3 x Mistrovství České republiky mládeže v šachu

V uplynulých dnech se hráči ŠA VŠTE zůčastnili hned tří Mistrovství České republiky mládeže v šachu: MČR družstev starších žáků, MČR družstev mladších žáků a MČR školních družstev.

MČR družstev starších žáků v rapid šachu se konalo jako 56. ročník slavných Šachových Zaječic ve dnech          2. – 3.6.2018 v Chrudimy. Do open soutěže šestičlenných družstev jsme vyslali dvě – „A“ nastoupilo v sestavě Matyáš Hosnedl, Vašek Bauer, Honza Bauer, Manvel Asatryan, Martina Šťastná a Jakub Šimon Šimůnek, „B“ družstvo v sestavě Jarda Studenovský, Dan Pražák, Lucka Rolinková, David Bárta, Adélka Rolinková a Tadeáš Janeček. Aby si zahráli i hráči, kteří jeli jako náhradníci, bylo sestaveno družstvo, které hrálo pod názvem „Šachoví draci“ mimo soutěž a ve kterém byli naši hráči Vicky Cinková a Ondra Hejda.
Po dobrých loňských zkušenostech jsme si zajistili dočasný domov v chatkách kempu na Sečské přehradě a i když to vyžadovalo dojíždění do Chrudimi, byla to dobrá volba – večer po šachách si děti dosytosti zařádily.
Do soutěže nastoupilo celkem 70 družstev; naše A – družstvo bylo nasazeno jako 18., B – družstvo 34. a Šachoví draci 59. Hrálo se na 9 kol švýcarem tempem 2 x 25 min + 10 s na každý tah.
A – družstvo se až do posledního kola drželo v popředí soutěže. V posledním kole dostalo soupeře, na kterého si věřilo, s kterým ale překvapivě a navíc vysoko prohrálo a místo umístění kolem 7. místa skončilo na 21. místě, když vyhrálo 5 utkání a 4 prohrálo. Matyáš získal z 9 partií 5/9 bodů, Vašek 2,5/9, Honza 5/9, Manvel 7/9, Martina 5,5/9 a Jakub 5/9.
B – družstvo vyhrálo 4 utkání, 2 remizovalo a po nešťastné prohře v posledním kole obsadilo se ziskem 14 bodů 30. místo. Jarda získal na 1. šachovnici 2/9, Dan 4,5/9, Lucka 7/9, David 5/9, Adélka 4/9 a Tadeáš 6/9.
Šachoví draci vyhráli 2 utkání, 2 remizovali a zisk 8 bodů odpovídal 63. místu. Vicky na 2. šachovnici získala 3,5/9 a Ondra na 4. šachovnici 2,5/9.
Mistrem ČR se stalo družstvo BŠŠ Frýdek-Místek před Lokomotivou Brno a Spartakem Vlašim, QCC Č. Budějovice A skončili na 12. místě, ŠACHklub Tábor na 57. a QCC Č. Budějovice B na 64. místě.

V rámci „Zaječic“ se hrál 26. ročník Turnaje dvojic nejmladšího žactva (nar. 2009 a mladší), kde se výsledky hodnotí olympijským způsobem, t. zn. že se počítají uhrané body jednotlivých hráčů. Tady jsme počítali s nasazením naší dvojice Eva Nechvátalová – Jakub Berkovec. Den před odjezdem ale Jakub onemocněl a hrozilo, že turnaj dvojic bude bez naší účasti. Nakonec se podařilo k Evičce sehnat spoluhráče Vladimíra Veverku z ŠK Most. Dvojice nastoupila do turnaje 54 družstev mimo soutěž pod názvem „Nechvátající veverky“. Byli nasazeni s číslem 10, získali 11,5 bodu (Eva 5/9) a výsledek odpovídal krásnému 8. místu.
Vítězem turnaje dvojic se stala dvojice z BŠŠ Frýdek-Místek před TJ Kobylisy Praha a Pandou Rychnov, dvojice
ŠACHklubu Tábor A skončila na 21., ŠACHklubu Tábor B na 42. místě. Trochu málo dvojic z Jč. kraje – kde je chyba?
Celý turnaj proběhl naprosto bez problémů, děti nezlobily a všichni se těší na příští ročník.

