Mistrovství ČR v šachu mládeže: 1 x 2., 2 x 5., 1 x 7. místo atd.

 

DSC_7943uuV sobotu skončilo v Koutech nad Desnou Mistrovství České Republiky mládeže v šachu. Výsledky posledního kola udělaly tečku za nejdůležitější soutěží mládeže roku.

Den 8. – 16.3.2019 – 9. kolo

H10: Marek nezvládl v důsledku rychlé hry pozici ve střední hře, ztratil pěšce, soupeř přešel do koncovky a Marek prohrál. Prohra odsunula Marka na 16. místo, když získal celkem 4 body.

H12: Dan se se soupeřem, jemuž stačil nerozhodný výsledek k 1. místu, krátce po zahájení remizoval. Remíza Danovi zajistila ziskem 5,5 bodu nádherné 5. místo. Jakub nenavázal na předchozí výsledky a v bojovné partii s opačnými rošádami byl pomalejší a prohrál. Ziskem 2,5 bodu skončil na 23. místě.

Dan na hromadné foto H12 chybí, vlak nečekal…

DSC_7930u

D10: Evička dobře rozehrála, získala pěšce a na šachovnici vládla. Když odmítla druhého pěšce, soupeřka vyměnila co mohla až na šachovnici zůstaly jen dámy a pěšci. Evča získala druhého pěšce, nevyměnila dámy s přechodem do snadno vyhrané pěšcovky, odmítla sebrat soupeřce další pěšce a po sérii šachů se soupeřky-kamarádky dohodly – remíza. Ziskem 5 bodů obsadila Evča 15. místo.

Evička v prostřední řadě první zprava:

DSC_7916uD12: Vicky hrála velmi pozorně, získala pěšce, ve věžové koncovce druhého a vyhrála, když partii zakončila matem pěšcem. Se 6 body Vicky obsadila krásné 7. místo. Adélce se partie nějak nepovedla. Nejprve odevzdala pěšce, po nedůrazné hře přišla o kvalitu a v koncovce prohrála. Se 4,5 body skončila Adélka na 21. místě.

Pokud nemůžete najít Vicky, schovává se jako první stojící vlevo, Adélka je vedle ní:

DSC_7929u

D14: Martina musela čelit soupeřce, která v zahájení obětovala pěšce za útok. Ten byl ale nedůrazný a Martina se zkušeně ubránila. Po zisku druhého pěšce přešla do koncovky stejnobarevných střelců s věží, kde měla pěšce víc. Po zjištění, že hráčka, která měla šanci ji ohrozit v boji o druhé místo prohrála, nabídla remis kterou soupeřka přijala. Martina tak se 6,5 body obsadila v Mistrovství České Republiky 2. místo a získala stříbrnou medaily.

DSC_7948u

D16: Lucka se v bojovné partii se soupeřkou přetahovala o iniciativu, nakonec rozhodla chyba soupeřky, která ztratila figuru a Lucka vyhrála. Se 6 body Lucka obsadila 5. místo. Bětka v partii s oboustrannými nepřesnostmi získala pěšce a po přechodu do jezdcové koncovky dala partii za remis. Bětka se 4 body obsadila 16. místo. V době pořizování foto už byla Bětka a Marek někde u Mohelnice. Lucka první zleva:

DSC_7954u

Bilance 9. kola: 4/9

Jak si vedli v Mistrovství ČR další Jihočeši?

Další medaile získaly pro Jižní Čechy Beátka Havelková – stříbro za 2. místo a Dorotka Veverková – bronz za 3. místo (obě D12). Sebíkovi Placerovi utekla medaile až po remíze v posledním kole a skončil 4., Jakub Stinka (oba H16) skončil na 7. místě. Do TOP 10 se ještě dostala 8. Lída Svrchokrylová (D10).

K právě skončenému Mistrovství ČR mládeže se vrátíme hodnocením z pohledu trenéra Michala Novotného.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 19.3.2019 17:38 | Shlédnuto: 1 551 x
Zpět nahoru