Divizní soutěže skončily

V neděli 3.4.2022 bylo odehráno poslední kolo v 2. jihočeské divizi, 1. divize skončila o týden dříve.

  1. divize:

V posledním kole 1. divize hrálo družstvo ŠA VŠTE o druhé místo v tabulce s ČZ Strakonice. Přesto, že bylo o co hrát, oběma družstvům chyběli shodně 4 hráči základní sestavy – našemu družstvu více na prvních místech soupisky, soupeři vzadu. Soupeř měl ratingově navrch na šesti šachovnicích, my na dvou. Do zápasu jsme nastoupili v sestavě Dan Pražák, Petr Kukla, Matyáš Hosnedl, Martin Novák, Jakub, Šimon Šimůnek, Martina Šťastná a Štěpán Drda. Pro zajímavost: věkový průměr našeho družstva v tomto utkání byl 18,75 roku (jeden hráč ho dost pokazil) a nejmladší hráč (14 let) hrál na 1. šachovnici! V zajímavém zápase zapsal první bod po krásné partii Matyáš. Když vyhráli i Honza a Martin, bylo možné povolit přijmout nabídky na remízy, které v podání Dana, Petra, Jakuba a Štěpána rozhodli o výhře našeho družstva 5 : 3. Všem hráčům patří dík za odpovědný přístup.

2. divize:

Ve 2. divizi bojovala 2 družstva Šachové akademie. Obě družstva bojovala ve skupině o udržení.

V 6. kole bojovala obě družstva doma na Okružní. ŠA B nastoupila proti Spartaku Soběslav v sestavě Lucie Rolinková, Josef Berkovec, Marek Garabik, Adam Nechvátal, Adéla Rolinková, František Postl ml. a František Postl st. Družstvu, které nastoupilo jen se sedmi hráči, se nedařilo a prohrálo 1,5 : 5,5, když vyhrála Lucka a remizovala Adélka.

ŠA C, která měla již jistotu setrvání v soutěži, nastoupila proti ČZ Strakonice B s hráči, kteří si v sezoně v pozici náhradníků moc nezahráli, v sestavě Jakub Šimon Šimůnek, David Bárta, Štěpán Drda, Pavel Jílek, Jenda Šrámek, Jonáš Linhart, Mark Shivairo a Milan Shivairo. Proti soupeři, který měl kromě 1. šachovnice na všech ostatních výraznou ratingovou převahu, moc šancí nemělo a vysoko prohrálo 1 : 7, když čestný bod zajistil Štěpán.

V posledním, 7. kole, hrála obě družstva venku. ŠA B se nepodařilo dát proti Chess club Písek E dohromady družstvo a zápas prohrálo 0 : 8.

ŠA C jela do Týna nad Vltavou bojovat o 2. místo ve skupině se stejným záměrem, s jakým hrála předchozí kolo – nechat hrát náhradníky. V sestavě Martina Šťastná, Jakub Šimon Šimůnek, Jenda Šrámek, Jonáš Linhart, Mark Shivairo, Milan Shivairo, Jirka Trnka, Eliáš Dědek soupeře, který nastoupil jen se šesti hráči, dokonale zaskočili a vyhrála 2,5 : 5,5, když vyhrály Martina, Jakub, Mark a kontumační body si zapsali Jirka a Eliáš, remizoval Milan, když si netroufl pokračovat ve vyhrané koncovce a raději nabídl remiz, kterou soupeř rád. přijal.

Divizní turnaje skončily. Velká spokojenost je s umístěním ŠA VŠTE v 1. divizi – druhé místo je nesporně úspěch, Spokojenost je rovněž s udržením jednoho družstva v 2. divizi. Vzhledem k problémům kapitána družstva ŠA B, vyvolaných přístupem některých hráčů k utkáním se jeví sestup do nižší soutěže jako nevyhnutelný. Nesporným přínosem účinkování dvou družstev v 2. divizi bylo to, že mnoho mladých hráčů dostalo příležitost zahrát si v soutěži proti silnějším soupeřům.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 5.4.2022 17:15 | Shlédnuto: 657 x
Zpět nahoru