ŠA VŠTE na MČR družstev ml. žáků

Mistrovství České republiky družstev mladších žáků se hrálo ve dnech 11.-13.6.2021 v Praze, dva týdny po krajském přeboru, který družstvo Šachové akademie vyhrálo. Každé družstvo musí být složeno z 4 hráčů nar. 2009 a ml., jedné dívky 2009 a ml. a jednoho hráče 2013 a ml. Zatímco do krajského přeboru se nám podařilo sestavit silné družstvo, do MČR se nám úspěšnou sestavu nepodařilo udržet, když z různých důvodů nemohli jet zkušení Matyáš Hokr a Evča Nechvátalová. Nezbylo nic jiného, než doplnit družstvo novými hráči, pro které byl turnaj ideální příležitostí pro získání zkušeností. Z 28 družstev bylo družstvo ŠA VŠTE nasazeno jako 24. a bylo zřejmé, že tentokrát to nebude boj o umístění, které by zajistilo pro Jč. kraj jedno místo navíc do příštího MČR. Do Prahy tak jelo družstvo ve složení Marek Garabik, Jakub Berkovec, Jirka Trnka, Mark Shivairo, Jonáš Linhart, Vojta Průka a Anička Pávková. Z trojice Jirka, Mark a Jonáš vždy dva hráči hráli a jeden odpočíval, za Vojtu a Aničku jsme náhradníky neměli.

Celý turnaj se odehrál v Hotelu Don Govanni, kde byla většina účastníků ubytována a kde bylo zajištěno i stravování. Hrálo se 9 kol švýcarem tempem 25 min + 10s/tah. V pátek 11.6. odpoledne byla na pořadu 2 kola, v sobotu dopoledne 3 a odpoledne 2, v neděli dopoledne 2 závěrečná kola.

Zleva: Marek, Jakub, Jirka, Mark, Vojta, Anička
  1. kolo: Turnaj jsme začali utkáním s družstvem Jezdci Jundrov (10. nasazení) a celkem nešťastně prohráli 2 : 4, když zvítězili Marek a Mark.
  2. kolo: ŠA VŠTE – TJ Náměšť n/Oslavou (17.) 1 : 5. Nedařilo se, jedinou výhru zaznamenala Anička.
  3. kolo: Spartak Chodov (27.) – ŠA VŠTE 2 : 4! První vítězství v turnaji, o které se zasloužili Marek, Jakub, Jirka a Anička.
  4. kolo: ŠA VŠTE – ŠK Světlá n/Sázavou (19.) 4 : 2! Druhé vítězství, body Marek, Jakub, Mark a Vojta.
  5. kolo: JOLY Lysá n/Labem (12.) – ŠA VŠTE 4 : 2. Silný soupeř, body Marek a Jonáš.
  6. kolo: ŠA VŠTE – ŠK 64 Plzeň (16.) 0 : 6. Nečekaně vysoká prohra se soupeřem, s kterým jsme si věřili.
  7. kolo: ŠK Lípa (15.) – ŠA VŠTE 6 : 0. Další vysoká prohra, soupeř byl prostě lepší.
  8. kolo: ŠK Spartak Ústí n/Labem (23.) – ŠA VŠTE 3,5 : 2,5. Body utekly, vyhrál Marek a Anička, remizoval Jakub.
  9. kolo: ŠA VŠTE – ŠS Železné Hory (25.) 2 : 4. Vyrovnaný zápas, rozhodla větší zkušenost soupeře na zadních šachovnicích. Za nás bodovali Marek a Jakub.
Zleva: Anička, Vojta, Jonáš, Jirka, stojící F. Rolinek, Jakub, stojící Mark, Marek

V konečném pořadí obsadilo naše družstvo celkové 26. místo za 6 zápasových bodů (dvě výhry) a score 17,5, o které se zasloužili Marek 6/9, Jakub 3,5/9, Jirka 1/6, Mark 2/6, Jonáš 1/6, Vojta 1/9 a Anička 3/9. Umístění není pro nás v žádném případě zklamáním, turnaj byl určitě velmi prospěšný všem hráčům, nejen pro zkušenější Marka s Jakubem, ale i pro ostatní hráče, kteří byli na takovém turnaji poprvé. Věříme, že to byla dost silná motivace ke snaze věnovat se šachu. Pouze Marek si nebude moci zahrát přebory družstev mladších žáků příští rok, všichni ostatní budou mít příležitost uplatnit nabyté zkušenosti.

Účast na Mistrovství ČR družstev mladších žáků v šachu byla podpořena z Dotačního programu Statutárního města České Budějovice na podporu sportu v r. 2021

Kompletní výsledky zde

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 26.6.2021 10:29 | Shlédnuto: 494 x
Zpět nahoru