalo 16 hráčů, kteří hráli na 7 kol švýcarem. Z ŠA VŠTE hráli Jakub Šimon Šimůnek (č. 1), Ondra Hejda (5), Štěpán Nechvátal (13) a Peťa Šmelhaus (16). Jakub skončil až na pomocné hodnocení na 2. místě, Peťa na výborném 7. místě. Ondra, který podobně jako Marek hraje příliš zbrkle, moc spokojený s 10. místem nebyl. Určitě má na víc. Štěpán, kterému je bohužel jedno, jestli vyhraje nebo prohraje, skončil na 15. místě. Trochu smůly měl v posledním kole Peťa, který s budoucím vítězem partii pěkně rozehrál a jen nedostatek zkušeností způsobil, že partii nedotáhl k vítězství, ale prohrál. Sebe zřejmě připravil o postup a Jakuba o první místo.Jakub si zajistil postup na MČ.

H14: Startovalo 9 hráčů, kteří hráli každý s každým. Z ŠA VŠTE hráli Honza Bauer (1), Vítek Kotál (3) a Jarda Studenovský (7). O dramatický závěr se postaral Kája ŠVejda, který v posledním kole poněkud překvapivě porazil do té doby vedoucího Vaška Měřínského, kterého odsunul na 4. místo a popostrčil Jardu na poslední postupové místo. Vítek skončil na 1. místě, Honza na 2. a Jarda na 3. místě. Kájo, děkujeme!

H16: Startovali pouze 4 hráči, kteří hráli každý s každým dvoukolově. Z ŠA VŠTE hráli Matyáš Hosnedl (1) a Manvel Asatryan (2). Matyáš skončil na 2. místě, Manvel na 3. a oba si vybojovali postup na MČ.

H18: Startovalo pouze 5 hráčů, z toho dva z nižších věkových kategorií, kteří v nich mají zajištěn postup na MČ. Hrálo se opět každý s každým dvoukolově, z ŠA VŠTE hrál jen Vojta Bauer, který skončil na 3. místě.

Dívky: Ve společném turnaji startovalo 16 dívek, které hrály na 7 kol švýcarem. Z ŠA VŠTE startovaly 3 dívky:        Eva Nechvátalová, která v D10 skončila na 1. místě, Vicky Cinková, která v D12 skončila na 3. místě, a Elizabeth Garabiková, která v D16 skončila na 1. místě.

Shrnuto: Mistrovstí Čech si kromě hráčů, kteří si postup vybojovali v minulém roce (Dan Pražák a dnes již náš člen David Bárta, oba v H12) si zahraje dalších 7 chlapců z ŠA VŠTE! A protože pro dívky je MČ open, dá se přepokládat, že do Harrachova pojede z ŠA VŠTE docela početná výprava.

Společné foto medailistů:

1. místo:

IMG_0001u

2. místo:

IMG_0002u

3. místo:

IMG_0007u

Všem hráčům děkujeme za vzornou reprezentaci ŠA VŠTE, rodičům za podporu a VŠTE za poskytnutí mikrobusu, kterým jsme do Plané každý den jezdili.

IMG_0017u

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 27.5.2018 19:30 | Shlédnuto: 1 429 x
Zpět nahoru