MČR družstev mladších žáků v rapid šachu se konalo ve dnech 15. – 17.6.2018 ve Varnsdorfu. Do turnaje se naše družstvo kvalifikovalo jako vítěz Krajského přeboru, hraného 28.4.2018 v Táboře.
Do Varnsdorfu jsme cestovali s jasným cílem: skončit do 13. místa a vybojovat tak pro kraj další místo pro příští
ročník. To byl hlavní důvod, proč jsme využili toho, že v družstvu může startovat jeden host, a nabídli jsme                 1.
šachovnici Davidovi Hákovi z Tábora. Do Varnsdorfu jsme tak jeli s dvěmi náhradníky v sestavě David Hák, Jakub Šimon Šimůnek, Dan Pražák, David Bárta, Adélka Rolinková, Vicky Cinková, Marek Garabik a Ondra Hejda. Z 28 družstev bylo to naše nasazeno poměrně vysoko jako 5., o což se hlavní měrou přičinil David I. (Hák) ratingem přes 2100.
Hrálo se švýcarem na 9 kol tempem 2 x 25 min + 10 s na tah. Pro některé hráče času zbytečně moc, někteří bojovali do poslední vteřiny. První tři zápasy byly přenášeny on-line. Našemu družstvu se na on-line moc nedařilo: ve 3. kole
(proti BŠŠ F.-M. A,) jsme prohráli 2 : 4, ve 4. (BŠŠ F.-M. C) těsná prohra 2,5 : 3,5 a v 7. (Lokomotiva Brno) prohra     2 : 4. Ostuda to ale rozhodně nebyla.
Družstvo ŠA VŠTE si vedlo velmi dobře, a přes některé opravdu zbytečné prohry v dobře rozehraných zápasech se silnými soupeři nakonec skončilo mezi šachovými „obry“ na krásném 7. místě a pro kraj další postupové místo do příštího roku vybojovalo. O úspěch se postarali všichni hráči: David I. ziskem 5,5/9, Jakub 5,5/9, Dan 7,5/9,           David II. 4/8, Adélka 3/7, Vicky 0/2, Marek 5/9 a Ondra 0/1.
Mistrem ČR se stalo družstvo 2222 ŠK Polabiny před Lokomotivou Brno a BŠŠ Frýdek-Místek, družstvo                QCC Č. Budějovice skončilo na 19. místě.
Zpestřením byl výlet do nádherné přírody, okořeněný orientačně-luštitelskou soutěží a s možností vyzkoušet si
adrenalinovou obří houpačku a jiné atrakce.

MČR čtyřčlenných školních týmů v šachu je pořádáno v těchto kategoriích:
„A“ – žáci 1 – 5. tříd,
„B“ – žáci 6. – 9. tříd a příslušných ročníků osmiletých gymnázií
„C“ – studenti a žáci středních škol.
VŠTE se už do těchto kategorií nevejde, přesto na MČR měla zastoupení v hráčích, kteří jsou členy Šachové akademie VŠTE.
Do MČR, které se konalo ve dnech 19. – 20.6.2018 ve Zlíně, se kvalifikovaly první dva týmy z krajského přeboru
školních týmů, který jsme pořádali 28.3.2018 v Nových Hradech. V Kongresovém centru ve Zlíně se hrálo na 9 kol švýcarem tempem 2 x 20 min + 5 s/tah, hodnotil se součet bodů na všech šachovnicích (olympijský způsob). Celé 2 dny bylo mistrovství streamováno (lze shlédnout na www.sachzlin).
V kategorii „A“ hrála ve Zlíně družstva CZŠ Rudolfovská Č. Budějovice a ZŠ Borek. V obou těchto družstvech má ŠA VŠTE své členy – za Rudolfovskou hrál na 1. šachovnici Dan Pražák, za Borek na 3. šachovnici Eva Nechvátalová a jako náhradník si zahrál Štěpán Nechvátal. Z 30 týmů byla Rudolfovská nasazená jako 15., Borek jako 29. Zvítězilo družstvo ZŠ P. Bezruče Frýdek-Místek před ZŠ Zlín Malenovice a ZŠ Hálkova Olomouc, CZŠ Rudolfovská skončila na 20. (Dan 5/9) a ZŠ Borek na 27. místě (Eva 5/8, Štěpán 3/5).
V kategorii „B“ hrálo družstvo Gymnázia Jírovcova Č. Budějovice a družstvo Gymnázia Pierre de Coubertina z Tábora. Gymnázium Jírovcova, které obhajovalo loňské prvenství, mělo smůlu – v den odjezdu musel ze zdravotních důvodů zůstat doma opora týmu Láďa Nagy a když se nepodařilo sehnat náhradníka, cestovalo a hrálo družstvo ve třech hráčích, což je při olympijském hodnocení velký handicap. Všichni tři hráči jsou členové ŠA VŠTE – Vašek Bauer, Honza Bauer a Martina Šťastná. Z 28 týmů byla Jírovcovka nasazená jako 20., táborští jako 24. Zvítězilo družstvo 6. ZŠ Frýdek-Místek před 5. ZŠ z téhož města a Menzou Praha, Gymnázium Jírovcova byla 11. (Vašek 3/9, Honza 6,5/9 a Martina 8,5/9; na 4. místo chyběly 2 body…), Gymnázium Tábor 13.
V kategorii „C“ hrálo družstvo ČAG Č. Budějovice a když se nepodařilo Gymnáziu Jírovcova dát dohromady družstvo, zaskočilo Gymnázium J.V. Jirsíka Č. Budějovice. Z 26 týmů bylo ČAG nasazeno jako 14., Jirsíkárna jako 24. Z ŠA VŠTE  za ČAG hrál na 2. šachovnici Filip Steinbauer a na 4. Manvel Asatryan, za Jirsíkárnu na             1. šachovnici Peťa Šťastný. Zvítězilo družstvo Gymnázia Plzeň před Gymnáziem P. Bezruče Frýdek-Místek a Gymnáziem B. Němcové H. Hrálové, ČAG (Filip 5,5/9, Manvel 5,5/9) bylo pouze o půl bodu zpět na 4. místě, Gymnáziu Jirsíka se nedařilo a skončilo na 26. místě.
V bohatém doprovodném programu m.j. sehráli IM Cyril Ponížil s Jakubem Roubalíkem simultánku, Vašek Bauer a Martina Šťastná uhráli remízu.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 5.7.2018 10:58 | Shlédnuto: 1 345 x
Zpět nahoru