Soutěže družstev začaly – budou pokračovat?

10.10.2020 začala pro Šachovou akademii VŠTE soutěž družstev 2020/21.

Jako první zahájili soutěže Extraliga a 1. liga mládeže, v neděli zahájila i 3. divize – střed. Vzhledem k tomu, že termíny Extraligy a l. ligy mládeže jsou shodné, je docela náročné postavit 3 družstva tak, aby každé družstvo nastoupilo v optimální sestavě.

Extraliga mládeže. Soutěž byla zahájena úvodním soustředěním všech týmů skupiny západ, které pořádala ŠA VŠTE na osvědčeném místě v Hotelu Máj v Nových Hradech. Soupeři nepřistoupili na návrh sehrát první kolo již v pátek a tak byla sehrána dvě kola v sobotu a dvě v neděli. Do N. Hradů nepřijelo družstvo DP Praha PORG, které si zápasy přeložilo na náhradní termíny.

V 1. kole jsme se utkali s velkým favoritem skupiny Desko Liberec v čele s obrovským talentem Vašíkem Fiňkem. Naše družstvo nastoupilo v sestavě Manvel Asatryan, Matyáš Hosnedl, Daniel Pražák, Lucie Rolinková, Jan Bauer a Vít Kotál. Po vyrovnaném boji se rozhodovalo v samém závěru, kde štěstí více přálo soupeři. Naše družstvo prohrálo 1 : 5, zvítězil Dan.

Ve 2. kole jsme měli za soupeře družstvo Spartak DDM Ústí nad Labem. Naše družstvo v nezměněné sestavě zabojovalo a po dobrém výkonu soupeře přehrálo a zvítězilo 4 : 2, když zvítězili Manvel, Matyáš a Vítek, remizovali Dan a Lucka.

Ve 3. kole jsme narazili na dalšího velkého favorita, KŠ Říčany 1925. Po vcelku vyrovnaném boji se opět rozhodovalo v závěru, když naděje na nerozhodný výsledek se rozplynula a prohráli jsem 2 : 4. Výhru zapsal Vítek (3/3!), remizovali Dan a Manvel.

Do 4. kola proti Siesta Solution Unichess pozměnil kapitán sestavu, když narychlo povolal z Č. Budějovic Martinu Šťastnou a Jakuba Šimona Šimůnka, kteří nahradili Lucku a Honzu. Změna se osvědčila, když družstvo zaslouženě vyhrálo 4,5 : 1,5. Zvítězili Matyáš, Dan, Martina a Jakub, remizoval Vítek.

Po 4. kole je družstvo ŠA VŠTE na krásném 3. místě, když na příčkách před nimi jsou Liberec a Říčany.

Příští kolo by mělo naše družstvo hrát 12.12.2020 v Klatovech. Uvidíme…

1. liga mládeže. V této soutěži máme hned dvě družstva – ŠA VŠTE B a ŠA VŠTE C (A – družstvo hraje v extralize). Obě naše družstva cestovala v sobotu 10.10.2020 do Vlašimi, kde se hrálo dvojkolo, v neděli 11.10.2020 si to rozdala doma proti sobě..

V 1. kole nastoupilo B – družstvo v sestavě Martina Šťastná, Jakub Šimon Šimůnek, Štěpán Drda, Jan Pávek, David Bárta a František Postl proti družstvu Jawa Brodce. Družstvo celkem bez problémů vyhrálo 4 : 2, když celý bod zapsali Jakub, Honza a David, remizovali Martina a Štěpán.  C – družstvo nastoupilo v sestavě Marek Garabik, Adéla Rolinková, Ondřej Hejda, Jakub Berkovec, Eva Nechvátalová a Adam Nechvátal proti TJ Spartak Vlašim B. V utkání, kde naše družstvo hrálo na výhru, se děly věci, po kterých družstvo prohrálo 2 : 4. Zvítězil Adam, remizovali Adélka a Jakub.

20201010_14290620201010_142928

V 2. kole, hraném odpoledne, si obě družstva soupeře vyměnila. Družstvo B vyhrálo bez zvláštních problémů s TJ Spartak Vlašim 4,5 : 1,5, když vyhráli Martina, Jakub, Štěpán a Honza, remizoval David. Družstvo C zabralo a trochu nečekaně s přehledem přehrálo Jawu Brodce 4 : 2, když zvítězili Marek, Jakub, Eva a Adam.

