Extraliga mládeže – ŠA VŠTE ve finále!

Osud mládežnických soutěží družstev – extraliga a 1. liga – dlouho visel na vlásku, když nebylo zásluhou hygienicko-epidemiologické situace jasné, jestli skončí podobně jako soutěže družstev v jiných sportech. Začátkem října 2020 byly sice soutěže (ne všemi družstvy) rozehrány, Covid 19 ale rychle soutěže zastavil. Rozhodnutím Komise mládeže ŠSČR z 22.5.2021 se 1. liga mládeže, kde startovala 2 družstva ŠA VŠTE, se dohrávat nebude a nnikdo nebude sestupovat ani postupovat. V extralize mládeže, kde startuje A-družstvo ŠA VŠTE, se dohrají základní části obou skupin (výchd a západ, chcete-li moravská a česká) s pevně stanoveným termínem 5. – 6.6.2021. Finále „B“, kde měla hrát družstva, která skončila na 5 – 8 místě v základních skupinách se hrát nebude a nikdo nebude sestupovat. Finále extraligy (družstva na 1 – 4 místech v základních skupinách) o tirul mistra ČR se bude hrát 3.-5.9.2021.

Rozhodnutí KM ŠSČR znamenala pro všechna 3 družstva jistotu setrvání v soutěžích. Pro družstva „B“ a „C“ znamenalo ukončení soutěže, na „A“ družstvo čekaly ještě 3 zápasy: v sobotu 5. kolo v Klatovech, v neděli dvojkolo v Praze.

K 5. kolu do Klatov odjelo družstvo ŠA VŠTE „A“ v sestavě Manvel Asatryan, Matyáš Hosnedl, Daniel Pražák, Jan Bauer, Vít Kotál a Jakub Šimon Šimůnek. Po urputném boji, když naděje obou družstev na vítězství se několikrát vystřídaly, se nakonec radovali hráči ŠACHklubu Sokola Klatovy z vítězství 4 : 2. Za ŠA zvítězil Matyáš, remizovali Dan a Honza.

Do Prahy odjíždělo družstvo s jednou změnou v sestavě, Vítka nahradila na 5. šachovnici Martina Šťastná. V 6. kole proti ŠK Dopravnímu podniku Praha – PORG naše družstvo nezaváhalo a zvítězilo 4 : 2, když celý bod zapsali Matyáš, Dan, Honza a Martina.

Po obědě čekalo na Šachovou akademii v 7. kole družstvo TJ Kobylisy. Naše družstvo pokračovalo ve výborných výkonech a zvítězilo vysoko 5,5 : 0,5. Zvítězili Matyáš (za sobotu a neděli 3/3!), Dan, Honza (oba 2,5/3), Martina (2/2) a Jakub, remizoval Manvel.

Cestou domů, po zjištění výsledků ostatních družstev, zavládla velká radost z konečného 4. místa v západní skupině, které znamená účast Šachové akademie VŠTE ve finále Mistrovství ČR družstev!

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 25.6.2021 11:12 | Shlédnuto: 445 x
Zpět nahoru