Jak si vede ŠA VŠTE v soutěžích družstev?

Poslední informace o tom, jak si vedla družstva Šachové akademie v soutěžích, byla z poloviny listopadu – nejvyšší čas informace zaktualizovat.

Extraliga mládeže:

V 5. kole Extraligy přivítalo 4.12.2021 naše družstvo v klubovně na Okružní družstvo ŠK 64 Plzeň. Nastoupili jsme v sestavě Matyáš Honedl, Daniel Pražák, Vít Kotál, Lucie Rolinková, Jakub Šimon Šimůnek a Štěpán Drda. Po urputných bojích na všech šachovnicích jsme dosáhli prvního vítězství v soutěži: Šachová akademie VŠTE A – ŠK 64 Plzeň A 3,5 : 2,5. Zvítězili Jakub a Lucka, remizovali Matyáš, Dan a Štěpán.

K posledním dvěma kolům v základní části soutěže pojede naše družstvo 15.1.2022 do Prahy, kde se utká o důležité body do nadstavby soutěže s družstvy ŠK DP PORG a TJ Kobylisy.

  1. Liga mládeže.

K 4. a 5. kolu 1. ligy mládeže cestovala naše dvě družstva – Šachová akademie VŠTE B a C – do Týnce nad Sázavou, kde je čekaly boje s družstvy OAZA Praha a JAWA Brodce. Obě naše družstva měla z důvodů špatné zdravotní situace velké problémy se sestavami. B – družstvu chyběli 3 hráči základní sestavy a na doplnění se podařilo zajistit pouze další dva hráče, takže do zápasů nastupovalo jen s 5 hráči v sestavě: Adam Nechvátal, Adéla Rolinková, Eva Nechvátalová, Fanda Postl a Jáchym Bauer. C – družstvu rovněž chyběli 3 hráči základní sestavy a družstvo bylo doplněno hráči s minimálními zkušenostmi, ale nastupovalo se 6 hráči v sestavě: Martina Šťastná, Honza Pávek, Ondra Hejda, Mark Shivairo, Milan Shivairo a Jonáš Linhart. Absence silných hráčů ze základních sestav obou družstev znamenala, že všechny čtyři utkání naše družstva prohrála a velmi si zkomplikovala boj o záchranu v soutěži: ŠA VŠTE B – OAZA Praha 0 : 6, ŠA VŠTE C – JAWA Brodce 2 : 4 (zvítězili Martina a Ondra), JAWA Brodce – ŠA VŠTE C 3,5 : 2,5 (zvítězili Fanda a Jáchym, remizovala Adélka), OAZA Praha – ŠA VŠTE C 4,5 : 1,5 (vyhrála Martina, remizoval Honza).

K utkáním 6. a 7. kola pojedou 15.1.2022 naše družstva do Líně (nebo Líní?) kde se utkají s družstvy ŠK Líně a ŠK Sokol Klatovy. Závěrečná 4 kola soutěže se uskuteční formou soustředění všech družstev ve dnech 23. – 24.4.2022 v Nových Hradech, pořadatelem je spolu s Městem Nové Hrady Šachová akademie VŠTE.

  1. Jihočeská divize:

Ve 3. kole 1. Jihočeské divize jelo 14.11.2021 družstvo ŠA VŠTE A do Tábora k utkání s vedoucím soutěže Sokolem B bez 3 hráčů základní sestavy a zejména absence našich hráčů na prvních dvou šachovnicích byla pro výsledek zásadní, V sestavě Daniel Pražák, Petr Kukla, Dominik Rolinek, Manvel Asatryan, Martin Novák, Jakub Šimon Šimůnek, František Rolinek a Štěpán Drda naše družstvo bojovalo, ale na body nedosáhlo: Sokol Tábor B – ŠA VŠTE 4,5 : 3,5. Zvítězili Dominik, Jakub a Štěpán, remizoval Martin.

