Oficiální Závěrečná zpráva MČR v rapidu pořádaná VŠTE

Závěrečná zpráva z Mistrovství ČR mládeže v rapid šachu
České Budějovice, 4. – 6.září 2020

O prvním zářijovém víkendu proběhlo Mistrovství ČR mládeže v rapidu. Pořadatelské role se ujal klub Šachové akademie VŠTE České Budějovice, z.s. Zázemí k turnajovým kláním propůjčila Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Partnerem celé akce se stala Jihočeská vědecká knihovna. Záštitu všech šachových klání převzal rektor VŠTE prof. Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D. Slavnostního zahájení se zúčastnil prorektor VŠTE Ing. Vojtěch Stehel, MBA, Ph.D. a rektor Jihočeské univerzity prof. PhDr. Bohumil Jiroušek, Dr. a ředitel Jihočeské vědecké knihovny Mgr. Ivo Kareš. Závěrečného vyhlášení vítězů a předání medailí se také zúčastnil předseda ŠSČR RNDr. Martin Petr, Ph.D.. Bohužel se na pořádání nemohlo podílet ani Město České Budějovice, ani Jihočeský kraj. Obě instituce své granty vypisují dříve než je znám pořadatel akce. I přes to byl pořadatel schopen díky osobní, finanční i materiální podpoře celého týmu akademie akci zrealizovat.

CB08

Rapidové turnaje se hrály tempem 20minut + 5 vteřin za tah a pořadatelům se úspěšně dařilo dodržet před turnajem zveřejněný časový plán. O mistrovské tituly se utkali chlapci a dívky ve kategoriích do 10, 12 a 14 let. Oddělený byl Open turnaj v Biologickém centru akademie věd, který byl cca 500 metrů vzdálen od hlavní hrací místnosti.

V kategoriích do 10 let zvítězila Bartečková Valérie z BŠŠ a Bouška Jiří z Polabin.

CB01-900x600

(na fotografii — Bartečková Valérie, Vančáková Veronika, Horková Tereza, Slívová Linda, Kammová Kateřina, Bažantová Adéla)

CB02-900x600

(na fotografii — Bouška Jiří, Roubal Matyáš, Delgerdalai Bayarjavkhlan)

V kategoriích do 12 let zvítězila Janoušková Adéla z Líní a Němec Jáchym z Říčan. Pořadatelský klub VŠTE z turnajů neodešel s prázdnou, když v této kategorii bral bronz Pražák Daniel.

CB03-900x600

(na fotografii — Janoušková Adéla, Veverková Dorota, Bartečková Denisa)

CB04-900x600

(na fotografii — Němec Jáchym, Brožka Karel, Pražák Daniel)

V kategoriích do 14 let zvítězila Voříšková Anna z Lipek a FM Stalmach Richard z Frýdku-Místku.

CB05-900x600

(na fotografii — Voříšková Anna, Zelbová Lada, Fárková Kateřina)

CB06-900x600

(na fotografii — Stalmach Richard, Babula Vlastimil, Souček Petr)

V Open turnaji zvítězil Jakub Kůsa z Moravské Slavie Brno.

CB07

Kompletní výsledky naleznete na stránkách Chess-results.
https://chess-results.com/tnr531445.aspx?lan=5&

V průběhu mistrovství oslavili tři hráči své narozeniny, což pořadatelům také neuniklo.
Oceněným i oslavencům gratulujeme.

Výkony hráčů pozitivně poznamenalo i rozhodnutí pořadatelů o vstupu diváků a rodičů do hrací místnosti. Do hrací místnosti mohli vstupovat pouze hráči a rozhodčí. O tomto šťastném rozhodnutí vypovídal absolutní klid v hrací místnosti a plné soustředění hráčů na šachy a také klid pro rozhodčí při jejich práci. Na hladký průběh soutěží dbali rozhodčí Martin Šmajzr, Veronika Šmajzrová, Milan Durchan, Martin Hejda pod vedením hlavní rozhodčí Kateřiny Šimáčkové.

Z mistrovských turnajů byly přenášeny online partie z prvních osmi šachovnic. Tyto partie mohli diváci sledovat na portálech FollowChess a LiveChess a zároveň na dvou místech v blízkosti hracího sálu (studentský klub Kampa a Biologické centrum AV). Tyto partie lze nyní stáhnout na stránkách pořadatelů, viz http://chess.vstecb.cz/index.php/2020/08/24/mistrovstvi-cr-mladeze-v-rapid-sachu-2020-2/

Hráči byli ubytování na kolejích v těsné blízkosti hracího sálu. Též jídelna byla blízko, totiž o podlaží níže než hrací sál. Jedinou komplikací celého turnaje bylo epidemiologické opatření nošení roušek, které malinko hráčům, rozhodčím i pořadatelům stěžovaly život. Toto rozhodnutí však nemohl pořadatel ovlivnit, mohl ho pouze respektovat.

Cílem organizátorů bylo kromě bezproblémového turnaje také aktivní trávení volného času.
Možné bylo zapůjčení sportovních pomůcek na různé sporty (badminton, frisbee, ringo, vybíjená, fotbal…). Zajímavou atrakcí bylo i „stopování po QR kódech“ s odměnou pro úspěšné řešitele.
Stánek s rubikovými kostkami všelijakých velikostí a tvarů se taktéž osvědčil (už objednáváme další).

V sobotu v 18:00 hodin proběhlo setkání rodičů pod patronací Komise rodičů Ing. Václava Veverky. Od 19:00 hodin se uskutečnila přednáška Stanislava Stárka z Říčan na téma „Šachová pyramida“, která byla velmi přínosná.

Na závěr mistrovství organizátoři vypustili do světa „travelbug“, který nasměrovali do rodiště mistra světa Magnuse Carlsena s cílem propagovat český mládežnický šach po celé Evropě. Doufáme, že se Magnus Carlsen se s naší šachovou věží vyfotí a pošle ji zpět!

CB08

K tomu všemu nám přálo i slunečné počasí a připravenou „mokrou variantu“ jsme nemuseli využít.

Velice děkujeme Českému Šachovému svazu (Radimu Borůvkovi) za poskytnutí online šachovnic a klubu ŠK Klatovy (Karlu Nováčkovi) za zapůjčení VŠECH šachových souprav.

Z obou hracích dnů a vyhlášení vítězů byl pořízen záznam, který můžete shlédnout na webu pořadatele.

František Rolínek, ředitel turnaje
Vladimíra Nechvátalová, organizátor

Napsal: Michal Novotný | Publikováno: 13.9.2020 12:21 | Shlédnuto: 1 124 x
Zpět nahoru