Ve 3. kole se naše družstva utkala v klubovně na Okružní. Kdo čekal nějaké poklidné hraní, byl asi zklamán. Favoritem bylo sice B družstvo, ale C družstvo s tím zřejmě nesouhlasilo a tak to byl pěkný a nekompromisní boj, který trval více jak 3 hodiny. B družstvo hrálo v sobotní vítězné sestavě, v C družstvu nahradil Evču Martin Tejnor. Konečný výsledek: ŠA VŠTE B – ŠA VŠTE C 4 : 2, když za něj vyhráli Martina, Jakub a David, za C družstvo vyhrál Martin, remizovali Ondra a Jakub.

Hned po zápase odjeli Martina s Jakubem ŠŠ do N. Hradů, kde vítězně nastoupili v extralize.

Po třech kolech je ŠA VŠTE B na 2. místě horším skore za ŠK Líně, které nehrálo ani jeden zápas, když mu soupeři Petřín Plzeň, QCC Č. Budějovice a ŠACHklub Tábor nenastoupili a prohráli kontumačně. ŠA VŠTE C je na 7. místě z 12 družstev.

Další dvojkolo by měla naše družstva hrát 12.12.2020 v Gymnáziu Jírovcova proti družstvům QCC a ŠACHklubu.

3. jihočeská divize – střed. V této soutěži, ve které hraje 9 družstev, máme rovněž dvě družstva – ŠA VŠTE D a ŠA VŠTE E. Obě družstva se po dohodě kapitánů rozhodla sehrát 1. kolo 11.10. odpoledne. Jedním z důvodů byl ten, že ten samý víkend se hrála 1. ligu mládeže, v které hráči obou týmů hrají. „Domácí“ družstvo ŠA E nastoupilo v sestavě Pavel Jílek, František Postl ml., František Postl st., Pavel Rousek a Jiří Trnka, „hosté“ ŠA D v sestavě Jan Pávek, Marek Garabik, Adéla Rolinková, Ondřej Hejda a Martin Hejda. Nesporným favoritem bylo družstvo „D“, ale jak už se někdy přihodí, outsider se vytáhl a favorita zaskočil: ŠA VŠTE E – ŠA VŠTE D 3 : 2. Velkou radost měl Fanda (Postl ml.), kterému se po smolných prohrách v lize mládeže podařilo vyhrát. Další body připsal František st. a Pavel Rousek, za ŠA E vyhráli Honza a Martin. Premiéru si odbyl Jirka, silného soupeře měl hlavně proto, že družstvo ŠA D už nemělo koho postavit.

V současné době jsou ze známých důvodů všechny soutěže pozastaveny.

V 1. divizi se částečně odehrálo 1. kolo, ke kterému nám náš soupeř z Bechyně oznámil, že nepřijede protože odstupuje ze soutěže, ale možná to nemyslel úplně vážně a kolo se bude dle STK dohrávat…. 2. kolo 1.11. (hrajeme v J. Hradci) se určitě neodehraje, 3. kolo je na pořadu 15.11. (doma s ČZ Strakonice B).

V 2. divizi se 1. kolo 18.10. nehrálo (QCC C – ŠA VŠTE C, ŠA VŠTE B – Slávia ČB), 2. kolo by se mělo hrát 8.11. (ŠA VŠTE C – ŠA VŠTE B).

V 3. divizi se neodehrálo ani 2. kolo (24.10. Slávia ČB B – ŠA VŠTE E, ŠA VŠTE D – Royal ČB B), ani 3. kolo (31.10. Sp. Kaplice B – ŠA VŠTE D, ŠA VŠTE E – QCC E). 4. kolo by se mělo hrát 14.11. (Jiskra Třeboň – ŠA VŠTE E, ŠA VŠTE D má volno).

Partie z prvních kol Extraligy mládeže a 1. ligy mládeže naleznete v rubrice „Partie ke stažení“

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 24.10.2020 19:52 | Shlédnuto: 841 x
Zpět nahoru