Soutěže družstev zahájily

Po covidové „přestávce“ zahájily soutěže družstev – nejdříve mládeže, krátce po nich i divizní.

Soutěže mládeže:

V soutěžích mládeže má Šachová akademie jedno družstvo v Extralize mládeže a dvě družstva v 1. lize. Problémem je, že Extraliga i 1. liga se hrají ve stejných termínech, t.zn. že ke každému kolu musí být k dispozici 18 hráčů bez náhradníků. Pokud se nepodaří v Extralize postavit družstvo v základní sestavě, musí zaskočit náhradníci, kteří jsou v základní sestavě v 1. lize. Oslabení v Extralize okamžitě znamená oslabení v 1. lize.

Základní část Extraligy mládeže začala víkendovým soustředěním v Plzni ve dnech 2.-3.10.2021 jen měsíc po zakončení předchozího ročníku, kterého finálová část se hrála ve dnech 3.-5.9021 v Praze (viz zpráva na stránkách ŠA VŠTE).

To, co je naznačeno v úvodu článku, se při zahájení mládežnických soutěží stalo. Pro první dvě kola soutěže nebyli k dispozici hned 3 hráči základní sestavy, když Matyáš Hosnedl a Dan Pražák se omluvili a Martina Šťastná nastoupila v 1. lize, aby nebylo oslabeno i C-družstvo v 1. lize.

K prvním dvěma sobotním kolům tak odcestovalo družstvo ŠA VŠTE A pod vedením Michala Novotného v sestavě Vítek Kotál, Honza Bauer, Lucka Rolinková, Štěpán Drda, Adélka Rolinková a Adam Nechvátal.  V 1. kole nastoupilo proti Desku Liberec v čele s famózním Vaškem Fiňkem. Jejich hráč s nejnižším ratingem měl vyšší rtg, než náš hráč s nejvyšším rtg. Naše prohra 1 :5 tak ani nebyla překvapením. O bod se zasloužil Štěpán výhrou nad hráčem, který má ELO o 400 bodů vyšší.

Ve 2. kole nastoupilo družstvo proti Spartaku DDM Ústí nad Labem a zopakovalo prohru 1 : 5, když tentokrát bodovala Lucka.

V sobotu se – jak bylo v úvodu vysvětleno – hrála i první dvě kola 1. ligy mládeže, hostitelem byla v menze VŠTE Šachová akademie.

B-družstvo ŠA nastoupilo proti jednomu z favoritů soutěže QCC Č. Budějovice v sestavě Jakub Berkovec, Eva Nechvátalová, Fery Postl, Jáchym Bauer, Anička Pávková a Vojta Průka a dle očekávání prohrálo 1 : 5, když jediný bod zaznamenal Fery.

C- družstvo ŠA nastoupilo proti dalšímu uchazeči o postup ŠACHklubu Tábor v sestavě Martina Šťastná, Jakub Šimon Šimůnek, Honza Pávek, Marek Garabik, David Bárta, Ondra Hejda a trochu překvapivě prohrálo 2,5 : 3,5, když vyhrál David a remizovali Martina, Marek a Ondra.

Po skončení druhého kola byli Martina a Jakub autem převezeni do Plzně, aby posílili A-družstvo v nedělních bojích.

Ve 3. kole Extraligy nastoupilo A-družstvo proti bronzovému týmu z minulého ročníku KŠ Říčany 1925 v sestavě Vítek, Honza, Martina, Lucka, Jakub a Štěpán a zopakovalo výsledky z prvních dvou kol, když prohrálo potřetí 1 : 5. Remizovali Martina a Štěpán.

Ve 4. kole nastoupilo družstvo ŠA proti Unichess A a sice prohrálo, ale tentokrát nejtěsnějším rozdílem 2,5 : 3,5. Bod připsali Jakub a nejúspěšnější hráč víkendu Štěpán, půlku Lucka.

V 5. kole nastoupí ŠA A 4.12.2021 v klubovně na Okružní proti ŠK 64 Plzeň.

V 1. lize se v neděli utkala naše družstva ŠA B – ŠA C. B-družstvo nastoupilo v sobotní sestavě, c-družstvo v sestavě Honza Pávek, Marek Garabik, David Bárta, Ondra Hejda, Mark Shivairo a Jonáš Linhart. Po překvapivém průběhu zvítězilo C- družstvo 5 : 1, když vyhráli Marek, David, Mark a Jonáš, remízou skončily partie Jakub – Honza a Jáchym – Ondra.

4. a 5. kolo odehrají B a C družstva v Týnci nad Sázavou proti Jawa Brodce a OAZA Praha.

Soutěže dospělích:

1. divize:

1. kolo zahájilo naše družstvo 10.10.2021 utkáním s QCC Č. Budějovice B. V sestavě Jan Havlík, Michal Novotný, Dan Pražák, Petr Kukla, Dominik Rolinek, Martin Novák, Honza Bauer a Jakub Šimon Šimůnek jen remizovalo 4 : 4, když zvítězili Michal, Dan a Jakub, remizovali Petr a Dominik.

V 2. kole hrálo naše družstvo v domácím prostředí a v sestavě Michal Novotný, Dan Pražák, Petr Kukla, Dominik Rolinek, Martin Novák, Jakub Šimon Šimůnek, Lucka Rolinková a Štěpán Drda vysoko zvítězilo nad Spartakem Sezimovo Ústí 7,5 : 0,5, když remizovala Lucka a ostatní zvítězili. Jen tak dál.

Ve 3. kole pojede ŠA VŠTE A 14.11.2011 do Tábora k utkání se Sokolem Tábor B.

2. divize:

Ve 2. divizi má ŠA VŠTE dvě družstva – ŠA B a ŠA C.

V 1. kole hrála ŠA B doma v sestavě František Rolinek, Vladimír Hokr, Lucka Rolinková, Josef Berkovec, Adélka Rolinková , Jakub Berkovec, Matyáš Hokr a Fery Postl se Slávií JU Č. Budějovice a prohrála 2 : 6. Bod zapsal Fery, remizovali Lucka a Josef.

ŠA C hrála v Kaplici se Spartakem v sestavě Martina Šťastná, Jakub Šimon Šimůnek, Martin Hejda, Ondra Hejda, Vicky Cinková, Vašek Bauer, Marek Drda , Ruda Černík a prohrála 3 : 5. Vyhráli Martina, Vašek a Ruda.

Ve 2. kole hráli ŠA C a ŠA B spolu a po lítých bojích vyhrála ŠA C 5 : 3. ŠA C v sestavě Martina Šťastná, Jakub Šimon Šimůnek, David Bárta, Štěpán Drda, Ivan Fojtách, Ondra Hejda, Jonáš Linhart a Mark Shivairo, ŠA C v sestavě Lucka Rolinková, Josef Berkovec, Adam Nechvátal, Jakub Berkovec, Eva Nechvátalová, Matyáš Hokr a Fery Postl. Vyhráli David, Štěpán, Ivan, Eva, Matyáš a Mark, nerozhodně skončily partie Martina – Lucka a Jakub Š. – Josef.

3. kolo – ŠA B – Olympia Č. Budějovice, Royal Č. Budějovice – ŠA C se bude hrát 21.11.2021.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 15.11.2021 17:08 | Shlédnuto: 505 x
Zpět nahoru