Ve 4. kole nastoupilo naše družstvo 28.11.2021 v klubovně na Okružní proti družstvu CHESSCLUB Písek B. Ani k tomuto utkání jsme nenastoupili v nejsilnější sestavě, když chybělo hned 5 hráčů základní sestavy. Naše sestava vypadala takto: Petr Kukla, Matyáš Hosnedl, Martin Novák, Honza Bauer, Jakub Šimon Šimůnek, Martina Šťastná, David Bárta a Štěpán Drda. Naštěstí pro nás soupeř na tom nebyl o moc lépe – chyběli mu 4 hráči základní sestavy a navíc přijeli jenom se 7 hráči. S výsledkem ŠA VŠTE – CHESSKLUB Písek C 6 : 2 jsme tak mohli být spokojeni, když zvítězili Honza, Martina, David a Štěpán, remizovali Petr, Matyáš, Martin a Jakub.

V 5. kole se naše družstvo 12.12.2021 vydalo znovu do Tábora, tentokrát k utkání se ŠACHklubem Tábor. Tentokrát nám chyběli jen 3 hráči základní sestavy, přesto jsme v sestavě Michal Novotný, Daniel Pražák, Petr Kukla, Dominik Rolinek, Martin Novák, Jakub Šimon Šimůnek, Martina Šťastná a Štěpán Drda vysoko zvítězili: ŠACHklub Tábor – ŠA VŠTE 1,5 : 6,5. Zvítězili Michal, Dan, Martin a Jakub, remizovali Petr, Dominik a Martina.

Po 5. kole je naše družstvo na 4. místě tabulky. V 6. kole nastoupí naše družstvo 9.1.2022 v klubovně na Okružní proti SK Sezimovo Ústí, které je na 10. místě.

2. Jihočeská divize

Ve 3. kole 2. divize hrála 21.11.2021 ŠA VŠTE C „venku“ s Royalem Č. Budějovice. K utkání družstvo nastoupilo v sestavě Martina Šťastná, Honza Bauer, Jakub Šimon Šimůnek, Martin Hejda, Ivan Fojtách, Ondra Hejda a Ruda Černík. Po rychlé remíze Martina a překvapivě rychlích prohrách na prvních dvou šachovnicích jsme sahali po remíze, ale soupeř byl proti. Royal ČB – ŠA VŠTE 5 : 3. Vyhráli Ivan a Ruda, remizovali Jakub a Martin. Utkání ŠA VŠTE B – Olympia ČB bylo odloženo.

Ve 4. kole hrála 5.12.2021 hrála ŠA VŠTE C v klubovně na Okružní s družstvem QCC ČB D. K utkání družstvo nastoupilo v sestavě Martina Šťastná, Jakub Šimon Šimůnek, Štěpán Drda, Martin Hejda, Ivan Fojtách, Ondra Hejda, Vašek Bauer a Marek Drda. O výsledku rozhodlo, že se nám na prvních 4 šachovnicích podařilo uhrát pouze 1/2 bodu. ŠA VŠTE C – QCC D 2,5 : 5,5. Zvítězili Ivan a Vašek, remizoval Jakub. Utkání Spartak Kaplice – ŠA VŠTE B bylo odloženo.

V 5. kole hrála 19.12.2021 ŠA VŠTE B v klubovně na Okružní s družstvem Blanský les a ŠA VŠTE C hostovala na Slávii JU ČB. ŠA VŠTE B nastoupila v sestavě František Rolinek, Vladimír Hokr, Josef Berkovec, Adam Nechvátal, Adéla Rolinková, Jakub Berkovec, Eva Nechvátalová a František Postl ml. a po dramatické boji remizovala, když zvítězili Vladimír a Josef, remizovali František a Jakub: ŠA VŠTE B – Blanský les 4 : 4.

ŠA VŠTE C nastoupila v sestavě Martina Šťastná, Jakub Šimon Šimůnek, David Bárta, Martin Hejda, Ivan Fojtách, Ondra Hejda, Vicky Cinková a Vašek Bauer a po urputných bojích na většině šachovnic nad soupeřem, který nenastoupil v plné sestavě, překvapivě zvítězila: Slávia JU ČB – ŠA VŠTE C 2,5 : 5,5. Vyhráli Martina, Jakub, Ivan, Ondra a Vašek, remizoval Martin.

Po 5. kole je ŠA VŠTE C na 6. místě, ŠA VŠTE B na 8. (dva zápasy k dobru).

6. kolo se bude hrát 16.1.2022, proti sobě nastoupi ŠA VŠTE B – Royal ČB, Blanský les – ŠA VŠTE C.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 28.12.2021 17:57 | Shlédnuto: 443 x
Zpět nahoru